Jump to content

205. Да си най-умен, най-справедлив и най-виждащ - означава, че Бог живее чрез делата Си


Recommended Posts

205. ДА СИ НАЙ-УМЕН, НАЙ-СПРАВЕДЛИВ И

НАЙ-ВИЖДАЩ -ОЗНАЧАВА, ЧЕ БОГ ЖИВЕЕ ЧРЕЗ ДЕЛАТА СИ

Отново се почука. Христов преди да стане, погледна Андрей, но Андрей прикри недоволството си. Христов стана и с усмивка му каза:

- Щом криеш нещо, показва, че не е за пред хора - и отвори вратата.

- Любо, честита ти Новата година! - се чу женски глас. - Виж Учителя какво ми даде. - И му показа един портокал, няколко смокини и други плодове. - Учителя за Новата година раздава подаръци. Иди да ти даде.

Христов стоеше намръщен, като че щеше да я изгони.

- Учителя ли каза да отида? - запита той рязко.

- Не, аз ти казвам.

- Ти много добре знаеш граматика - кажи, да те разбера, че ти казваш.

- Моля те, извини ме Любо, реших да ти кажа и да те видя.

Христов нищо не каза, но отвори двете врати широко и й показа грамадния портокал на бюрото си.

- Твоя е много голям! Кога ти го даде, кога беше при Учителя? Аз Му поисках да даде и за тебе, но Учителя ми каза, че няма нужда. При тебе има посетител, тогава да отида при - и посочи мазето, където беше Детката.

- Няма нужда! И ти получи Новогодишния си подарък от Учителя. - Жената продължаваше да стои на вратата, и явно нямаше желание да си отиде. И през мисълта на Андрей премина мисълта, че е влюбена в Христов.

Христов затвори вратата под носа й, но тя отвън заговори:

- После пак ще дойда. - Христов не отговори, а Андрей го запита:

- Защо не оставихте за себе си всичките подаръци, които царя Ви изпраща?

- Защото са пот, кръв, мъка и неволя на народа! - Андрей се изненада и помисли: „Той е комунист, ще се разберем!”

- Защо ги дадохте на господин Дънов?

- Той да ги раздаде.

- Защо Вие не ги раздадохте?

- Защото Учителят е най-умен, най-справедлив и най-виждащ -Той най-правилно ще ги раздаде. И защото, за да ми ги изпрати царя, Учителя е причината, Той ме е научил на мъдростта, за която царя ме търси и изпраща подаръци.

- Учителя Ви изпраща на Вас само един портокал от толкова много!

- Ако беше ми пратил два, някой нямаше да има и един.

- Това е много интересно! - каза Андрей и се замисли. - Царя търси ли Ви?

- Както и ти - когато му трябвам!

- Какъв сте комунист, когато ходите при царя, вярвате в Бога, молитви четете?

- Не бързай, има време, ще разбереш! Но интересува ме нещо друго - ти ми разказа за твоите махленци, а за себе си почти нищо не ми каза. Разкажи ми случка, в която ти си главния герой.

- Няма такава! Аз между другарите си бях много обикновен, и да исках, не можех да бъда необикновен. В нищо не бях пръв, но не бях и последен, винаги по-близо до силните, отколкото до слабите. Още тогава правеше впечатление и на мен и на другите, че съществено се отличавам от останалите си другари, макар да правех всичко каквото правеха и те.

Но всичко правех някак насила, само за да бъда с тях и да не им преча. Всичките ми другари псуваха, само аз не псувах. Имаше нещо в мен, което ме спираше, може би защото мислех, че това е много гнусно, много по-нечисто от кражбите и всички пакости, които правехме. Аз също бях много милостив. Когато се сбивах с някое дете, то като почне да плаче и аз заплаквах, извинявах му се, дори го молех и то да ме удари няколко пъти, без аз да се защищавам.

Не можех да гледам като колят животни, не можех да мъча котки и кучета! Моите другари с удоволствие връзваха на опашките на кучетата тенекии, на котките режеха ноктите, заравяха живи гъски, като оставяха само главите им да стърчат над земята. В тези мъчения аз не вземах участие, дори когато можех, освобождавах животните, или пречех да ги хванат. Всичките ми другари от рано почнаха да пушат, а аз никога не съм пушил.

Интересното беше, че колкото растях, толкова повече се отдалечавах от тях! Между тях се чувствах като чужденец. Аз бях като чужденец и между братовчедките и братовчедите си. Често роднините ми се питаха на кого от рода ни приличам, и не намираха такъв!

- Ти как си обясняваш това?

- Не зная, но си мисля, че на улицата бях под лошото влияние на другарите си от махалата, а вечер бивах под доброто влияние на голямата ми сестра. Преди да заспя, тя ме разпитваше подробно за всичко, каквото съм правил през деня. Каквото и да бях й казал, признал, тя никога не ми се караше, нито ме упрекваше, но и каквото й поверях като тайна, тя не казваше нито на майка ми, нито на баща ми. После почваше да ми разказва приказки за добрите деца, и техните постъпки. С часове ми говореше за вредата от пиенето и пушенето! Но за разлика от моята и другите майки на децата, тя никога не ми казваше: прави това или не прави онова. Понякога заспивах, и тя продължаваше да ми разказва.

Денем с другарите си като вършех глупости, сещах се често за сестра си и за добрите деца, за които беше ми разказвала. Явяваше се в мен желание да се противопоставя на лошото, исках да подражавам на добрите деца, но игрите ме увличаха като буен поток, и все пак имаше една граница в лудориите, която аз не преминавах.

Баща ми ме обичаше, но не помня да беше ми се усмихнал. Той никога не ме биеше, но майка ми много ме тормозеше и биеше често, на ден по няколко пъти. Майка си не я обичах, а баща ми въпреки многото му недостатъци, беше справедлив, добър, макар и много строг. И особено беше много милостив, и подпомагаше бедните хора. Срещу празници той купуваше подаръци на бедните деца. Ходеше всяка сутрин на църква и от там отиваше на работа, и от там в кръчмата. Той макар и обикновен човек, еснафин, но по-късно разбрах, че е имал много противоречия между доброто и злото в себе си. Майка ми беше красавица с руси коси и сини зли очи, и от нея съвсем охладнях, когато я чух да плаче пред смъртния одър на баща ми и да нарежда: „Мъжо, мъжо, на кого ме оставяш, кой ще ме храни?...” Мислех си: „Човекът отива в черната земя, а тя се размислила, кой ще я храни!” Това много силно го изживях!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...