Jump to content

2. Автобиография: 27.II. 1953 г.

Recommended Posts

2. АВТОБИОГРАФИЯ

27.II.1953 г.

Буча Кемал Бехар, начална учителка в 64 Народно Основно училище Т. Бенковски”, София, ул. “Дървенишко шосе” №14.

Родена съм в гр. Пловдив на 6.I.1903 г. Баща ми беше пътник, а майка ми шивачка на бельо. Тя работеше в къщи и се грижеше за домакинството. Ние бяхме шест деца. Четирима братя и две сестри. Моите братя бяха търговски служащи и помагаха за нашата издръжка.

Прогимназиалното образование завърших в гр. Пловдив. През 1917 година ние се преместихме в гр. Стара Загора, където баща ми се установи на работа. По това време моите братя бяха войници, някои на фронта - тримата, а единият в тила, поради болест. Аз помагах по това време на баща си в дребната търговия и три години пропуснах гимназията. Постъпих в гимназията след завръщането на моите братя от фронта и след уреждането на някои семейни въпроси.

Завърших гимназия - средно педагогическо училище в гр. Стара Загора през 1930 година.

Две години стоях без работа, защото нямаше ваканция в нашите училища, където можех да учителствувам. През 1933 година ми дадоха учителско място в българска прогимназия като волнонаемна учителка в с. Любенец, Н. Загорска околия, с препоръка и ходатайство. На следната година, когато бях назначена пак, в Стара Загора се оваканти място в еврейското училище. Повикана бях телеграфически. Постъпих на работа в началното ни училище в Стара Загора при лоши условия. Работех с 4 класа и при ниска заплата.

По време на фашисткия терор, бяхме изселени принудително в Луковит и после в Търговище, където се откри училище и аз постъпих там като начална учителка. Девети септември ме завари в София. Останала без място /училището в Стара Загора бе закрито/ назначена бях в София в Еврейското Народно училище “Шалом Алейхем". След закриването на последното поради изселване на евреите в Израел, временно бях без работа няколко дни само, след което ме назначиха в 22 Основно училище “Христо Смирненски”. Поради далечно разстояние от жилището ми, тази година 1952/1953 учебна бях назначена в 64 Народно Основно училище.

Понастоящем живея в кв. “Изгрев”, Дървенишко шосе №14, гр. София. При мен живее и сестра ми, пострадала тази година. Моите братя тримата са в Израел. И тримата са женени, последният замина преди няколко дена. Другият, при когото живееше сестра ми, почина през 1952 година през месец август. Баща и майка нямам, починали са преди 15 години.

Семейството ни е пролетарско. Никога не сме били богати. Работили сме всички, за да си изкарваме прехраната. Имоти никога не сме имали, освен в Пловдив къщата където съм се родила, продадена навремето още. От национализацията не сме засегнати. Братята ми с политика не са се занимавали. Съдени не помня да сме били.

Лично аз също не съм била подведена под отговорност. Не съм била и наградена с нещо. Тежко съм преживяла фашисткия терор, защото много обичам тази страна и това, което ние наричаме гражданска свобода. Не съм заминала за Израел по същата причина. Обичам своята професия и езика с който изказвам моята мисъл.

Занимавам се с литература и от малка съм обичала премного книгата. Самата аз пиша и съм печатала книги. През 1937 печатах сборник битови разкази под заглавие: “Когато зреят житата”. През 1939 година: “Песен над равнините", също така разкази. Сега работя малко. Имам готови за печат някои по-големи работи из живота на евреите в България, из нашето съпротивително движение. Чакат своето време. За сега се занимавам повече с пряката си работа и с педагогическа литература. Малко познавам и руски, следя художествената литература и чакам за по-добри условия (да имам повече време) да се отдам на работа с перото.

Познават ме в литературния свят известни среди. В писателския съюз също, макар, че не членувам.

За сега като учителка ме познава др. Н. Джераси, началник на отдел при V Червенковски район.

27.II.1953 г.

Написала: Буча Бехар

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...