Jump to content

От 15 октомври до 30 ноември: Храна — видове храни. Рисуване. Изрязване и картонаж. Есен. Зимни приготовления


Recommended Posts

От 15 октомври до 30 ноември

Храна — видове храни. Рисуване. Изрязване и картонаж. Есен.

Зимни приготовления

Животът около нас определя най-точно работата ни през сезона.

Златната есен скоро ни пленява със сочните си плодове и пъстри листа. Излизаме в градината или гората. Наблюдаваме природата. Пеем за отлитащите птички, събираме си листенца и използуваме последните слънчеви дни в градината. На много нови неща има да научим депата вън от училище — дисциплина, ред, държане, наблюдателност и пр.

Завалява дъжд. Става хладно и ние се прибираме в стаята с красиви впечатления от чудната есен.

Започваме рисуване. На блокчета или на отделни листове с молив илц боички депата обичат да рисуват. Нужни са навремени упътвания за правилно сядане, правилна употреба на боите и внимание при работа. С голямо удоволствие децата рисуват на черната дъска поставена на ниско или на триножник с прикачени листа.

А как ще започнем с рисуването ? Най-естествено е да оставим малките да се проявят свободно. Обаче нужно е да им дадем известни упътвания. Ще започнем с по-прости форми и линии — маса, ябълка, къща, домат и др. Децата се нуждаят от показване. И рисуването, както моделирането, ще започнем групово, докато децата свикнат с реда.

Постепенно започваме и мозаичното рисуване — направо рисувано, по шаблон или чрез окъсване. Най-естествена работа за тази възраст деца е свободното творчество.

Скоро стаята ни е илюстрация на есента. Бордюрчетата по стената отлитащите птички по прозорците, майка зайка с зайчетата в ъгъла, край зеленчуковата градина, а по-долу на стената червената катеричка се прибира в дупката си. А ето и смълчаната горичка в пясъчника. В дъното се крие сгушената къща на баба меца. И всичко това може да бъде детско творчество — рисувано, изрязано, моделирано или сгънато от драпирана хартия.

Отлитащите птички, падащите листенца, заспиващите цветя, свикналите зрели плодове в градината и усмихнатите купища зеленчук са богат материал за работа. Особено много малките обичат подражателните игри. Неусетно влизаме в есента и същевременно към по-колективна и творческа дейност.

Ще отидем за наблюдение до пазара, ще си приготвим туршия и зимнина; ще играем на градинари и бакали; ще си редим къщички и др.

Ето как неусетно, с игра и песен, ще научим малките на много нови неща за живота на животните и хората през есента. Ще вземем видове храни и запазването им.

Храненето е твърде важен процес и добре е да се спрем по-специално на него. Да привикнем децата да се хранят прилично и внимателно; да не капризничат, да ядат всяка дадена им храна; да споделят с другарчетата си и да ценят това, което имат, е една от задачите на всяка една от нас, които работим с малките. Храненето в училище е важен момент от възпитателната ни работа.

И тъй, неусетно детската игра преминава към творчески ентусиазиран живот. Наред с всичко ще вземаме нужния образователен материал, оцветен с песни, приказки и стихотворения, които тъй много родителите очакват да чуят от устата на своите деца. «

Към средата на ноември, запознати с всичко по-характерно около есента, проникнали по възможност в социалния живот, наред с игрите и песните, ще спрем вниманието си върху отделните детски характери. От голямо значение за възпитателната ни работа е да имаме индивидуален дневник за всяко дете, отбелязващ по-специалните прояви и интереси.

Ако до сега не сме взели за дърваря и миньора, за работника и земеделеца, нека имаме пред вид тези тъй интересни теми със социален характер. С примери и приказки ще запознаем децата с живота.

Студените дни ни напомнят за топлите дрехи и шушони (кой ги произвежда и как). Зимни приготовления — зимнина, печки, въглища, дърва и дрехи.

Според условията и мястото, където работим, ще се справяме с работата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...