Jump to content

14. Частната собственост / разказва Сава Калименов.

Recommended Posts

14. ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ

разказва Сава Калименов

В онези години, когато Учителят отвори Школата, ние младите дойдохме от различни среди. Имаше и анархисти, каквито бяхме мнозина. Според нашите идеи, които носехме в себе си, най-важния въпрос бе въпроса за собствеността, която трябваше да се разруши като такава. Комунистите също настояваха да се премахне и смятаха, че тя е главния враг на бедността и крепител на богатите и богатствата им.

Ние бяхме в Школата на Учителя. Едни бяха на Изгрева, други бяха в провинцията и отвреме-навреме прехождахме на Изгрева. И много пъти му задавахме такива въпроси и той ги разглеждаше в съборните дни, когато се събираха стотици хора от цялата страна. Това бяха годините от 1919-1922 г.

Аз веднъж застанах пред Него и Му поставих този много важен въпрос за мене и за всички: „Учителю, ще има ли в бъдеще частна собственост. Ще се освободи ли човечеството от частната собственост?”

Учителят ме гледа сериозно и говори с бавен тон, натъртвайки всяка една дума, за да може като с пирон и чук да ми се забият в главата и мозъка, и да запомня. „Не е важно капитала в чий ръце е, а как ще се употребява и за какво ще се употреби!”

Това бе мисъл на Учителя. Тя се закова в мене. Чаках 22 години да се сбъднат тези думи. Дойде 9.IX.1944 г. и комунистите дойдоха на власт и премахната частната собственост. Очаквахме, че веднага ще се оправи живота на хората и ще заживеят братски. Но всичко се обърка, забърка и опита на комунистите се провали окончателно.

Необходими са хора с пробудено съзнание, за да насочат частните капитали в правилна насока, за доброто на всички. Ще се чака докато дойде това време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...