Jump to content

286. Всичко, което виждаме в нашия човешки свят е копие от един друг свят


Recommended Posts

286. ВСИЧКО, КОЕТО ВИЖДАМЕ В НАШИЯ

ЧОВЕШКИ СВЯТ Е КОПИЕ ОТ ЕДИН ДРУГ СВЯТ

В това време един селянин се зададе от селото. Той носеше увиснала на една тояга лисича кожа. Христов я загледа с интерес, и почна да се смее.

- Виждате ли тази кожа? - Това е формата, с която е облечена лисицата, а съдържанието на която е хитростта.

Такива и най-различни други форми имат и нашите мисли и чувства, и когато тези същества със стръвта - удоволствието ни подмамят да помислим някоя лоша мисъл или да почувстваме някакво лошо чувство, хващат ни, одират ни психическите кожи и като този селянин помислят да ги продават, защото не само в нашия свят има пазари, и в другите светове има пазари. Всичко каквото виждаме в нашия човешки свят, е копие от един друг свят.

- Нали искате да кажете, както Платон се изразява за „Света на идеите” на първообразите - забеляза Благовест.

- Да, всичко което ние мислим, че сме измислили и това, което за бъдеще ще измислим, го има някъде в природата от която едни неща явно очевидно ги копираме, а несравнено по-голям брой копираме несъзнателно по безбройните пътища на съзнанието и подсъзнанието. Природата ни посветила в идеите си, навела ни на дадени мисли и ние си мислим, че ние мислим, че ние сме се сетили, че ние сме открили това и онова или изобретили, че сме творци.

Това е най-голямата ни измама! Природата, от която сме частица, от милиони и милиони години прави своите опити и твори още много преди създаването на човека. Цялата природа, това е една величествена култура, затова ние не можем да творим, можем само да подражаваме и да копираме от нея. Това трябва да става точно и правдиво, да не изопачаваме първообразите. Тъкмо в това е смисълът на Учителя, да ни посочи смисъла и значението на нещата в природата и в самите нас, за да се ползваме от тях правилно в духа на тяхното предназначение в природата.

Както за детето най-голямо значение има неговата майка, която може истински да го обича и да му дава необходимото, нашата духовна майка е Учителят. Дали формата Му е такава или онакава, дали е облечен с един или друг костюм, дали има връзка, дали е облечен като Христа със сандали... това за тебе няма значение. За тебе има значение да ти дава храна, и като я ядеш, да придобиваш сила.

- Господин Христов, ето сега като Ви слушам, и за Вас мисля, че повече знаете от господин Дънов!

- Зная? Глупости зная! Аз не мога да се сравнявам и с малкото пръстче на Учителя! Че нали това, което зная, Той ме е научил, Той ми е отворил очите да го видя!

- Така ли?

- Разбира се, така! Виж, Слънцето се показва през облак, като че отвори прозорче. Питам те така като ни гледате - мене и Слънцето, кой от двама ни е по-голям? Факт е, че аз съм по-големият - факт е, но не е истина. Така е, защото Слънцето е на милиони километри, а аз съм под носа ти.

- Въпреки многото неприятни неща, до тук всичко ми хареса, но обяснете, защо не казахте всичките тези неща кротко като възпитан човек, така както говори Учителя и братята от редакцията на „Житно зърно”?

- По много причини, някой от които аз вече казах. Това са условията, при които аз давам моите знания! За всяко нещо се заплаща, и за знанието се заплаща.

Аз не искам пари, изобщо знание с пари не се купува, но поставям условието да бъда груб, за да си запазя свободата да бъда какъвто искам, а не какъвто ме искат. Твоя идеал за отношение с другите се отнася за тебе как ти да се държиш. Ти ще приложиш своя идеал в живота си, а мене ще оставиш аз да приложа моя идеал в моя живот. Друг е въпросът, ако те питам какви трябва да бъдат моите отношения с тебе. Ти като си дошъл при мене, ще ме търпиш такъв какъвто съм, ще се подчиниш на моя закон. Аз съм този, който ще определя какви да бъдат отношенията ми с тебе. каква да бъде тяхната форма.

- Господин Дънов е добър, благ, а Вие!

- Аз съм си аз - който не ме харесва, да си гледа работата! Ти и без това каза, че само до някъде ще ме изпратиш, можеш вече да си вървиш.

- Но аз няма да се върна - заяви Благовест. - Моля Ви, по това повече да не говорим! Кажете ми, ако обичате, защо сте избрали за екскурзия тъкмо този студен ден?

- Този ден аз чакам от цяла година! Той е най-богатия ден! От него ще получа най-много и то това, което от никой друг не мога да получа.

Който иска да бъде силен, трябва да избира трудните пътища в живота!

Азът ти е като броня, която от всички страни те обгражда и ти пречи да видиш света такъв какъвто е, и за който свят душата ти копнее. Като те ругая, аз като с чук и длето откъртвам открехи от тази броня, правя по нея дупчици, през които ти можеш да надничаш в мечтания свят. Така че ругаейки те, аз пак ти давам, давам ти възможност да видиш света отвъд твоя аз. Мрамора не може да обвинява скулптора с неговия чук и длето -той вае мрамора. Аз съм работник, затова аз може да се цапам, да бъда напрашен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...