Jump to content

35–то писмо


Recommended Posts

35 – то писмо

VIII. УЧЕНИКЪТ НА БЯЛОТО БРАТСТВО (продължение)

98. Придобиване на Любовта, Мъдростта и Истината. Любовта е глуха за всички лоши, обидни думи. Ти не можеш да огорчиш сърцето на любещ човек, нито можеш да помрачиш ума му, нито можеш да смутиш душата му. На всички обиди и огорчения той ще се усмихне. Любовта е сила непобедима. Който има Любов, той е силен човек. Всички може да имате тази любов. Тя се придобива по благодат, без насилие. Що се отнася до Мъдростта, до Истината, до знанието и всички останали Добродетели, за да ги придобиете, ще платите с кръвта си. Единствената добродетел, която даром се дава, е Любовта. Господ, като знае всички навици и слабости на хората и вижда, че те няма да приемат Любовта доброволно, затова ги прекарва през мъчнотии и страдания. Причината, дето страдаме, е защото не приемаме Любовта. Всички хора, които не приемат Любовта, ще минат през тесния път, а този път е без Любов. Като минат през този път, те ще повикат Любовта и ще кажат: Моля ти се, ела с нас, не ни оставяй.

 

99. Любовта като вътрешен стимул в живота на Ученика. Всички ние трябва да имаме един вътрешен импулс, който да ни тласка напред. Без този стимул няма прогрес. Любовта е именно този стимул. Без Любов вие не можете да прогресирате в никой случай. Ако никого не обичате, вие не можете да учите. Вие трябва да обичате поне едно живо същество, за което да учите. Вие трябва да живеете освен за себе си, още и за другите. Да живееш за другите, значи да даваш подтик на Божията Любов в себе си. Следователно, обичате ли Бога, Той ще бъде вътрешен стимул у вас, и вие ще дадете израз на душата си. Човек все трябва да обича някого. Любовта е велик стимул в живота. Обикнете ли някого, бъдете уверени, че Бог ще ви благослови за тази любов. Променяте ли любовта си, не можете да се повдигнете. Не се извинява този, който мени любовта си. Това подразбира, че Невидимият свят остава индиферентен към него.

 

100. Отличителни качества на хората на Новото Учение. Ние, хората на Новото Учение, трябва да се отличаваме не със своята религиозност, не със своята наука, не със своята сила, не със своята доброта, но със своята Любов. Това е естественият път. Като добием тази най-малка величина, ние ще имаме вече особена култура, в която ще се влее новият живот. Ние сме минавали през много други пътища, но сега ще минем по новия път - Пътя на Любовта.

 

101. Ако човек реши да изпълнява волята Божия, неговият живот се продължава. Ако не изпълнява Божията воля, неговият живот се съкращава.

 

102. Не оставяйте в ума се неясни въпроси. Търсете връзката между всички неща.

 

103. Бог учи човека, когато спи. Спането е пренасяне на човека от един свят в друг, където той може да учи повече, отколкото в будно състояние. За да можем да учим в света, всички трябва да бъдем спокойни. Красиво е да се владеем, когато имаме безпокойства и тревоги. Красиво е да помагаме на своите приятели в трудни моменти на техния живот, когато са отчаяни и обезсърчени.

 

104. Задачата на духовните хора, покрай другото, е да изучават живота, който е една велика наука. Всички трябва да се заемете да работите над себе си, да побеждавате мъчнотиите си и взаимно да си помагате. Не се плашете от света, но борете се, докато победите. Това значи, работете върху себе си, докато победите вълка. Има задачи в живота, които се разрешават мъчно, но заемете се с тяхното разрешение.

 

105. Учениците отгоре. Готовите души ще дойдат отгоре, но трябва да има приготвени жилища за тях. Вие приготвихте ли за тези души жилище? - Ако сте приготвили за тях жилище, вие сте разрешили вече важния въпрос. Когато във вашия дом дойде един от Учениците, животът ви ще върви по мед и масло. Всяко място, на което стъпи крака на един добър човек, се благославя. Щом в душата на човека се роди една велика мисъл, тя непременно ще донесе своето благословение. Същото може да се каже и за един дом и за един народ. Всяка велика мисъл е жива. Тя не е нищо друго, освен живот. Тази велика мисъл се е облякла в една жива форма и ти нашепва: Това прави, онова не прави. Тя е един твой добър приятел, тя е светлина в живота ти. Понякога тя може да ти говори отвън, а понякога отвътре. Усъмниш ли се, обаче, в нея и допуснеш, че това, което ти се говори, е лъжа, ти разклащаш основите на твоето верую. Усъмниш ли се, това показва, че ти вярваш повече на дявола, отколкото на Бога.

 

106. Като ставате сутрин от сън, туряйте в ума си мисълта да бъдете в непреривна връзка с Бога.

 

107. Окултният Ученик трябва да се оглежда всеки ден в огледалото, но не да гледа колко е красив, но да се проучава. Красотата на Окултния Ученик седи в това, дали на лицето му са написани чертите на честността, справедливостта, добротата, на дружелюбието, на верността, на приятелството и т.н. Ако той види в себе си тези хубави черти, ще се насърчи за работа. Време е вече да отхвърлите онези наслоявания, които вашето минало е написало върху лицата ви, и да остане само това, което Бог е написал. У всеки човек има вложени известни добродетели, които, ако знаем да четем, представят за нас едно велико благо.

 

108. Силата на приложението. Ако вие прилагате методите, които ви давам, Природата ще отвори вратите си и ще каже: Заповядайте, аз ви познавам. Ако отидете при нея без това, което ви говоря, вие няма да чуете нейния глас, тя няма да ви проговори. Изпълните ли всичко, тогава и камъните, и изворите, и дърветата, и цветята, и животните, и хората ще ви проговорят, защото ви познават. Това е велика Истина. Великото ни заобикаля отвред. Аз правя извод от Великото, което се крие в тези малки същества.

 

109. Ученикът трябва да проверява всичко. Аз искам да проверите всичко, което ви се казва, иначе то ще остане за вас само теоретическо знание. Има съществени неща, които трябва да оживеят, да станат плът и кръв у вас и да кажете: Това е самата Истина.

 

110. Значение на гимнастическите упражнения. Често вие правите гимнастическите упражнения набързо, гледате на тях като на номер, който трябва да се изпълни. Те имат смисъл за вас и ще ви допринесат голяма полза, ако можете чрез тях да влезете в контакт с Живата Природа. Те са връзки, чрез които ще изкажете почитанието си към законите и правилата на Природата. Хубостта на живота седи в разумните движения. Живот без движение не може.

 

111. Мото на Ученика. Всичките ни постъпки трябва да бъдат разумни. Всички трябва да бъдем разумни, чистосърдечни, великодушни, защото само по този начин ще имаме Божието благословение. Ето защо ние казваме: Верен, Истинен, Чист и Благ всякога бъди и Господ на Мира ще изпълни живота ти с всички добрини. Всичко онова, за което душата ти копнее, което желаеш, ще имаш. Задачата ни в живота е да проявим Името Божие в света.

 

112. Смисълът на страданията. Пътят на всеки едного, който е дошъл да свидетелствува за Истината, е трагичен и драматичен. Пътят на всеки, който търси Истината, е постлан с драми и трагедии. И ако ме питате, защо трябва да страдате, защо трябва да бъдете нещастни, защо трябва да умирате, ще ви кажа: Това е необходимо, за да павирате Пътя на Истината. Вие ще бъдете живите камъни, с които ще се постели Пътят, където ще мине Истината.

 

113. Ученикът и светът. Аз не искам да напущате света. Вие ще минете през този свят, но герои трябва да бъдете. Това изисква небето от вас. Турете в ума си мисълта, че и най-голям страхливец да сте, може да станете смели и решителни. И затова, когато имаш само 10 лева и приятелят ти поиска пари, че няма, ще му дадеш половината или заедно ще ги ядете. Законът е такъв. Ако даваш, ще ти се даде. Ако не вярваш в това, човек не може да бъдеш. Ако вярваш, че ще осиромашееш, действително ще осиромашееш. Ако мислиш, че си грешник, такъв ще станеш. Ако ти повярваш, че Бог на Любовта, който те е изпратил на земята, е в сила да напълни твоето корито, колкото пъти и да се изпразва през живота, Господ все ще го пълни. Той казва: Изпразни коритото си заради Мене. Човек ще осигури живота си, като започне да работи за Господа. Тогава всяка чешма с Божии блага ще потече и никога няма да спира. Вярвайте само в това. Правете опити, без да говорите, за да се убедите. Бъдете последователни в опитите си като имате желание да изпълните Божията воля, тъй, както Той иска. Първият опит, който може да направите, е да вървите съобразно Великия Закон.

 

114. Пробуждане на съзнанието. Центърът на Любовта у повечето хора не е развит. Започне ли този център да се развива, ние наричаме това процес на пробуждане на съзнанието у човека или събуждане на човешката душа, на човешкия Дух, на човешкия ум, на човешкото сърце. Този процес се кръщава с различни имена. Има нещо, обаче, което тепърва трябва да се пробуди у човека. У всеки човек се чувствува една вътрешна нужда от нещо. На всеки човек липсва нещо. Докато не придобиете Любовта, винаги ще чувствувате, че нещо ви липсва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...