Jump to content

Recommended Posts

Добро

Всяко добро деяние и всеки съвършен дар иде отгоре,

слизайки от Отца на светлините,

у Когото няма изменение, нито сянка от промяна.”

(Як. 1:17; СИ)

“И видя Бог всичко, що създаде, и, ето, беше твърде добро.”

(Бит. 1:31,СИ)

“...На ония, които любят Бога и са призвани по

Негова воля, всичко съдейства КЪМ добро.

(Рим. 8:28; СИ)

“Любовта да бъде нелицемерна; отвръщайте се от злото,

прилепяйте се към доброто..

Не се оставяй да те надвива злото,

но надвивай злото с добро.”

(Рим. 12:9,21; СИ)

“Като правим добро, да не се обезсърчаваме,

защото ще пожънем в свое време, без да се уморяваме.

И тъй, докле имаме време, нека правим добро на всички

(Гал. 6:9-10; СИ)

Доброто е абсолютна реалност,

върху която всичко може да се гради.”

(68;33)

Доброто е израз на любовта.”

(68;83)

Добротата е богатство на душата.”

(17;177)

Добър човек е онзи, който никога не губи своята чистота.”

(46; 73)

“Добър човек е този, у когото няма зло. ”

(68;22)

Библейската мъдрост ни учи, че всяко добро произлиза от Бога. Самият Бог е съвършено добър, а хората или нещата са добри дотолкова, доколкото изпълняват Неговата свята воля. Затова и според апостол Яков (в цитирания по-горе стих от неговото послание — 1:17) всяко добро е Божий дар. От друга страна, всичко, което приближава хората до Бога, дори и да е неприятно за тях, е за тяхно добро и за слава Божия. Тази велика истина изповядва апостол Павел в своето Послание до римляните (8:28). Божият закон, който ръководи духовното развитие на човека, изисква от него да проявява любов и доброта във всичките си мисли, чувства и дела. Затова и в Библията праведният човек е отъждествен с добрия. Любовта към хората се изразява в добрите постъпки спрямо тях. В този смисъл е и напътствието на ап. Павел към галатяните (6:9-10).

Така както Бог е абсолютна реалност, така и произтичащото от Неговата същност Добро също е абсолютна реалност. Осмислена и оползотворена в ежедневния живот, тя може да послужи като основа за изграждане на всички духовни и материални ценности.

Добър може да бъде само човекът на Божествената Любов — този, който е добър във всичките си изяви, който е напълно недосегаем за злото, който съхранява душевната си чистота при всички жизнени обстоятелства. Това е човекът, който е посял добри семена и събира богата реколта — и не само за себе си, но и за всички останали. Той притежава разностранна и красива душевност, той е съвършен проводник на Божественото в многоликата действителност.

По своя път в живота човек следва да се отърси от всяко зло и да се самоопредели изцяло към доброто. Това е една от главните задачи на неговото присъствие тук, в света на материята.

Добрият човек е вътрешно богат и дава щедро от себе си на всеки нуждаещ се. Той с лекота трансформира вътрешните си състояния и успешно преодолява всички препятствия в живота. Силен е, без да парадира със силата си. Не се безпокои и не се смущава при никакви обстоятелства. Постигнал е онова равновесие между външно и вътрешно, онази хармония на душевността, която отговаря на представата ни за щастие.

Доброто е основа на разумния живот. Разумният живот от своя страна представлява условие за проявление на доброто. Светът се нуждае от добри хора. Да бъдеш добър или лош — това зависи от теб, а не от външните условия.

Не е достатъчно човек да се стреми към доброто, но той трябва и да знае как да го прилага. Преди да извършиш нещо добро, мисли първо как да удовлетвориш Бога и Божественото у себе си, а едва след това - хората.

Да бъдеш добър при всички твои изпитания, в това е силата ти като човек.

Качество на живота

Стремеж към добрината

у мен е добротата,

здраве за душата,

импулс на свободата.

Необходимост, ценност и мотив

да бъда, да съм жив.

Добрина

Направено добро — забравено.

И правено добро - оставяно.

Не мислено, желано и очаквано,

а ежедневно благо

Доброто ти е необходимо:

• за да запазиш свободата на душата си;

• за да запазиш доброто на сърцето си;

• за да изградиш духовните си тела;

• за да си психически стабилен;

• за да си морално устойчив в себе си;

• за да има основа животът ти;

• за да имаш истински връзки с хората;

• за да се повдигаш и усъвършенстваш;

• за да е реализиран животът ти така, както искаш;

• за да проявиш разумното, хубавото, възвишеното в себе си;

• за да си здрав.

Разграничете по смисъл думите:

Добротата - е качество на характера.

Добрината - е направеното добро.

Доброто - е актът извършване на добрината.

Добър - е човек, който проявява добротата си или който прави добро.

Добродетелта - е нова степен на постижение на някое положително качество на характера.

Добродетелността - е наличие на изработени видове добродетели у човека.

Добродетелта - е постигнатото качество добро на степен добродетел.

Малкото добро:

• е непрекъснатото добро;

• е доброто за дребните неща;

• е направеното добро на време и на място;

• е незабележимо външно;

• е съзнателно направено с любов добро;

• е ежедневна нужда от доброто;

• е умението да виждаш и създаваш добро.

Който не умее да приема доброто:

• не умее и да го прави;

• не го е разбрал и оценил правилно;

• не е добър;

• приема злото в себе си;

• създава “ад” в себе си;

• отвън, може да е вътрешно и добър, и лош;

• го спира и превръща в зло.

Запомнете психосоматичните зависимости:

• Добри са онези чувства, които поддържат правилното кръвообращение и дишане. Всяко добро чувство, реализирано навреме, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.

• Добрите мисли поддържат здравословното състояние на мозъка. Всяка добра мисъл, която човек реализира навреме, усилва неговия ум.

• Добри са онези постъпки, които осигуряват доброто здравословно състояние на стомаха и храносмилателната система.

Правила за развиване на доброта:

• Мислете добро за другите.

• Когато се запознаете с някого, първо открийте най-добрата му черта.

• Човек, като мисли добро за другите, започва да мисли добре и за себе си.

• Ехото на всяка мисъл се връща отново при нас. Затова мислете за добро.

• Да опознаеш човека, означава да опознаеш доброто в него.

• Проучи доброто у този, когото одумваш, и ще спечелиш приятел.

• За да видиш една добра черта у другия, трябва да си естествен, да можеш да се освободиш от подозренията, съмненията, недоверието, лицемерието и фалша в себе си.

Как се стига от понятието за доброто до развитието на собствената добродетелност? Следва да бъдат разграничени следните специфични съотношения:

Bibleiski_dobrodeteli_53.jpg

Любовта, мъдростта, истината, правдата и добродетелта могат да се разглеждат като пет принципа, пет основни добродетели или като пет основни сили, вложени от природната Разумност у човека. Разгледани като принципи, това е най-универсалната им изява на всички нива на мирозданието, на всички нива на материалното и духовното природно устройство. Развитието им като добродетели у човека извиква човешкото същество да започне съзнателно духовно пробуждане, себепознание като душа, която оценява своя Аз по-горе от собствената личност.

Принципът на Любовта - ни учи да чустваме добре, да различаваме доброто от злото,

Принципът на Мъдростта - ни учи да мислим добре, да познаваме доброто и злото.

Принципът на Истината - ни учи да постъпваме добре, да правим добро.

Принципът на Правдата ни учи правенето на добрини да е съзнателно, да е вътрешна необходимост, ценност и смисъл на живота ни.

Принципът на Добродетелта - ни учи качеството добро по отношение на тези добродетели да се повдигне на степен добродетел в характера ни. Да проявим висшето в себе си, като развием и други добродетели.

Самовъзпитателни упражнения:

1. Отделяйте всеки ден - сутрин пет минути, на обед пет минути и вечер пет минути, за да размишлявайте върху доброто у вашите приятели. Сутрин - за това добро, което сте проявили спрямо тях и те са го възприели и оценили. Обед - върху добрите черти на характера, които те имат, и доброто, което сте видели, че правят. Вечер - за всички свои добри приятели и за увеличаването на доброто между хората. Различен ден отделяйте за всеки свой приятел. Като правите опита и се свързвате с хубавите качества на приятелите си, мислете какво е ценното за вас от това.

2. Размишлявайте върху текста. Препишете красиво изреченията, които приемате за себе си, и ги оформете в рамка. Поставете ги на видимо място и ги прочитайте редовно известно време.

Понякога човек като се сравнява в себе си, мисли, че е станал по-добър, а понякога, че е станал по-лош от преди. Дали се вижда по-добър или по-лош, това зависи и от светлината на мъдростта, която озарява съзнанието му.

Лесно е да си добър между добри. Трудно е да си добър между лоши хора. Важното е да си по-добър от себе си, а не от другите. Вярвай, че непрекъснато ставаш все по-добър.

Когато човек минава през повече изкушения и навлиза в по-сложни отношения, когато приема по-големи отговорности, оценяването на добротата става на пръв поглед трудно и сложно нещо. Важно е да си неотклонен в устояване на нуждата си да си добър. Невъзможно е да си добър към другите, ако не си добър към себе си. Доброто, което е едновременно добро за всички, е търсеното от всеки добро.

Злото е: непроявено добро; отложено и забравено добро; само помислено, а ненаправено добро; почувствано, но неизказано добро. Доброто не е количествено състояние и постижение за човека. Доброто във всеки миг се определя и заслужава наново. Защото е непрекъснат процес на развитие напред и нагоре към нещо по-светло и разумно.

3. Прочетете текста и го използвайте при решаването на следната ситуация. Първо помислете с кои от изложените мисли сте напълно съгласни и с кои не. Защо? Представете си, че се срещате с непознат човек, който идва от миналото или от бъдещето. Какво бихте казали на човек от бъдещето за доброто? Какво бихте казали на човек отминалото? Представете си различни ситуации.

Помисленото добро — почувствайте, преди да го направите. Направете го, за да е направено, и го забравете. Търсете какво следващо, което може да почувствате, обмислите и направите. Последователността в доброто още не означава добродетелност, но е път към нея. Предпочитате ли да сте добрият във всички случаи, не пропускате ли да устоите в доброто на каквато и да е цена, успеете ли да останете на страната на доброто при всички случаи, доколкото зависи от вашата воля, вие развивате добродетелността си. Не е достатъчно само да мислиш добро, само да чувстваш доброто, да правиш добрини, трябва да живееш добре, да живееш, защитавайки доброто в света. Животът е добро. Живей добре! Живей добър! Живей добродетелно. Да живееш добродетелно, означава да оценяваш колко е важно, полезно и нужно всяко добро в света.

4. Като имате предвид посочената мисъл, довършете мислено или писмено диалога.

Когато влезете във връзка с някой човек, не се спирайте върху неговите слабости, спрете се върху неговите добродетели.

- Той не е добър човек.

- У всекиго има нещо добро.

- Не постъпи добре с мен.

- А постъпвал ли е някога добре с теб? — Много пъти.

- Защо си толкова критичен тогава?

- Не ти ли се случва от невнимание и ти да постъпиш недобре с някого?

5. Практикувайте по една седмица следната последователност от задачи:

Всеки ден да изпитвам по едно добро чувство;

Всеки ден да имам по една добра мисъл;

Всеки ден да правя по едно добро;

Всеки ден да имам по едно добро чувство, по една добра мисъл и по една добра постъпка;

Всеки ден да мислено да пожелавам добро на враговете си и любов на приятелите си (избирате си по няколко конкретни хора);

Всеки ден да правя по една добрина, която да има добри последствия в бъдеще;

Всеки ден да правя по едно никому неизвестно добро, за което само аз знам;

В края на всяка седмица си записвайте най-интересните преживявания и най-важните изводи, до които сте стигнали.

На какво ви науми изпълнението на тези задачи? Какво разбрахте за самия себе си? Какво разбрахте за хората? Какво разбрахте за Доброто като сит в света? Какво разбрахте за Доброто като ценност? Лесно ли е да си добър?

6. Прочетете.

Вместо злото, избери доброто. Светията е човек, който не търси, а прилага доброто. Онзи, на когото ще направиш доброто, той го заслужава. Той е един идеал вътре в твоята душа и ти го повдигаш в душата му към този идеал. В това е твоята сила, да направиш доброто заради Бога в себе си, заради самото Добро, за да бъде направено.

Трябвали човек да е мъничко светия, за да умее да прави доброто, както трябва?

Естествено и съвременно наложително ли е да сме светии в доброто?

Каква е целта, каква е задачата и какъв е смисълът на доброто?

7. Изберете една от предложените мисли за доброто. Мислете върху нея по пет минути всеки ден в продължение на една седмица. Запишете си най-ценните идеи, които ви дойдат наум.

Постижението на живота и любовта, това е Доброто.

Доброто представлява най-красивия живот, който може да си представим.

Добър човек е онзи, който не се възмущава от злото.

Много е просто: трябва да си добър, за да си здрав.

Само в тесния път има възможност за всички добрини — широкият път е мястото на злото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...