Jump to content

247. На Нова година ще ме гощава със супичка от картофи!


Recommended Posts

247. НА НОВА ГОДИНА ЩЕ МЕ ГОЩАВА

СЪС СУПИЧКА ОТ КАРТОФИ!

- Те белите братя, не са както другите хора! - продължаваше да си мисли Андрей. - Тъй ме убеждава Христов - да не мисля за „утре”. А за какво да мисля - за Слънцето ли, както те мислят?

Каквото иска и да ми говори Христов и както и да ме убеждава, все е по-добре да си осигурен, да си имаш нещичко отхвърлено настрана за месец-два, за десетина години, за цял живот. Всички хора се запасяват, защото не знаят какво ще стане с тях утре. Ах, това страшно „утре”! То може да донесе уволнение, нещастия и болести! Когато човек има нещичко скътано настрана, разчита на него, тогава е смел, не мълчи, не търпи на капиталистите. Да си имах сега спестени парици, да си кривна шапката!... А не да идвам при този загубен Христов да ме унижава!... - И премина на други размишления:

- Туберкулозен съм! Както иска да ме убеждава Христов, по това няма две мнения - ще умра!... На него му е добре, има си всичко! И аз, ако съм на неговото място, бих философствувал по същия начин. А ние бедните работници, експлоатираните от капиталистите, работниците с разядени дробове - смърт ни чака! - И пак друга мисъл: - Хм, Христов е луд, просто безумен - утре иска да ме води на екскурзия! Не мога да разбера, откъде се сеща все такива невъзможни и небивали, чудновати неща да иска да му правят другите! Толкова ли не разбира, че съм болен, храча кръв, имам огън?... Какви по-силни от тези доказателства иска?

Една мисъл често се мяркаше в главата му, и когато речеше да я прояви, убягваше му, или друга я пререждаше и се изгубваше всред гъстата навалица от мисли. Но ето, най-после тя изплува като пълна Луна върху хоризонта на съзнанието му: „Разбери, не си туберкулозен, повярвай ми, нямам никакъв интерес да те лъжа!” - каза ми той много пъти.

На Андрей това му се искаше да бъде истина, затова така старателно търсеше в главата си тази мисъл. И си каза: „Може пък да не съм туберкулозен! В живота всичко е възможно!” - И после пак: „Как да не съм туберкулозен?...“

Но ето друга мисъл: „Всичко, което мислиш за себе си и за другите, наполовина е вярно!” - каза ми той. Следователно и това, че съм туберкулозен е наполовина вярно. - Как да си обясня това?

Но Христов беше му казал: „Не си обяснявай всички неща, остави нещо необяснено. Понякога е по-добре някой неща да не се обясняват, защото ако се обяснят, ще изгубят смисъла си...” При този случай, съмнението изигра положителна роля. Раздвои мисълта му, че е туберкулозен и с това чувствително намали нейната сила. Остана да действува разликата от двете мисли, че е туберкулозен, и че не е.

И пак старата песен: „Трупът ми ще заведе утре на екскурзия! На екскурзия хората ходят, когато всичко им е добре, когато всичко си имат, когато са нахранени.” - И устата му се напълни със слюнка. - „Вече втори ден не съм ял, не съм спал - ходя като пребит!... При това ми положение може да мисли за екскурзия само един безумец, а колко повече да отида на екскурзия! А той как смело го каза, като че е дребна и най-лесна работа! Чуден човек е този Христов! Всичко в него е абсурдно!... Няма да отида! И не защото не искам, а защото не мога! Разбира ли той какво значи „не мога”? Решено е вече, по този въпрос няма какво повече да мисля!”.

- Този Христов ли, голям демагог е! На Новата година ще ме гощава със супичка от картофи! Защо в супичката не видях поне една звездичка масълце? Какво е струвало на Детката да я застрои с яйчице? Това не беше никаква супица, а направо водица, в която с кон да гониш няколко картофченца! При това, казах му: „Не съм ял вече втори ден, цяла нощ съм работил и нямам петак в джоба си!” - Дъновисти - „Божии хорица”, добрички, религиозни, на мравката път правят, врабчета хранят, а човек като тях в къщата им от глад може да умре! Той не изяде маслините, нито манджата изяде, която утре ще хвърлят, а на мен не я даде. Безсърдечни егоисти!... Как ми се яде нещо мазничко!

За около един час празни приказки с докторите, взе 1 000 лева. Това е моята заплата за двадесет дни по дванадесет часа на ден работа. Аз му казах ясно: „Нямам пари!”, а той не се сети да ми даде поне 100 лева! Няма дете, няма коте - кой ще му ги яде?

Колко много прилича на широканец! Какво прилича, той е широканец, демагог, катраник, католик, йезуит, фарисей!...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...