Jump to content

VI. Духовете и жителите на Венера.(105–110)

Recommended Posts

VI. ДУХОВЕТЕ И ЖИТЕЛИТЕ НА ВЕНЕРА.

105. Планетата Венера, при представянето на духовете и ангелите е видима отляво, не много назад, на някакво разстояние от нашия свят. Казваме, че духовете си представят това така, защото слънцето от слънчевата система не е видимо за нито един дух, така, както и всяка от планетите. Духовете просто имат определено понятие за тяхното съществуване. Благодарение на това понятие те мислят за слънцето на слънчевата система като за нещо много тъмно зад тях и за планетите, не като за блуждаещи в слънчевата система, но като за заемащи фиксирано положение (погледни 42. по-горе).

106. На планетата Венера има два типа хора, имащи противоположна природа. Едните от тях са кротки и хуманни, другите са жестоки и подобни на диви животни. Кротките и хуманните могат да бъдат видени на обратната страна на планетата, а жестоките и дивите, като животни, на тази страна, която ние виждаме откъм Земята. Трябва да се знае, че видимите неща са обусловени от състоянието на живота, доколкото в духовния свят именно това определя всички видими пространства и разстояния.

107. Някои от кротките и човечните духове ме посетиха, идвайки от другата страна на планетата. Те се приближиха към мен, разположиха се над главата ми и аз беседвах с тях на различни теми. Между впрочем те разказаха за това, че когато са живели в света, са признавали, а сега още повече, от когато и да било, признават нашия Господ като Единствен Бог. Те заявиха, че са Го виждали в своя свят и ми показаха как Той им се явява. Тези духове съответстват в Големия Човек на паметта за материалните предмети, която се намира в съгласие с паметта за нематериалните предмети, на която съответстват духовете на Меркурий. В резултат на това духовете на Меркурий се намират в пълна хармония с тези духове от Венера. Тъй като се събраха заедно, тяхното влияние предизвика известно изменение и силно въздейства на мозъка ми (виж 43 по-горе).

108. Макар да не се обменях с духовете от видимата страна, дивите и жестоките, но ангелите ми разказаха за тяхната същност и за източника на тяхната диващина. Те казаха, че тези диваци получават огромно удоволствие от плячкосване и особено от яденето на нещо, което са откраднали. Удоволствието, изпитвано от тях при едничката мисъл да изядат откраднатото ми бе предадено и аз можах да изпитам колко всеобземащо бе то. Че на нашата земя също е имало такива хора, с подобна дива природа, това ясно се вижда от историите на различните народи, в това число и на жителите на Ханаанската земя (1 Цар. 30:16). Това също е забележимо, на пример при Юдейския и Израилския народ по времето на Давид, когато те извършвали ежегодни набези над други народи и радостно пирували с уловения добитък. Също ми казаха, че тези жители на Венера са основно гиганти и хората от нашия свят им стигат до пъпа. Освен това те са глупави и тях не ги интересува това, което съществува на небето или вечния живот, те са загрижени само от това, което касае техните земи и стаи.

109. Когато те влизат в следващия живот, бидейки такива по природа, прекалено се надъхват със зло и лъжа. Техните адове се намират около техния свят и нямат никакъв контакт с адовете на нечестивците на нашия свят. Това е защото те са съвършено различни по природа и характер, тъй като тяхното зло и лъжа са съвършено различни помежду си.

110. Едновременно, тези от тях, които могат да бъдат спасени, се намират в местата на опустошение, където те са покорени и доведени до крайно отчаяние. Няма никакъв друг способ, че лъжа и зло от такъв род да могат бъдат подтиснати и отделени. Когато те се намират в състояние на отчаяние, горчиво плачат, казват, че са зверове, ненавистни мерзавци и затова са проклети. В това състояние някои от тях дори изричат хули към небето, но това им се прощава, защото така и следва да е по време на отчаяние. Господ ги ограничава, за да не сипят проклятия повече от установените предели. След като страданията достигат крайност, защото телесното в тях фактически е мъртво, те в края на краищата, биват спасени. Също ми разказваха, че по време на живота си в света тези хора са вярвали в някакъв всевишен Творец без какъвто и да е посредник, но бидейки спасени, те познават, че Господ е Единствения бог, Спасител и Посредник. Видях някои от тях, възнесени след пределните страдания на небето. И когато ги приеха там, почувствах такава нежност е щастие, че в очите ми се появиха сълзи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...