Jump to content

Recommended Posts

Предан ученик в Бялото Братство, през целия си живот Николай Дойнов е живял и творил в светлината на Учителя Беинса Дуно. Етюдите, легендите и научните му есета са проникнати именно от тази светлина, която им придава духовна дълбочина и мъдрост.

Имаме намерение останалите j нас ръкописи на нашия баща да излязат в поредица с Божията помощ! Тъй като неговата главна линия на интерес беше любимата му Астрология, която той наричаше Царската наука, поредицата започва с тази тема.

На добър час!

Ина и Евгения Дойнови

Nikolai_Doinov_Mars_004.JPG

Николай Дойнов /1904-1998/ е роден в Габрово. Завършва Априловската гимназия, а после - математика и физика в Софийския университет. Работи като търговец.

От 1922 година е ученик в Бялото Братство и е един от първите заселници в новосъздаденото от Учителя Петър Дънов братско селище в кв. “Изгрева”-София. Дейно участва в живота тук и е избран за домакин и член на Братския съвет. През 1937 година се запознава със съпругата си оперната певица Дора Карастоянова, също ученичка на Учителя, с която имат две дъщери - Ина и Евгения.

След 9 септември 1944 година цялото имущество на Николай Дойнов е конфискувано, а по време на гоненията на религиозните общности той е арестуван и без съд и присъда прекарва 2 години в концлагера в Белене при нечовешки условия, Поболява се зле и го отвеждат в затвор. След затвора работи в леярна работилница, където при нещастен случай главата и лицето му биват обгорени с разтопен метал. В непоносимата болка ученикът усеща до себе си присъствието на Учителя, който му казва: “Николай, не се безпокой и не се тревожи, всичко ще мине!”. Не след дълго време Дойнов е изписан от болницата без белези по лицето. /Още веднъж през 1942 година Учителят го е спасил от обесване./

Впоследствие през годините Николай Дойнов прехранва семейството си като хамалин и мозайкаджия. Свободното си време посвещава основно на науките астрология, хиромантия и френология. Чете много и усилено се занимава с изработване на хороскопи. С големите си успехи като астролог и езотерик става известен в страната и в чужбина. Издава 160 различни есета и легенди под общото заглавие “Из летописите на Древността ”, брошурата “Окултни импресии” и книгите за астрология, хиромантия и френология “Науките на първата човешка раса” и “Звездният мир ”, както и “И очите ми видяха Изгрева” /по идея на Учителя/, излязла посмъртно.

Николай Дойнов завършва земния си път в пълно съзнание на 3 октомври 1998 година. За деня на погребението си шепнешком предрича: "Той ще бъде светъл ден!”. И в преносен, и в буквален смисъл тогава грее великолепно слънце...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...