Jump to content

КАКВО Е СВОБОДА


Recommended Posts

КАКВО Е СВОБОДА

Свободата представя разумно отношение между всички души. Разумното отношение между душите не предизвиква никакво стълкновение, никакво противоречие. Те имат одобрението на всички напреднали възвишени същества. (КЛЮЧЪТ НА ЖИВОТА - изд.1937 г. София - 167)

Думата свобода значи пробуждане, служене на Духа. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд.1936 г. София - 152)

Свободата е нещо духовно, а не материално. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София -119)

Тя подразбира безграничност, т.е. стремеж към Божествен живот. (ЗАТОВА СЕ РОДИХ - изд.1929 г. София - 11)

Под думата свобода се разбира Божествена хармония в нашите мисли и желания - да се уреди всичко в света, т.е. всеки да бъде на своето място, всеки да използва условията, които се крият в неговия мозък, в неговото сърце. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. София - 342)

Свобода, това подразбира най-висшето, което има у човека. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. "Фотинов" - 45

Тя е Божествен процес, който се изявява отвътре навън. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - изд. 1944 г. София - 47)

Тя е стремеж на човешкият ум, сърце, душа и дух. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА -изд. 1933 г. ПЛОВДИВ -105)

И тъй, свободата е необходима за вътрешния растеж на онзи висш идеал, към който човек се стреми. Всички вие имате един вътрешен, непреодолим копнеж, стремите се към Бога и казвате: „Аз искам да постигна нещо". Какво? - Да направя нещо в света.

Тя е резултат на усилието на човешкия дух, на човешката душа, на човешкия ум и на човешкото сърце. Когато умът, сърцето, душата и духът са в съгласие, човек е свободен. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - изд. 1944 г. София - 47)

Свободата е вътрешен акт на човешкото съзнание. А хората днес си въобразяват свободата по стар начин, но това става само по вътрешен път. (ТРИТЕ ПОСОКИ - изд.1948 г. София - 115)

Да бъдеш свободен, това не значи, че можеш да мислиш, да чувстваш и да постъпваш както искаш. Свободата подразбира разумно мислене и чувстване, разумни постъпки. Свободният човек се подчинява на природните закони. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София -119)

Бъдете свободни в мислите, чувствата и постъпките си, но не своенравни. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - изд.1941 г. София - 162)

Свободата е вътрешен процес, връзка с Божията мисъл. Свободен е само онзи човек, чиято мисъл е свързана с Божията мисъл. Това е същественото за всеки човек. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - изд."Просветен комитет" София - 110)

Под думата "свобода” се разбира Божествената хармония на нашите мисли и желания, да се уреди всичко в света, сиреч, всеки да бъде на своето място, всеки да използува условията, които се крият в неговия мозък, в неговото сърце. (СИЛА И ЖИВОТ- III том изд.1929 г. Русе - 16)

Щом човек е свободен в мислите, чувствата и постъпките си, той е в хармония със себе си, с Природата и с Бога. (НАШЕТО МЯСТО - изд.1932 г. София - 55)

Най-хубаво е свободен да ходиш и свободно да ядеш, да гледаш, да спиш. Няма по-хубаво нещо от това, човек да е свободен. Всяка душа се бори за свобода. Свободата е нещо вътрешно. Тя не е нещо само физическо. ( АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУШ А - изд. 1999 г. София - 286)

Свобода значи да ти дадат простор, път да минаваш, къща, да живееш, за да може да се проявяваш, както искаш, като си гладен, да можеш да се наядеш, като седнеш да ядеш, да не те пребият и изтласкат, но да те оставят свободен да си вземеш обяда, както ти обичаш. Това е простият смисъл на думата свобода. (МИЛОСЪРДИЕ, СМИРЕНИЕ И МОЛИТВА - изд. Алфа Дар София - 126)

Казваш: "Не съм свободен да се проявявам както искам!" Свободата не се заключава в човешкия гняв, нито в човешкото подозрение. Да правиш каквото искаш, това не е свобода. Казано е, че Истината освобождава. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 60)

Свободата подразбира разумно ограничаване. Колкото и да е свободен, човек не може да излезе вън от законите на Природата. На Земята, за да бъде абсолютно свободен, да не зачита никакви закони, човек трябва да стане лош. На Земята добрите хора са ограничени . (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ – изд. 1938 г. София - 3)

Понеже в сегашния век, щом се говори за свобода, подразбират, че щом хората живеят свободно, ще вършат много престъпления. Те казват, че в свобода се вършат престъпления. И че който не върши престъпления, той не е свободен. Но и който не прави добро, и той не е свободен. Следователно, който прави престъпления, може да прави и добро. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - бес. "Музикално утро. Седемте принципа" - изд.1999 г.)

Който се опита да влезе в борба, в стълкновение с Природата, да иска да стане абсолютно свободен, абсолютно независим човек, той непременно ще стане песимист. (МОК - 30 лекция, „Учтивият човек“ - изд-1928 г. София - 40)

Да иска човек абсолютна свобода, абсолютна независимост, подразбира той да бъде абсолютно мъдър и силен. Свобода без абсолютна мъдрост и сила е невъзможно нещо. Такава свобода е немислима. (МOK - 30 лекция, „Учтивият човек“ - изд-1928 г. София - 40)

Абсолютно свободен може да бъде само съвършеният. Свободният казва: аз съм цар, нищо не ме безпокои. -Защо? - Защото съм свободен в мислите, чувствата и постъпките си. (НАШЕТО МЯСТО - изд.1932 г. София - 54)

Когато очите, езикът, ръцете и краката на човека са свободни, това показва, че той има ум, сърце и воля, с които може да работи, да изпълнява Божията воля . (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд.2006 г. София - 483)

Ние всички сме свободни. Никой не може да ни застави да направим това, което не искаме. Магарето казва: трябва да знаете, че аз имам воля, свобода имам. Може да ме бият, каквото искат да правят с мене, но аз ще устоявам на своето. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - изд.1931 Г. София - 83)

Важно е човек да бъде свободен, за да се развива правилно; същевременно той трябва да дава свобода на другите - и те да се развиват правилно. (СИЛА И ЖИВОТ II том, изд.Бяло Братство София, 2006 - 16)

Това, което мнозина считат за свобода, не е никаква свобода. Истинската свобода разбира разумни отношения между живите същества, които не нарушават интересите помежду си. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА - 60)

Свобода, която не уврежда никого, това е свобода. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - изд. 1999 г. София - 288).

Да бъдеш свободен, това значи, дето минеш, никого да не закачиш, никого да не предизвикаш. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - изд. 1941 г. София - 162)

Свободата е външната форма на справедливостта. Дето има правда и справедливост, там има ред и порядък, там има свобода. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА III том - изд.1944 г. София -100)

Сега на всички предстои да решите един от важните въпроси: ”Да съм или да не съм” - т.е. да съм роб или да съм свободен. Това значи да служиш на необходимостта или на свободата. Думата "свобода” значи пробуждане, служене на Духа. (добри навици - изд. 1936 г. София -151)

Да служиш без закон, това е свобода. Дето е законът, там няма свобода. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание- 49)

Свобода - това е отношението към Единия Бог. Робство - това е отношението към множеството. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ III том - изд.1994 г. София - 287)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...