Jump to content

285. Има същества в света, които се ползват от живота на хората


Recommended Posts

285. ИМА СЪЩЕСТВА В СВЕТА,

КОИТО СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ЖИВОТА НА ХОРАТА

Ед/ш, който пие алкохол, пуши, яде разни деликатеси от раци, живи миди, бутчета от жаби... не може да му хареса ябълката, защото вкусът вече му е извратен! Така е и с литературния вкус на днешните хора - той е извратен!

- Господин Христов, Вие претендирате, че виждате нещата без да Ви се говорят, защо тогава ми говорите, давате ми пример с пиене, пушене, когато аз нито пия, нито пуша, нито ям месо?...

- Ето къде е твоето неразбиране! Ти държиш за формата, както децата за обвивката на книгата, амбалажа. Казваш, че не пиеш, не пушиш, не ядеш месо... и не виждаш, че всички тези неща и още много можеш да ми изредиш. Те всичките са само форми на едно и също съдържание.

- Кое е това съдържание?

- Удоволствието! Ти също не виждаш и смисъла. Ти си насъбрал много форми, знания и мислиш, че това е то всичкото. То ти е дало широка повърхност, но в тебе височината я няма, постройката я нямаш, материалите са разхвърляни.

- Моля Ви, изяснете се.

- Много просто, аз вече го казах. Водата има формула Н20. Това е казано на химически език. Формите, които водата може да заеме, са безброй. В съд с каквато форма искаш може да я налееш, тя ще заеме формата му, но във всичките си форми ще си остане една и съща: Н20. Тогава същественото във формата остава, да пренесеш същественото -водата. Мисли по това, защото то е колкото просто, толкова и важно.

Помъчете се да направите превода: формата - вино, съдържанието - удоволствие; формата - цигара, съдържанието - удоволствие; формата -безброй пищни ястия, удоволствието пак съдържание.

- Това вече разбрах, но кажете за смисъла - обади се и Андрей.

- Смисълът на удоволствието в природата е един, а за съвременните хора е тяхното пропадане.

Има една особена категория същества в света, които нямат собствен живот, не искат и да си го изработят, не искат и да поискат от Който има всичко - Вечния извор на живота.

Тези същества не искат и да се наведат да пият от извора, защото не признават този извор - Бога. А трябва да живеят, затова си намерили леснината - да се ползват от живота на хората, както хората се ползват от живота на животните и растенията, които ги ядат!

- Това е много интересно! - възкликна Благовест.

- Не си ли срещал писано в литературата, която си чел по този въпрос?

- Не си спомням.

- Интересно е, но трябва да ти се светне, за да го видите, и колко и по-интересни неща има в градината на Учителя, но нямате очи да ги видите, защото сте дървени философи!

- Моля Ви господин Христов, стига с обидите, говорете по съществото на въпроса, продължете мисълта си, защото почнаха в мен да се раждат интересни мисли. Моля Ви, продължете, продължете. Много се страхувам да не изпусна мисълта си!

- Момче, да се разберем, аз ще говоря както си искам и разбирам, и за всичко отговарям само пред Бога - Учителя! Обидите ми влизат в средствата за постигане на целта ми.

- Не разбирам!

- То да е само това, което не разбираш е добре, но благодари, че не разбираш, инък живота е безсмислен.

- Но моля Ви, не изоставяйте мислите си неизяснени!

- С обидите аз ти изваждам вирнатата глава, за да я натопя в извора да пиеш и да оживееш, защото с това самомнение ти никога няма да пиеш от извора, ще умреш от жажда. Обиждам те, подтискам азът ти, за да се смириш и да видиш Учителя.

- Съгласен, съгласен, съгласен, но моля Ви продължете първата мисъл. Имам чувство, че едвам с върховете на съзнанието си, и като се издигам на пръсти, докосвам една интересна идея.

- Много хубаво го каза. А нагоре още колко много има, а ти мислиш докъдето си достигнал, че света и знанието там свършват. Ти не разбираш, че още не си стъпил на първото стъпало. Ти си като шоп, който мисли, че от Искъра по-дълбока река няма и от Витоша по-висока планина няма, и ти простака с това ниско съзнание, взел си да даваш преценка за Учителя. Ти не си се качвал още на Витоша, а даваш мнение за Еверест. Ти си едно просто момче!

-Добре, добре, признавам, но продължете онази мисъл.

Христов го обиждаше безпощадно и му се радваше, че за знанието жертва азът си. Това според него беше голяма крачка напред.

- Ти си сега в първото посвещение. Ще се упражняваш и ние ще те повдигнем малко, за да стъпиш на него, а колко много сила и знание трябва, за да стъпиш и на другите!

Като настояваш толкова много, ще ти кажа. Тези същества нямат свой собствен живот, и понеже са горделиви, не искат да се наведат да поискат от Бога, крадат от живота на хората - от глупавите хора! Примамват ги в кабарета с алкохол, тютюн, пикантни ястия и други още много примамки. Тровят ги, те преждевременно умират, и остатъка от неизживения им живот те изживяват. - Също както ние убиваме животните и с техните тела живеем, и с това продължаваме живота си, а лишаваме животното от живота му.

Удоволствието в различните му форми, е стръвта. За различните хора тази стръв е различна, както различните риби и през различните сезони ги ловят с различна стръв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...