Jump to content

278. Учителят Дънов говори с образи и с дела и разрешава проблемите им в живота


Recommended Posts

278. УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ ГОВОРИ С ОБРАЗИ И

С ДЕЛА И РАЗРЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ ИМ В ЖИВОТА

Ти обиждаш Учителя, затова оставаш жаден!

Не можеш да разбереш - Той те кани на братската вечеря, на собствената Си вечеря, защото това, което си видял е Неговото семейство, Неговите деца, Той те нарежда между тях, а ти като си диване, не разбираш!

Учителя малко говори с приказки, Той говори с образи, с дела. Поканвате на концерта, че тези които изнесли този концерт са Негови чеда, отгледани в духовно отношение от Него. Той е, Който ги е импулсирал да станат музиканти и те са изпълнили Негови музикални произведения.

Къде си видял такова семейство от 200-300 души, които се събрали в името на една Божествена идея?! И това не са всичките.

- Да, но неговите ученици ценят други учители! Както и Вие ми забелязахте, те ме пращаха при други учители, а не при господин Дънов! Редакционния комитет на „Житно зърно” не послуша господин Дънов, не напечатали Вашите статии за посвещението и...

- Да, да, ясно, ясно! - завика Христов, като прекъсна Благовест. - В кое семейство децата винаги слушат своите родители и затова страдат, така и тези деца на Учителя са немирни, непослушни, и както всички деца правят грешки и редно е да се възхищават от чуждите бащи, но само техния баща е, който им дава храна и задоволява нуждите.

1акъв син си и ти на Учителя! Идваш при Него, ползваш се от Неговите знания, от създаденото от Него, а не Го признаваш! И виж Той с каква бащинска любов се отнася към тебе! - Прави всичко възможно, по най-безболезнения метод да те вкара в правия път, да ти помогне да Го видиш!

Запитай се - защо ти за бъдещия си роман не вземеш за герои учениците на Бо Ин Ра, на Щайнер и др., които според теб са върхове?... Че Щайнер е приятел на Боян Боев, защо не е останал при него? Д-р Елиезер Коен е ходил при него в „Гьотеанума”, защо и той не остана при него? И сестра Магдалена е ходила при него и е разговаряла и с Кришна Мурти, но защо и тя не остана при него?

Всички се завърнаха и завръщат при Учителя. Кой бяга от хубавото и от доброто?! Учителя е разрешил всички проблеми на живота най-правилно!

Защо не вземеш за герои на твоя роман ученици от Египет, от Индия, от Хималайските адепти?...

Питаш ме защо те обиждам? Това е най-малкото наказание, което ти заслужаваш! Учителя какво лошо ти е направил, че така безцеремонно Го обиждаш? В света, на кой човек би говорил така, както ти си говорил на Учителя? Ти направи опит, иди при някой писател и му говори за произведенията му така, както си говорил на Учителя, или иди при който и да било от познатите си и се опитай така да им говориш, виж как ще се отнесат с тебе, и после сравни как се е отнесъл Учителя.

Учителят не иска да се цапа, да ти обяснява и да те наказва, защото по закона на правдата, равновесието и Той трябваше поне на половина да те обиди, а вместо Той да се цапа, праща те при ученика Си - при мене. На него му е позволено още да се цапа - аз да възстановя правдата, да те обидя, защото инък те очакват много големи страдания! Това, което получаваш като обида и грубост, това е най-малкото наказание, което заслужаваш!

Ти гледаш само половината от нещата, а точно половинчатите неща са причина за злините в света. Това черното, което виждаш в света, то е в тебе! Затова ти казах - снеми си черните очила и ще видиш, че света не е черен.

- Някой от тези неща са може би верни, но мнението ми за господин Дънов е мълчаливо мнение на много от учениците Му.

- Ти пак не разбираш! Ами и те са като тебе диванета! На тебе какво ти пречи да кажеш, че си най-добрия ученик на Учителя? Наглед имаш всичките данни за това - чел си много окултна литература, чел си беседи и лекции на Учителя, слушал си Негови сказки и лекции, разговарял си с Него, вегетарианец си... Получаваш списание „Житно зърно”, вестник „Братство”.

Тези, които ти преценяваш, че са първи, нито знаят повече от тебе. Обаче, важното е как са нещата в действителност, какво мисли за тях и тебе Учителя.

А ти какво познаваш от Учителя - бялата Му брада и костюма Му? Та това Учителя ли е?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...