Jump to content

24. Знанието трябва да се придобие от човека


Recommended Posts

24. ЗНАНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИДОБИЕ ОТ ЧОВЕКА

Трудно, много трудно е да се определят действителните подбуди на някои постъпки у хората. Желанието на подполковника да спори, да събори, да унищожи Дънов... не е достатъчно обосновано само със страстта му да спори или с омразата му към Бога, още по-малко с някакви мъгляви хуманни чувства за освобождаване хората от религиозните им заблуждения, и най-после от предвкусваното щастие на победителя. Още повече, като имаше пред вид, че от дете Христов обичаше да се бори, бие, кара, спори...

В Балканската война е бил на предна линия, от Европейската - излязъл инвалид с 80% загубена работоспособност с офицерската лига, и сега продължава борбата му...

Беше му втръснало от борби, войни, разправии! Той искрено не искаше повече да воюва. Често пъти нещо в него му нашепваше да избяга от живота, да се скрие в някоя пуста планина, да живее в пещера, да не вижда и чува повече хора. Чувстваше нужда да остане сам със себе си, с книгите си, да пише за идеите, които го вълнуваха. И въпреки всичко това, той воюваше. Друго нещо силно, мощно го тласкаше пак към войни, и той се разпъваше между мира и войната в себе си и вън.

Беше едва на 33 години!

Колко много беше страдал, колко бури, борби, премеждия, на колко пъти живота му е бил на косъм, и това щеше да продължава!

Единственото нещо, което още го задържаше към живота и го правеше донякъде щастлив, беше да чете, да пише, за което пък нямаше време. Цял ден работеше във фабриката, а оставаше и след работа. Искаше всичко да свърши и да става най-добре. Не можеше да търпи друг да знае повече от него, затова беше изучил до най-големи тънкости всичките служби във фабриката. Техници и инженери не можеха да се мерят с него, още по-малко позволяваше да бъде лъган. По всички въпроси във фабриката беше най-компетентен, най-осведомен!

Вечер след работа, във фабриката идваха на приказка приятелите му: писатели, журналисти, общественици, министри... А когато идваше самия министър-председател Александър Стамболииски, тогава осъмваха в обсъждане въпроси за доставка по тайни пътища на оръжие и места дето да го крият, защото според мирния договор на България не беше позволено да има редовна армия и оръжие.*

[*Виж „Изгревът”, т. 21, с. 9, с. 204-206 - Нашата цел”; т. 9, с. 594, 628 - Елена Андреева задържа при себе си Лулчев, и така го спасява; на с. 594 се казва, че Елена Андреева задържа Лулчев при себе си, и така Лулчев не се среща с генерал Никифоров. Така му е спасен живота на преврата на 9 юни 1923 г. Никифоров е убит.; на с. 628 се описва как Елена Андреева му спасява живота, че го е задържала у тях, и така не се е срещнал с генерал Никифоров, който след това е убит. Ако беше се срещнал, и Лулчев щеше да бъде убит.]

Неделята беше единственият ден, когато можеше да се предаде на любимите си занимания, които често разделяше с жена си.

И този неделен ден, той днес жертваше за нещо напълно безсмислено - да воюва с някой си Петър Дънов, за когото до преди няколко дни нищо не знаеше, който нищо не беше му направил и нямаше намерение да му прави! При това Христов не беше глупав човек, напротив, той беше учен! За съвети беше търсен от приятели, от Стамболииски и министрите му, по-късно от царя и народа.

Но не само този подполковник постъпваше така неразумно, така бяха постъпвали и други, признати от целия свят за гениални. Още по-интересно беше, че това ставаше въпреки волята им, макар че всичко наглед зависеше само от тях. Като че те непрекъснато возеха някакъв пътник - мисъл или нещо друго, което ги тласкаше непреодолимо към тези съдбоносни решения и действия.

Защо Наполеон нахлу в Русия? Защо русите на няколко пъти нахлуха в Европа? Защо кайзера и Хитлер нахлуха в Европа? Всички тези и още много събития, както в живота на народите, обществата, така и в живота на отделните личности - обикновените и гениалните хора, не могат да се обяснят само с икономически, политически или причини в чувствата - идеи, омраза, завист, ревност и др.

Всички нашествия струват много скъпо. С тези средства и сили, народите могат да живеят охолно двойно повече години, отколкото траят войните и тежките кризи след тях. Нашествията винаги започват с огромни армия - милиони. От тях обикновено се завръщат едва една стотна, няколко десетки хиляди. Както рибните пасажи - периодични преплувания започват на безбройни стада, които с месеци преминават през дадени местности, и се завръщат нищожни количества, а понякога всички стават жертва по пътя.

Някой се опитват да обяснят това с инстинкт, наследственост или атавизъм, но и самите тези понятия са хипотетични, неопределени, неизвестни. Обяснява се едно неизвестно с друго неизвестно, което в края на краищата не е никакво обяснение. Човекът поставен сред природата, обществото и себе си, е задължен да идва с тях в най-разнообразни отношения, и като краен резултат е знанието, което придобива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...