Jump to content

258. Даването и вземането са два основни закона, нарушението на които е причина за всичките ни нещастия


Recommended Posts

258. ДАВАНЕТО И ВЗЕМАНЕТО СА ДВА ОСНОВНИ ЗАКОНА,

НАРУШЕНИЕТО НА КОИТО Е ПРИЧИНА НА ВСИЧКИТЕ НИ

НЕЩАСТИЯ

- Вземете тези дюли - каза развълнуван той.

Христов го загледа в очите и едвам не се разплака от радост и вълнение, разбира се не заради самите дюли, но за красивата постъпка на Андрей. Подаде напред лявата си ръка като паничка, Андрей ги постави в нея, Христов с дясната си ръка ги задържа. Андрей си помисли: „Пое ги също както вчера Детката пое от него портокала.” - Лицето на Христов изразяваше красота, благост и смирение като на човек, който обича Бога и получава от Него дар.

- Благодарим, Благодарим, Благодарим! - казваше той с възторг и умиление, като че не беше получил дюли, а най-големия диамант в света! И сега както и вчера на вратата думата „благодарим,” произнасяше с ударения на „ата”, и тя прозвучаваше действително благо. От очите му бликаше радост, която преливаше в радост и доволство, които заплатиха на Андрей за красивата постъпка.

Но Христов знаеше много добре, че всяко благо носи в себе си и отрицание, съблазън, изкушение, и че отношението му към благото е мярка за вътрешното му съдържание и реално до къде беше достигнал в „пътя”, затова съзнанието си държеше будно. Не се увличаше и в радостта, защото ползването и от нея трябваше да става с мярка. Но сега той и нея подели с Андрей, използва я да го научи на много неща.

- Нямало нужда да ми носиш дюли! - започна той нежно и мило. -Ти си толкова беден, нямаш пари, хляб!... А пък аз имам всичко, мога да си купя каквото искам и колкото искам - говореше той и гледаше дюлите с възхищение, особено голямата! - Толкова голяма дюля, за пръв път виждам! Колко е красива! Цветът й е много приятен! Ти имаш само три дюли, и трите ми даваш - също както вдовицата от Евангелието, която имала само две аспри и двете дала, пуснала в съкровищницата - каза му Христов, за да го заинтересова от притчата, евентуално да я прочете. Да научи колко дюли има и колко дава, да го поощри да дава, и че той обича повече тези, които дават.

Имаше предвид двата основни закона, които изчерпват счетоводството на природата - вземането и даването, нарушението на която е причината за всички нещастия на хората. Всеки се стреми повече да вземе и по-малко да даде, с което нарушават равновесието, баланса на живота си и от там следват всичките им нещастия. Андрей според Христов беше нарушил този баланс, затова страдаше. Трябваше сега да започне с обратния процес - даването, за да се възстанови равновесието на живота му.

Андрей плуваше в кристалните води на щастието! Беше готов да даде не три дюли, не всичките дюли, които имаше и щеше да има, а той вече беше дал сърцето си на Христов!

- Господин Христов - възкликна той радостно, съвсем забравил, че беше болен и мъките си - аз имам не три дюли, а 30 килограма - около 90 дюли. Бих Ви донесъл всичките, но нямаше как да ги нося!

- Все така големи и хубави ли са всичките? - запита с подчертан интерес Христов.

- Да, но тази - и погледна грамадната дюля в ръцете на Христов -освен, че е най-голямата, но и най-красивата - като царица! Продавача беше я поставил за реклама. Взех цялото кошче с дюлите, без да правя дума за цената, за да взема и тази красавица.

За Христов тези искрени и непосредствени отговори на добре замислените му и целенасочени въпроси, имаха голямо значение. Те му показваха че Андрей разбира и цени хубавото и красивото, също може и да заплаща за него добре, знае как да дава, знае как да обича... И за да поощри в него тези качества, даде открит израз на възхищението си. Той знаеше, че Андрей с цялото си същество искаше да го хвали като му се възхищава, затова беше готов на всичко. С това Христов все едно, че му заплащаше тези добри прояви с похвалите си.

Той остана верен на един от главните си педагогически принципи -да поощрява великото и красивото, като не се интересува от лошото, но го има предвид. Тук трябва да забележим, че според Христов имаше деца - възрастни и възрастни - деца, че педагогическите принципи са еднакво валидни за едните и другите. Повечето от които идваха при него, той третираше като деца, имащи нужда от педагогично отношение.

- Та нали имаш само дюли? Кой ти каза да ми носиш? Защо ми носиш три, а не една или две?

- Истина е, имам само дюли. Никой не ми е казвал, сам се сетих. Една ми се видя малко, затова взех три.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...