Jump to content

2. Бягството на Гемето. 2.1. Първото бягство - в закован сандък


Recommended Posts

2. БЯГСТВОТО НА ГЕМЕТО

2.1. ПЪРВОТО БЯГСТВО - В ЗАКОВАН САНДЪК

2.1.1. Наричали са го Гемето. А истинското му име е Георги Михов Димитров, роден на 15.IV. 1903 г. в с. Ени Чифлик, Одринско. И да се различава от комунистическия водач Георги Димитров, който по онова време е Генерален секретар на Коминтерна, избран на VII му конгрес през 1935 г. до 1943 г., започва да се именува Ге. Ме. Димитров. И от там идва името му Гемето. Да се отдели името му от Генералния секретар на Коминтерна.

2.1.2. Гемето е член на БЗНС от 1922 г. Член на управителния съвет на БЗНС „Александър Стамболийски" ("Пладне" от 1932-1933 г. и на БЗНС - Обединен от „Ап. Стамболийски и „Врабча 1" от 1933-1934 г. След преврата от 19 юни 1934 г. е в опозиция на монархофашизма. По времето на II Световна война 1939-1945 г. е водач на дясната проанглийска и антикомунистическа група в БЗНС „Александър Стамболийски".

2.1.3. На срещата си на министър-председателя Филов с Хитлер в Залцбург на 4 януари 1941 г. му се казва, че България трябва да влезе в Тристранния пакт на Германия преди нахлуването на германските войски в България.

Английският пълномощен министър Дж. Рендел при срещата си с Филов на 9 януари 1941 г. заявява, че ако България се присъедини към Тристранния пакт, то Англия ще скъса дипломатическите си отношения и заедно с Турция ще нападнат България. Английското разузнаване в България решава да задвижи политическите дейци проанглийски настроени, за да се подържа обявеният от по-рано неутралитет.

На 21 февруари 1941 г. в дома на Никола Мушанов се събират 9 човека и подписват писмо до цар Борис, и искат среща с него за обсъждане за съхранение на неутралитета. Цар Борис отказва срещата с тях.

2.1.4. На следващият ден полицията разкрива нелегалната организация, създадена от английското разузнаване с цел да проведат детронирането на цар Борис, свалянето на правителството и създаване на правителство проанглийски ориентирано. Започват арести. Полицията търси да арестува Гемето. Сутрин рано го заварват в дома му. Той иска да се обръсне и влиза в банята, и там през прозореца успява да избяга. Свързва се с агент на английското разузнаване Норман Дейвис. Той бива укрит в един голям сандък с който се пренася архиви на легацията, и от там го прекарват през турската граница, и пристига в Истанбул на 26 февруари 1941 г. Това е първото му бягство.

2.1.5. Започва шумен процес срещу английските шпиони. Пред съда са изправени 35 човека. Заедно с тях са арестувани 22 ръководни дейци на БЗНС, и изпратени в концлагер. Произнесени са 11 смъртни присъди от които 5 задочни. Гемето е осъден на смърт чрез обесване, но задочно.

Смъртните присъди не са изпълнени. А защо? Защото на 1 март 1941 г. Богдан Филов подписва във Виена присъединяване на България в Тристранния пакт на страната на Германия. Същият ден германските войски навлизат като съюзници в България. Английското разузнаване е унищожено, а германските войски се насочват към гръцката граница и към югославската, когато на 6 април 1941 г. ще бъдат нападнати и за две седмици ще бъдат прегазени и окупирани.

2.1.6. И каква е равносметката от дейността на Гемето след като избягва, вкаран и закован в големия сандък на английското посолство? Десетки хора са осъдени, над 22 човека са в концлагерите, обявени като английски агенти. А Учителят Дънов споменава, че най-разрушаващо за България е английската политика към нея. Виж „Изгревът", том I, с. 443-446.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...