Ани Публикувано 21 Октомври, 2018 Сподели Публикувано 21 Октомври, 2018 35. ЛИНИИТЕ НА ЛИЦЕТО НА ОФИЦЕРА Спокойствието на Учителя, се предаваше и на тях. Когато Христов апострофираше или държеше цели речи, дълги монолози, те се разговаряха, споделяха мнения. Едни го съжаляваха, други упрекваха и всички знаеха, че непременно ще бъде победен! Вече никой не мислеше, че може да развали събранието, макар думите му да щракаха като куршуми и да свистяха като размахвана сабя. В коментарите, най-активни бяха младежите от малката групичка около евреина. Те отговаряха на бруталните му апострофи с насмешки и подигравки. Както те се изразяваха: „Тези болшевишки методи не минават на Учителя!” Те знаеха, защото по най-различни поводи са били в известни моменти за по-кратко или по-дълго време в положението на Христов, и бяха опитали бронята на Учителя, здравината и самообладанието на нервите Му, диамантената Му воля, силата и знанията Му и най-вече Любовта Му. Сега вече тях ги интересуваше какъв метод ще употреби Учителят към този офицер, защото Учителят с всеки човек постъпваше по специален начин. Приложеният метод вече им говореше за характера, за миналото, за настоящето и бъдещето на посетителя. Тези методи и знания никъде не бяха писани, те само при дадения случай можеха да ги научат, те сега се раждаха и изчезваха. Някой започнаха да правят физиономични анализи на подполковника. Констатациите и мненията си споделяха помежду си и с евреина, който беше авторитет и в тази област. - Да си снеме пенснето, продължително го загледайте и ще видите Ницше - каза евреинът.* [*Виж „Изгревът”, т. 20, снимки № 55, 56 - за пенснето.] - Да, много интересно, напълно съм съгласен, и аз виждам Ницше. - Нещо по-интересно - продължаваше анализьг си евреинът — загледайте го продължително и си мислете за Бисмарк. - Да, ще бъде Бисмарк, но помъчете се да го видите малко застарял. - Имаш право - добави студентът със зелената шапка. - Ще бъде един Ницше, но ако мустаците му са по-дълги - забеляза един чиновник. - Какво по-дълги от това, та на Ницше по-дълги ли са? - противопостави му се друг студент с червена шапка. Евреинът се намеси авторитетно: - Може по-дълги мустаци, може. Забележете разстоянието между носните отвори и устата колко е голямо, затова може да носи по-дълги мустаци.* [*Виж „Изгревът”, т. 20, снимки № 20,21,58,59,60 - за мустаците.] Това голямо разстояние показва, че е страшно естествен, в пълния смисъл на думата - смел човек. Може да го имате като образец на смел човек! - Увисналите му мустаци какво показват? - запита едно момиче от кръжока. - Така както са при него показват песимизъм, отговори евреинът, като продължаваше да го разглежда с присвити очи. В това време някой на смях се обади: - Ако е с по-дълги мустаци, ще прилича на сом, или както в момента са щръкнали много ми прилича на морж. Всички почнаха да се смеят! Обаче, евреинът не се смееше и продължаваше да го разглежда и да споделя тихичко с красивото момиче: - Виж линиите около устата му*, всички са пресечени под остри ъгли. Тези линии са характерни за черногледи хора... [*Виж „Изгревът”, т. 20, снимки № 57, 59.] Изобщо, много интересен екземпляр е! За първи път срещам такова съчетание! Истина е, ако продължим процесите на живота му и го видим като застарял с увиснали торбички под бузите, ще бъде Бисмарк. И в телосложението не отстъпва на железния канцлер. Един запъхтян студент дойде от другата страна на двора, и веднага заговори възбудено: - Аз бях да самия него, разгледах го много внимателно - той е много опасен човек! Няма мярка в чувствата си! Какви сочни устни само, изпъкнали ноздри... Издутините зад ушите му са грамадни, като палеца ми стърчат навън. Точно за тези издутини Учителят говори, че хора с такива издутини са много смели и решителни. - Това разбрахме, но къде са линиите на смелостта по лицето му? -запита един работник. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване