Jump to content

282. Поискай да ти се отворят очите, за да видиш Христа и Учителя Дънов


Recommended Posts

282. ПОИСКАЙ ДА ТИ СЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ,

ЗА ДА ВИДИШ ХРИСТА И УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ

Това ти и диванета като тебе, наричат слаба форма: „Формата не е на достатъчна висота.” Питам те, в Евангелието, в Библията, псалмите, книгите на истински посветените, говори ли се за крака, ръце, глава, носове, дрехи, качулки, дрънкулки? Никъде! Защото всичко това и други подобни са само подвързиите, обвивките, амбалажа, които са без особено значение! Съдържанието, смисълът, идеите, методът и най-важното - запазване свободата са съществените.

Всички, които са истински познавачи на художественото в произведенията са единомислени, че притчите на Христа, библейските разкази, псалмите са ненадминати в художествено отношение произведения. Кажи ми някоя от Христовите притчи, а аз ще ти я кажа текстуално, защото всичките ги зная наизуст.

- Но аз не зная нито една, защото само мимоходом съм ги прочел веднъж - отговори Благовест.

- Ясно, ясно, ти си като онзи, който искал да се занимава с висша математика, а не знаел таблицата за умножение. Както ти, така и всички братя при които си ходил, най-първо трябва да си насочите вниманието към Библията, към беседите на Учителя, като ги проучите, после може да ги подвързвате с каквато искате подвързия, да ги обвивате с каквато искате хартия, но всичко това няма нищо да допринесе към това, което са те.

Преди всичко, научи се като окат да четеш Библията, Евангелието и беседите, но преди това иди при Учителя с кротост и смирение и Му поискай да те научи на това, да ти отвори очите да видиш Христа и Учителя. Тогава, като си помислиш за днешните си глупости, които ми наговори, ще видиш, че наистина си бил простак! Ще видиш как си промушил Учителя със своето копие - острия си език! - Този - най-добрия човек, от сърцето на Когото блика любов, Който е влязъл в Ада, за да те извади!

Така Христов вече по-кротко му говореше, и за да го остави да се съвземе от шемета, обърна се към Андрей, който като че не беше на земята, а от болестта му не беше останало следа! Не чувстваше силния насрещен вятър, който носеше зърна лед като сачми, и тъкмо него най-силно и направо брулеше, защото беше от дясната страна на Христов - от западната страна, откъдето духаше вятърът.

Той вече в мислите си беше отишъл при Учителя и се държеше с Него точно така, както Христов учеше Благовест. Беше си купил Библията, беше я прочел, беше изчел всичките беседи и всичките книги, за които беше споменал Благовест, и тъкмо беше почнал да пише най-великия роман в света, Христов каза:

- Андрей?

- Какво господин Христов? - отговори Андрей, като сега събуден от сън. - Срам ме е!

- Не те питам срам ли те е, това е твоя работа, но кажи ми коя притча от Евангелието знаеш?

- Притчата за вдовицата, която дала и последните си две аспри.

-Добре, аз ще Ви я кажа текстуално: Евангелие от Марка, гл. 12, ст. 41: „Седна Исус срещу съкровищницата, и гледаше как народът пуска пари в съкровищницата. Мнозина богати пуснаха много. А една вдовица като дойде, пусна две лепти, сиреч два кодранта. Като повика учениците си, Исус им рече: „Истина ви казвам, че тая бедна вдовица тури повече от всички, които пуснаха в съкровищницата. Защото всички пуснаха от излишека си, а тя от своята немотия тури всичко що имаше, цялата си прехрана.”

Ето виждате, Христос нищо излишно, художествено не казва, нищо не говори за краката, ръцете, очите, дрехите, за разните качулки и дрънкулки... за амбалажа. Питам те сега, къде е формата, къде е онова пищно великолепие на най-големия мислител и пророк на света - Христос? Всичко е от просто, по-просто, но най-същественото, затова блести с Божествена красота.

Дайте която искате от притчите. Знаете ли от тези притчи на Христа върху псалмите, колко от най-големите художници са работили и като ги пресъздали, станали велики? Питам, колко по-велик от всички тях е Христос?

Христов не току така само случайно процитира тази притча за бедната вдовица! Той имаше идеята, към която свеждаше всичките тези разговори, тя беше за посвещението и да намерят Учителя а преди всичко това, за да бъдат здрави, трябва да се научат да дават.

- Да, но в беседите и лекциите на господин Дънов, няма такива притчи!

- Слепец! - извика високо Христов.

Благовест се разтърси както мрамора, ударен с чука на майстора ваятел, и отхвръкнаха открехи от достойнството му! - От единия до другия край беседите са изпълнени с бисери на изкуството и философията!

- Например?

- Да ти дам примери, колкото искаш. Аз лично съм събрал и издал едно цяло томче с примери и разкази от Учителя*, но какво ще те ползва всичко това като не си чел беседите и лекциите?! [*ВижИзгревът”, т. 20, с. 41-54.]

Прочети „Пътят на ученика”. - И не пак случайно наслуки му посочва тази беседа - това беше все във връзка с намирането Учителя. - Прочети разказа за дядо Пенджурски, или разказа за трагедията на „петела?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...