Jump to content

16.7. Как закарахме багажа на Салоните през 1973 г.


Recommended Posts

16.7. КАК ЗАКАРАХМЕ БАГАЖА НА САЛОНИТЕ

ПРЕЗ 1973 ГОДИНА

Така, че този багаж се натоварваше в няколко чувала. След това се взимаше хляб, картофи, разни консерви, домати, чушки, и какви ли не работи. И се тръгваше на Рила. Закарваха се всички тези чували и щайги до хижа „Вада" с камион. От там се наемаха конете на Боре, който беше горски там, имаше Горски дом. Той отговаряше за целия Балкан по линията на Горското стопанство. И той имаше коне, и на тези коне - 4-5 коня, и те закарваха, товареха се конете с чувалите - по два чувала от тук, от там и полека-полека, те закарваха горе на Зеления Рид целия багаж.

Заплащаше се тогава скъпо - по 15 лева на кон. А 15 лева на кон, при положение, че това вече означава 1/7 от моята лекарска заплата. Та това не беше евтино, но и пътя беше много голям, а багажа тежък. Така, че тази такса си заслужаваше.

И така, Боре първо качи багажа, а аз през това време бях горе на Салоните, и си бях опънал палатката, бях отишъл по-рано. И така, Боре първо качи багажа, стовари палатките, стовари чувалите, и аз казвам: „Да не би някой да ги открадне?" И той казва: „Абе кой ще ги открадне, кой ще може да вдигне този чувал?" И след това слезна с конете, за да докара и следващите чували. Докара и следващите чували, отново ги хвърли, и след това полека-полека дойдоха качени на коне Мария и Борис. А пък Мария няколко пъти беше падала от коня, и как не си беше счупила някой крак или ръка, аз още се чудя! Тя просто не можеше да се държи на седлото на коня! Ами как ще се държи? - Тя беше 75 годишна, беше си сложила панталони, но тя никога не беше яздила кон! Те я придържаха отстрани, придържаха и него. И така, чрез конете качиха ги на Салоните. Дойдоха, аз помогнах да си опънат палатките, да си подредят нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...