Jump to content

210 Учителят е издължил задължението му към природата, и той оздравява


Recommended Posts

210. УЧИТЕЛЯТ Е ИЗДЪЛЖИЛ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО

МУ КЪМ ПРИРОДАТА, И ТОЙ ОЗДРАВЯВА

- Недей бърза, приеми го сега така, после ще ти стане ясно и на другите ще го обясняваш - каза Христов и продължи: - Ако нямаш средства да издължиш на природата задължението си, ти оставаш болен. Ако пък някой друг, какъвто е случая с тебе - Учителят ти е издължил задължението, затова си оздравял!

- Е как може това, аз нищо не видях!

- Това е знание, което Учителя знае. Знаел го и Христос.

- И Вие ли така ме излекувахте?

- Да - и после като съобрази, добави - грешката на Христа е в това, че лекуваше така масово хората.

- Защо?

- Защото, когато един пияница пие и прави задължения, скоро кръчмаря престава да му дава и той престава да пие. Ако пък някой му издължи задължението, той отново ще почне да пие, и положението му става още по-лошо!

На Христа хората почнаха да гледат не като на велик Учител какъвто беше, а като на лечител, като човек, който изплаща задълженията на хората.

Той мислеше, че като излекува хората, те ще повярват в Него и ще престанат да грешат. Както ти, въпреки, че Учителя те излекувал по този чуден начин, не си повярвал в Него! Щом си се видял здрав, веднага си почнал да грешиш - да лъжеш, крадеш, мошеничествуваш!...

Учителя в това отношение отиде по-напред от Христа! Той не лекува, или само в много редки случаи, но затова пък нас учениците учи да се лекуваме сами и да лекуваме другите, да им показваме сами да се лекуват.

Всъщност, болестите са велика благодат за хората, защото болестите са говора на природата. Това е рядка привилегия за човека -да говори непосредствено с природата. Това става, когато е болен.

- Болестта да е благо, това не мога да си представя!

- Блага са болестите, защото учат хората на смирение и на още много неща.

- Например?

- Ако не беше се случило това нещастие с тебе, ти не би се разболял, нямаше да дойдеш при мене, щеше да се мъкнеш по театри, кина, забави... и да губиш безценно време! А виж, болестта ти те доведе при мене, и колко много неща научи и още колко много ще научиш!

- Така е, това разбрах, но не разбирам защо е така?

- Не търси края на нещата. В природата нещата нямат начало и край. - Те образуват окръжности, или се движат в спирали, а в човешкия живот започват от някъде и свършват някъде, защото преди човека живота и нещата са били и след него ще бъдат.

- Как тогава да се излезе от тежкото положение на болен?

- Много просто! Като се разболееш, ще се смириш, ще станеш малък, съвсем малък, кротък, добър и ще почнеш да раздаваш всичко, което си взел в повече и ще видиш, че като по чудо ще оздравееш и обърканите ти работи ще се оправят!

Андрей се замисли за нещо друго, и не чу съвета му:

- Вярвайте ми господин Христов, че никога в живота си не съм чувал за толкова кратко време толкова много неща, и все по-различни и по-различни, които никога не съм помислял!

- Добре, добре, радвай се, че си научил, и че имаш още много да учиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...