Jump to content

29. Къщата близнак и съжителството на две идеологии


Recommended Posts

29. КЪЩАТА БЛИЗНАК И СЪЖИТЕЛСТВОТО НАДВЕ ИДЕОЛОГИИ

Малката къщичка на дългогодишния касационен секретар - брат Гумнеров, се гушеше под снега както всички останали къщи на улица „Опълченска”.

Външно, пък и вътрешно, тя не се отличаваше почти от тях - сливаше се, без да прави впечатление.

Тялото се осмисля от духа, който го обитава!

И описанието на тази къщичка добива смисъл от присъствието в нея на ПЕТЪР ДЪНОВ - основателят на духовното Учение „Всемирно Бяло Братство”, понеже в нея Той е изнесъл първите Си редовни беседи!

Постройката беше стара, паянтова или от кирпич. Основата й беше почти квадратна. Към нея имаше и други пристройки - антренца, но те са без значение.

Една стена от запад към изток я разделяше на две части, жилища, апартаменти. По нейното протежение и дворът беше разделен с дъсчена ограда. В дъното на двора малка вратичка - комшулук.*

[*Виж „Изгревът”, т. 12, снимките на ул. „Опълченска”, № 2-3.]

По-малката част, но обърната на юг постройка беше на брат Гумнеров, а по-голямата част с лице на север, като че махаше поздравително към СССР.

В нея живееше легендарният впоследствие герой на Лайпцигския процес Георги Димитров. Общата стена между двете постройки, беше и обща стена между стаите на Дънов и Димитров. Стаята на Димитров имаше два прозореца към улицата - западни, и един към двора - северен. Стаята на Дънсв имаше един прозорец към улицата - западен и един към двора - южен.

Къщичката беше като скрита картинка - гатанка! Когато я погледне едно опитно око, зад което има едно широкообхващащо съзнание с голяма светлина, вижда я като театрална сцена, приготвена от най-великия майстор, режисьор и художник - живота.

В нея щеше да се играе една от безбройните и вечни драми -борбата между доброто и злото, между светлината и тъмнината!...

Дънов и Димитров. Тук няма нищо излишно - всичко говори ясно, точно, определено, верно - така както говори самият живот - без грим и маска. Фигурантите вече бяха по местата си.*

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 548-549 - „Никакъв аралък с III Интернационал!”]

Предстоеше да стъпи на сцената най-главният трагичен герой -Христов.

Къщата със своите две противоположни разпределения: дясно-южно - жилище на Петър Дънов - идеолог на Учение с много топлина, слънце, светлина и любов, и ляво-северно - жилище на Георги Димитров -идеолог на Учение, изпълнено със студ, революция, кръвопролития и насилие.

Цялата къща беше като утроба, в която живяха и се развиваха два близнака - Дънов и Димитров, представители на две противоположни идеологии - идеалистическата и материалистическата, както бе в утробата на първата жена Ева и нейните двама сина - Каин и Авел.

Заченатият от дявола Каин, уби брата си Авел.

Тя ни напомня утробата на библейската Ребека с нейните двама близнаци - Яков и Исав. Яков стана родоначалник на богоизбрания народ - еврейския, а Исав продаде първородството си за паница леща, и мина в историята като нарицание на продажност.

Също и на весталката Рея Силвия с нейните двама близнака - Ромул и Рем. Ромул убива брат си Рем и основава града Рим - Великата Римска империя, в която се извършват безброй престъпления, и най-голямото престъпление в света - разпъването на Великото Добро - Христос!

Дънов, Авел, Яков, Рем... - вървят от дясната страна на живота.

Димитров, Исав, Ромул, Каин... - от лявата.

От улицата се влиза в малко дворче, което на изток се разширява.

Още в началото му една стълба с няколко стъпала водеше за етажа, а под нея друга - за сутерена. По средата на етажа минаваше тясно коридорче, което по средата се разширяваше като холче. В западната му част беше вратата за стаята на Петър Дънов, а в дъното му на изток имаше прозорец към двора и врата, която водеше в стаята с два прозорци към двора, в която живееше брат Гумнеров със съпругата си леля Гина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...