Jump to content

52. Англия е умът на света


Recommended Posts

52. АНГЛИЯ Е УМЪТ НА СВЕТА

- Защо имате само английски философи и писатели? Пардон, имате и от Кант: „Критика на чистия разум”, „Критика на практическия разум”, „Критика на способността за съждения” и всичко най-интересно от Кант, но и те са на английски. Имате всички западни класици, писатели и философи! Виждам ги в списъка на книгите Ви, но тук самите книги не виждам.

- Долу са.

- Защо не са тук до английските или между тях?

Учителят го загледа с отегчение, сякаш му казваше: „Въпросите Ви не са ли много фамилиарни, не прекалявате ли, не считате ли това за любопитство?...” И все пак му отговори:

- Англия е умът на света. Всички писатели и учени, които я познават, мислят, че тя има най-културния народ. Често се казва: „Английска политика”. Това е най-честната възможна сега политика, която устоява на всички дадени обещания и договори. Англичаните имат един мощен дух.* Всички народи имат по нещо хубаво, но англичаните се считат за възпитатели на народите... /Сфинксът, с. 15/.

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд., с. 530-532.]

Подполковникът се зарадва и Го прекъсна:

- По този въпрос еднакво мислим.

Учителят мило му се усмихна без дума да каже, но с усмивката Си каза много: „Нали това искам, да намерим един език, допирни точки.”

- Аз съм живял във Франция, Германия, но Англия е нещо съвсем друго!...

Христов говореше и гледаше книгите в библиотеката. Учителят извади от една папка добре и внимателно сгънато писмо, постави го на бюрото Си и продължи на английски:

- Както главата е носител на мозъка - най-ценното в човека, затова е поставен на най-високото и почтено място, така и английските книги са на най-почтеното място в моята къща. Ето, англичаните са най-почтените хора - и му подаде писмото. - Преди войната си изписах книги от Лондон, бях изпратил по-голяма сума. Получих книгите, а разликата от парите не получих, защото се обяви войната. Минаха четири години, войната свърши, получих това писмо. Питат ме от книгоиздателството да ми изпратят ли разликата, или да им съобщя кои книги искам срещу тях.

- Това българин няма да го направи в никакъв случай! - каза офицерът и продължи: - Какво бихте казали за техните корсари, за викингите?

- Това е история, всеки народ минава през подобни периоди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...