Jump to content

21. Отвореният прозорец


Recommended Posts

21. ОТВОРЕНИЯТ ПРОЗОРЕЦ

Христов със свръхусилие сдържаше яда си, и все пак можа да каже спокойно:

- Отворете прозореца!

Доставчикът пъргаво скочи, широко отвори двете крила и надникна долу.

- Високо ли е? - запита вече злъчно Христов.

- Да, втори етаж, но не се чува, няма опасност да са ни подслушвали! - И си седна на креслото доволен, успокоен и напълно сигурен, че вече всичко е наред.

- Хвърляй се през отворения прозорец! - разнесе се из кабинета команден глас.

- Но моля Ви господин полковник, не се шегувайте!

- Не се шегувам! Хвърляй се, мърша такава! Веднага, веднага! Не желая да те застрелям, не искам да цапам ръцете си! Животът ми няма смисъл и бих го дал, но за нещо, което има стойност, а не за такава вонещица, твар! Хвърляй се по-скоро!

Доставчикът цял пребледнял, треперещ, крадливо поглеждаше към вратата. Подполковникът скочи и го затласка към прозореца, но почувства болка в корема, куршумът получен във време на войната наново се обади. Затова зарева като звяр:

- Защо те докосвам, защо се скверня? - Пусна го и грабна пистолета от бюрото си.

- Помощ! Помощ!... Млад съм! Жена! ... Деца!...

- Хвърляй се, псе мръсно! Тези подкупи ни провалиха! Изгубихме войната! Такива като тебе погубиха хиляди българи с жените, майките и децата им! Хвърляй се, кучи сине! За всичките си мръсотии сега ще заплатиш!

Но ненадейно на вратата се появи ординарецът, и без формалности доложи:

- Господин подполковник, началникът е на двора под прозореца -заповяда да се покажете. - Христов въздъхна, пое си дъх и надникна.

- Пак нещо става при тебе? - с усмивка и меко го запита началникът на фабриката*, който добре познаваше характера му. - Хайде да отиваме на обед - чакам те! [*Любомир Христов Лулчев работи в София - помощник-началник на Инженерната фабрика, която усвоява и изработва военни оръжия. Виж „Изгревът”, т. 20, снимка № 55.]

Доставчикът използва това и хукна към вратата.

Разнесе се конфузен звук, и после неприятна миризма изпълни кабинета. Щракна се зловещо, но не последва гръм. Засечка. Христов запрати пистолета си в гърба на бягащия посетител, сграбчи от окачалката скъпото му палто и велурената му шапка, и ги изхвърли през прозореца вместо него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...