Jump to content

6. Оградата на „Изгрева” / из спомените на Петър Н. Камбуров – Казанлък. (също и в: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 271,15.01.1941, с. 3)


Recommended Posts

6. ОГРАДАТА НА ИЗГРЕВА*

Из спомените на Петър Н. Камбуров - Казанлък

Сестра Б., от гр. К. току-що се запознала с идеите на новото учение, посещаваше редовно събранията на местното братство и ревностно проучваше беседите на Учителя, които се четяха в салона на Братството. Тя копнееше да отиде в София на Изгрева, да види тамошното братство, да се запознае със софийските братя и сестри, за които тя си мислеше, че са светии, и най-вече да види Учителя. И наистина, в скоро време тя можа да осъществи това си желание. Отиде в София и след като престояла на Изгрева 2-3 дни, се върна дълбоко разочарована от проявите на някои братя и сестри изгревчани.

Тя сподели своето разочарование с един от старшите братя и го помоли да й обясни тия неща.

- „Вие имате ли къща с двор и градина" - запита я братът.

- „Да, имам”.

- „Дворът ограден ли е? - Има ли ограда?"

- „Разбира се, може ли без ограда!”

- „Защо ви е тази ограда?"

- „Естествено, за да се запази градината от разни животни, които биха влезли и биха повредили дръвчетата и цветята, а също и от злосторници”.

- „А как таксуват оногова, който прескача оградата?"

- „Писанието казва: „Онзи, който не минава през вратата, а прескача през оградата, е крадец и разбойник".

- „Наистина, оградата има важно предназначение, отговори братът. А сега ще научите, че както всеки двор, всяка градина имат ограда, която да ги предпазва от покушенията на живота и злосторници, както вие се изразихте, също така и Изгревът си има своя духовна ограда, драга сестро. Всички слабости и грешки на нашите братя и сестри, на които вие сте се натъкнали, не са нищо друго освен, именно, оградата на Изгрева. Като се доближат до тази ограда неготовите казват: „Тук не е за нас” и се връщат назад.

Точно това е станало и с вас. Вие сте се доближили до оградата, пожелали сте да надникнете през нея в Изгрева и понеже оградата на Изгрева е от „бодлив тел", скъсали сте си роклята и сте се върнали разочарована ...

Изгревът, любезна сестро, има една свещена врата, наречена врата на Любовта. Всеки, който намери тази врата и похлопа на нея със смирение и чисто сърце, нему братята и любовта ще отворят, ще го въведат в Изгрева на светлината и Учителят на мъдростта ще му се изяви...

Пожелавам ви, прочее, когато втори път посетите Изгрева в София да не надничате през оградата, но да влезете през вратата...

- „Бог да ви благослови, мили брат, за хубавото обяснение, което ми дадохте! - Вие тъй картинно ми обрисувахте положението, в което съм изпаднала, когато бях на Изгрева, че ми стана и радостно, и смешно! - Сега вече разбирам, защо българските учени и духовници не могат да разберат великото учение на Учителя. Очевидно, дойдат до бодливата ограда и се връщат назад. А французките професори, югославските и латвийски учени сигурно са намерили свещената врата, за която говорите”.

- „Да, сестро моя, нашите учени, благодарение на своето предубеждение, са стигнали само до оградата, а чуждестранните учени със своето искрено търсителство намериха свещената врата, влязоха през нея и разбраха великата истина. Те си отпътуваха, отнасяйки в своите души свещения пламък на новото учение и вдъхновени от високия идеал за служене на Бога. Те ще разкажат на своите сънародници, че в малка България има нещо велико - това е учението на Учителя на Всемирното Братство, чиито свещени принципи: Любов, Мъдрост и Истина въздействуват здравословно върху страдащите човешки души и ощастивляват всички, които ги прилагат в живота си".

- „Благодаря ви още веднъж, мили брат, за хубавите думи. Идеята за оградата залегна като един жив образ в моето съзнание, за да ми напомня всякога, че наистина „ограда" се слага, за да не влизат животните и хората, а „врата" - за да влизат человеците”.

Петър Камбуров

-------------------------------------------------------------------------

*Забележка на съставителя. Публикувано и в: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 271, 15.01.1941, с. 3.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...