Jump to content

270. Универсалното лекарство: да изпълняваш само волята на Бога


Recommended Posts

270. УНИВЕРСАЛНОТО ЛЕКАРСТВО:

ДА ИЗПЪЛНЯВАШ САМО ВОЛЯТА НА БОГА

- Но господин Христов, Вие с Вашите хипотези отричате медицината!

- Не, аз съм за медицината, но за медицината, която лекува, а не съм за медицината, която не лекува, която умъртвява, която помага на хората да умират! Ако отидеш при един прост обущар и му занесеш скъсаните си обуща, той ще ти каже: „Кога да ги поправя?” и ги поправя. Ако отидеш при един лекар, той може ли да ти каже, че ще те излекува - не може!

- А Вие можете ли?

- Като видя болния и му кажа: „Мога да те излекувам!”, ако изпълнява каквото му кажа - ще го излекувам. Но не за цял живот! Той ще бъде излекуван, здрав до тогава, докато пак наруши някой закон на природата.

Защо това те учудва? Ти нали вчера ми каза, че Учителя те излекувал само с едно духване? Ти не беше ли същия, който вчера като дойде, не можеше да продума дума? - Днес вече не само, че говориш свободно, но ми се и караш и подиграваш! Аз направих с тебе каквото трябваше, останалото остава ти да направиш. - И като помълча малко продължи: - Аз виждам какво има в душата ти. Ти силно искаш да дойдеш с мен на планината и не е болестта, която те спира, а те спират дефектите на възпитанието ти, които трябва да превъзмогнеш. Ти трябва да престанеш да се налагаш на другите, да не налагаш своята воля.

- Е какво е лекарството на моята болест? - запита Андрей, цял погълнат от мислите на Христов.

- Нали досега все за това лекарство ти говорих. Както народа много хубаво го казва: „Не кани дявола”, т.е. направи това, което ти иска Бога, а не това, което ти подшушва дявола. Въпреки това вътрешно нежелание да дойдеш на планината с мене, ти трябва да дойдеш. Нищо да не правиш от това, което ти подшушва дявола, а да правиш това, което ти нашепва тихия глас в тебе - Бог.

Лекарството на твоята и на всички болести е - да изпълняваш само волята на Бога.

Нали в себе си чувстваш две желания: едното да дойдеш на планината, и другото да не идваш, да се върнеш?

- Добре така е, а какво е болестта?

- Болестта е параван, зад който се крие азът ти, втората мисъл.

Азът винаги намира някакво оправдание, но някъде в тебе чуваш един тих глас: „Не си прав!” - Но ти не искаш да слушаш този глас. Затова той, същия този глас ти заговорва отвън, чрез моите уста. Това което чуваш от моите уста, не е моята воля и напразно й се противопоставяш.

Ти трябва сам да осъзнаеш грешките на неправилното си възпитание, и да поведеш борба с тях в себе си. по-добре е сам да се коригираш, отколкото живота със сила и насила да те коригира! Защо ще страдаш излишно - спести си излишните страдания.

Запомни много добре - природата никога няма да отстъпи - ти си, който ще отстъпи! Виж колко е просто и лесно. Почни да постъпваш така, както ти нашепва в тебе този глас. Ако не го чуваш, чуй мене - прави всичко каквото ти казвам, и живота ти ще се оправи.

- Но да твърдите, че не съм болен, това е абсурд! А повишената ми температура, кръвоизливите?...

- Ти пак знаеш своето! Нали ти обясних, много трудно е да се обясни на невежа човек. Има хора, които като ги хипнотизират, дават им да ядат лук, а им внушават, че е ябълки и те изпитват вкус на ябълки. Като им внушат, че е зима, почват да треперят посред лято, ако пък им внушат, че са на морски плаж, почват да плават по сухо. Почти целия живот на сегашните хора е едно такова внушение. Ако на хората отвън им правят внушения, колко повече те самите могат да си правят внушения, и според тях да мислят, чувстват и да постъпват!

Хората в по-голямата част от живота си са хипнотизирани, и живота им протича всред едно такова внушение...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...