Jump to content

13. Сладкишите и капана за мишката. 13.1. Къщната помощница Станка


Recommended Posts

13. СЛАДКИШИТЕ И КАПАНА ЗА МИШКАТА

13.1. КЪЩНАТА ПОМОЩНИЦА СТАНКА

Когато аз бях приет от нея - от Мария Тодорова в нейния дом, тя беше възрастна - на 72 години, но беше пъргава, можеше да се справя с домакинството на дома си. А това бе трудна работа за един обикновен дом, но тук нещата бяха по-другояче. Тук всеки ден се точеха гости. Казвам - не идваха гости, а се точеха един след друг. Защото гостите се застъпваха - едни идват, седят, задължително им се поднася чай, а с него курабии и сладкиши. На някой кафе, кой какво иска. А тези сладкиши и курабии, трябва да се подготвят! Понякога гостите носеха купени неща, но те оставаха настрана. А да се подготви всичко това, да се подготви, да се направи, да се поднесе, беше необходимо много-много човешки ръце. А тези ръце ги нямаше. А ръцете бяха само едни. Това бяха на къщната помощница и слугиня Станка. А гостите идваха, седеха, пиеха чай и кафе, ядеха сладкиши, и си говореха разни работи - такива работи, които се говорят на всяко гостуване. Ужким духовни хора, но не говореха по духовни въпроси, а си говореха за обикновени работи.

Така, че идваха едни гости, седяха и по едно време идват други гости. Те се застъпват - няма столове. Тогава първите оставаха понякога, че трябваше да дойдат и трети гости. И накрая първите вече, трябваше да си тръгват, за да направят место на останалите. Това беше тази върволица от гости. Тя отнемаше време, сили, средства.

И когато аз се опитах да спра тази върволица, като заключа външната врата, те Мария и Борис не можаха да издържат 3-4 часа. От 8 до 11 часа, се върнаха десетина човека. Те започнаха да треперят и казаха: „Не, ние такъв живот не можеме да живеем затворен. Това е нашия живот. Ние сме свикнали с това - отваряй портите!" Отворихме портите и се затвори моята порта за работа с тех. Това беше целта - да се отвори външната порта, а да се затвори вътрешната порта за мен!

И така, стигаме до този дом, в който трябваше да има много ръце, за да подготвят всичко онова, което се поднасяше на гостите, не само като сладкиши, но и като храна. А тази къщна помощница, се казваше Станка. Тя беше дошла като едно селско момиче от селата в София на Изгрева. Тя се е запознала с Учението, когато е била момиче на село. Чела беседа, слушала е беседа, слушала е разкази и се е закачила за Учението. И тогава взела решение да работи за Бога и за Учителя, и решила да не се жени и да не създава дом, да не създава семейство, да не се жени, да не ражда деца. Когато това нещо тя взима като решение, и когато го съобщава на близките - никой не й обърнал внимание. Но идва време, когато това момиче израства и нейните дружки, и онези, които са родени с нея на село в същата година, почват да се женят. Не се ли оженят, стават стари моми, и после никой не ги иска. Но имало е един-двама кандидати, понеже то е било работливо момиче - всички са виждали това. Но тя отказала. Отказала!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...