Jump to content

266. Има два вида командване - командване на себе си и командващ другите


Recommended Posts

266. ИМА ДВА ВИДА КОМАНДВАНЕ - КОМАНДВАНЕ

НА СЕБЕ СИ И КОМАНДВАЩ ДРУГИТЕ

- Още нещо ще ти кажа - започна Христов спокойно - после каквото искаш това прави, троши си главата. Всеки човек повече или по-малко иска да командува другите, да им се налага. Но има два вида командуване - едното е да командуваш себе си, и второто - да командуваш другите.

Да командуваш другите е наглед лесно и приятно, макар то да е най-трудното, то е цяла наука и велика педагогика, а да командуваш себе си е още по-трудно и още по-голяма наука.

За да командуваш добре, преди всичко трябва да си здрав, да имаш бистър ум и разум, широк и висок поглед върху живота, да имаш силна воля, любов...

- Да си Мойсей! - забеляза спонтанно Андрей.* [* Виж „Изгревът”, т. 22, с. 593-615.]

- Много добре, така е! От това вадя заключение, че ме разбираш. Ако командуваш другите, без да си Мойсей, без съответната сила и добродетели, отначало това ти прави удоволствие, защото грешките стават за сметка на другите, но много скоро ще заплатиш много скъпо за това удоволствие. Ако с тези добродетели, които имаш, командуваш себе си, ще имаш много неудоволствия, защото грешките ти ще стават само за твоя сметка, но затова пък ще придобиеш самокомандуване, самоналагане, самообладание, всичко което е притежавал Мойсей.

Командването на себе си е условието, за да командуваш другите. Когато се научиш да командуваш себе си, непременно другите ще те потърсят, и непременно ще те намерят и ще предоставят живота си да ги водиш, защото ще бъдеш най-разумния водач. Тогава правилно и по естествен път ще изживяваш удоволствието от командването и да се налагаш разумно, тогава ще имаш радостта като възнаграждение.

Глупавият се познава по това, че иска да командува другите, а умния - себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...