Jump to content

ДУХОВНА ХРАНА


Recommended Posts

ДУХОВНА ХРАНА

Чувате някой религиозен да казва, че човек не трябва да се грижи за тялото си. Колкото е по- слабо тялото му, толкова по-духовен е той. Това е криво разбиране на нещата. Грехът не е в тялото на човека, но в неговите низши желания. Грехът не се заключава в яденето, но в чрезмерното ядене. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 285).

Силата на човека зависи именно от храната, която той приема като органическа, психическа или умствена. (УСЛОВИЯЗА РАСТЕНЕ - 22).

Човек се нуждае освен от физическа, още и от духовна храна. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 215).

Като ученици на окултна школа, вие трябва да разрешите първо въпроса с физическата храна, а после и с духовната. (БОЖИЯТ ГЛАС - 242).

Чрез храната човек възприема външните необходими материали за съграждане не само на тялото си, но и на душата. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 164).

Човек трябва да обръща внимание и на духовната храна, която се изразява в неговите мисли, чувства, желания и вярвания. (БОЖИЯТ ГЛАС - 242).

Това, което се иска от физическата храна на човека, се изисква и от духовната му храна. Духовният човек се храни с мисли, чувства и постъпки. Следователно, ако мислите, чувствата и постъпките на човека не взимат участие в съграждане на неговото духовно тяло, те са мъртви. Щом са мъртви, те са вредни. Какво добро може да допринесе една отрицателна мисъл на човека? (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 77).

Добрата психическа храна подразбира добри чувства и мисли към всички хора. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 243).

Като прави добро, човек се храни духовно. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 6).

Умът приготвя храна за духа, да се прояви. Сърцето приготвя храна за душата. Ако сърцето на човека е студено, по някакъв начин трябва да го стоплите. Ако умът на човека е тъмен, трябва да внесете в него светлина, да го просветите ... Искате ли да стоплите сърцето си и да просветите ума си, вие трябва да възстановите хармонията на своите мисли и чувства. (СВЕТОТО МЯСТО - 8).

Вътрешната, духовна страна на храненето, е правилното чувстване ... Между храненето и чувстването съществува тясна вътрешна връзка ... Ако човек свърже храненето със стремежите на своето сърце, процесът ще се извърши правилно и ще има добри резултати. Тогава можем да кажем, че всеки човек, който яде и чувства правилно, той е здрав и физически, и психически. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 339).

Яденето и пиенето в света е предаване на духовната енергия, която се възприема от храната. Човек трябва да се храни с такава храна, от която да може да придобива духовна сила, необходима за неговото развитие. (III МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1925 г. - 8).

Както се храните физически, същите правила ще спазвате и при храненето на сърцето и на ума си. Всеки ден ще давате по едно чувство на сърцето и по една мисъл на ума си, да ги обработвате добре. Докато не ги обработите, не пристъпвайте към други ... Не се позволява никакво преяждане, нито на физическия свят, нито в сърдечния и умствения. (ДАЛИ МОЖЕ - 296).

Мисълта и чувстването са градивни процеси. Те използват физическия и духовния материал за съграждане на физическото, на умственото и на сърдечната тяло на човека. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 215).

Колкото по-правилно мислите, толкова по-добре се храни вашият ум. Колкото по-правилно чувствате, толкова по-правилно се храни вашето сърце. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 112).

Новите идеи са храна за човешкия ум и за човешката душа. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ - 56).

Хранете се със светли мисли и възвишени чувства, които носят радост и веселие. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 357).

Христос казва: „Аз ви позволявам да Ме ядете.” ... Ако Го изядеш, какво значи? Буквално то е неговото Слово. Ако бихме възприели Христовото учение и го приложим в живота, да започнем от семейството, от живота, от църквата, от училището, ако го приложим вътре в себе си, върху ближните, навсякъде ... светът щеше да има съвсем друг вид. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. 1999 г. „Жануа-98” София - 659).

Словото Божие е живият хляб, за който Христос е говорил. Словото представлява сгъстена Божествена енергия. Небето, слънцата, планетите, всички живи същества - това е Словото. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том - 108).

Дали човек изпитва физически, сърдечен или умствен глад, един е церът: да се нахрани. (СВЕТОТО МЯСТО - 8).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...