Jump to content

59. Сказки във Военният клуб


Recommended Posts

59. СКАЗКИ ВЪВ ВОЕННИЯТ КЛУБ

- Примерът Ви е ясен, но нещата не са така ясни като него. Аз искам да ги изясним, затова Ви поканвам на публичен диспут във Военния клуб или Градското казино.

Вие в няколко сказки, колкото искате ще развиете Учението си в неговата пълнота, в най-висшите му форми с всичките му крайни изводи. Аз ще Ви отговоря с една или две сказки, с факти от науката, философията и цитати от самата Библия, че няма Бог.

Но още от сега Ви предупреждавам, там пред взискателната софииска публика този начин на говорене няма да мине! Ако и там така почнете както тази сутрин, веднага ще изгубите диспута - каза запъхтяно офицерът и попипа инстинктивно запасания на брича му „Нагант”! После се сети за „Виктория”, който беше останал в джоба на шинела му. - Учителят със същото спокойствие отговори:

- Може, но какъв ще бъде резултата? В най-добрия случай за Вас -задоволяване на тщеславието Ви, което по мое мнение не е нещо реално. Посочете ми поне един от всеизвестните диспути, при които да се е дошло до нещо положително?

- Кювие - Сент Клер.

- Да, но после се установило, че победеният бил правият. Да спорим, това значи да чупим стомни, за да установим, коя е по-здравата -ще задоволим любопитството си, но ще останем без стомни! Смисълът на стомната е да се носи с нея вода, а не да се опитва здравината й. Двама пехливани вместо да се борят, за да докажат кой е по-силният, нека всеки от тях изкопае по едно лозе и този е по-силният, на когото лозето даде повече и по-сладко грозде.

Аз мисля, че тази философия е по-права, която осмисля живота първо на своя автор, иначе е безсмислена. Вие доволен ли сте от Вашата философия? Ако Вашата философия Ви осмисля живота, какъв смисъл има да се борим, за да я разрушавам, т.е. да Ви разубеждавам и да Ви натрапвам моята философия?

Моята философия е преди всичко за мене и после за тези, които не са доволни от своята, тези които не са получили от живота това, което са очаквали.

Ако пък Вашата философия не Ви прави доволен и щастлив, няма смисъл повече да я следвате, и още по-малко да я предлагате на другите, макар да издържа на всички логически закони и да побеждава в диспути. Разумно е да потърсите някой щастлив човек, и да проучите неговата философия. Тя е правата, и ако подхожда на Вашия живот, приемете я. Разбира се, тук не става дума за прения, за приказки и философствуване. Вън от живота и приложението, останалото е забавление, гимнастика на езика, раздвижване на въздуха...

Вие не знаете какво ми искате!

Както аз, така и никой друг, не може да Ви говори за крайното си знание. То е само за мене, и не може да се каже и да се обясни. Мога да Ви говоря смислено за нещата, които са на границата на това, което знаете и онова, което не знаете. Отвъд тази граница има още безкрайни области от живот, към който нямате никакво отношение и каквото и както да Ви говоря, ще остане неясно. Това знание е за бъдещето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...