Jump to content

291. Какво трябва да притежава ученика в Школата на Учителя Дънов


Recommended Posts

291. КАКВО ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВА УЧЕНИКА

В ШКОЛАТА НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

- Тук, на този студ и вятър, нямаме време да си губим времето с такива обикновености - каза Благовест и изгледа Андрей обвинително, и запита Христов: - Какво ще кажете за Кришна Мурти?

- Ани Безант обяви Кришна Мурти за Миров Учител.*

[*3а теософите и Кришна Мурти - виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 318-331.].

Заедно с нея, го обявиха за такъв и всички теософи. Но аз му писах две писма, в които му казах, че той не е Мировия Учител, че Мировият Учител е в България - ако обича да дойде да се запознае с Него. И само след няколко години, на един конгрес на теософите, Кришна Мурти публично се отказа от своето учителствуване, защото се почувства слаб да понесе голямата тежест и отговорност...

Както виждаш едни те пращат при теософите, други при антропософите - Щайнер, трети при Кришна Мурти, четвърти при йогите на Хималайте... Аз пък те пращам при Учителя.

- Не, аз познавам господин Дънов повече от десет години.

- Това, което си познавал, не е било Учителя! Ти от днес започваш да виждаш Учителя! В този момент Учителя е, Който носи новото в света.

- Вие на всичко намирате възражения и се промъквате през места, през които никой не предполага.

- На това ме научи Учителя. Ти ме питаш дали си окултист, след като си прочел всичко по-съществено от тази област. Ти категорично ти казвам - не си окултист!

- А тези от редакцията на „Житно зърно”?

- Аз вече ти казах, ще ти добавя и това - трябва да си владееш органите, да владееш мислите си, чувствата си, да си придобил знания получени не по петях сетива, и да владееш силите на природата.

- Какво значи това?

- Да си здрав, по-здрав от обикновените хора, да си ясновидец, телепат, кабалист, силен сензитив, лечител с магнетизиране и молитва, да имаш развито шесто чувство и верна интуиция...

- На Изгрева от учениците на господин Дънов, колко души има, които отговарят на тези условия?

- Това ти ще провериш.

- Тогава според Вас всички ученици, които живеят на Изгрева и редовно слушат беседите и лекциите на господин Дънов, не са окултисти?

- Те всички в една или друга област на официалната наука владеят я добре, те имат и окултни познания кой какво е казал за феноменалните явления и някой особени прояви на хората. Върху тях правят ред умозаключения, изследват тези явления, но въпроса е какво могат те лично да направят. Те са още оглашени в окултизма, те се подготвят за другия живот да се проявят, защото което сега силно желаем и мислим, в идните животи ще имаме условия да го постигнем.

Това да не ти се вижда чудно - така беше и с Христа и Неговите ученици. Докато бяха с Христа, те не Го разбираха. Не само това - ходеха с Него, слушаха Го, но не Му вярваха. Затова един от тях се отказа три пъти - Петър, другия не повярва - Тома, третия пък го предаде - Юда.

Едва след 2 000 години, когато тези, над които Христос работи се преродиха и заработиха, създадоха мощната вълна на Християнството.* [*Виж „Изгревът”, т. 11, с. 448- на събора в Търново в 1910 г. Учителят Дънов Се обръща към присъствуващите - виж на с. 446 и казва, че те всички са били ония, които по времето на Христа са викали:.,Разпни го!” Те сега се събуждат, за да изправят грешката си от миналото си.]

Да ти стане по-ясно, ще ти дам един пример. Това, което досега си учил и чел е било как се прави баница, какви баници има и как се правят от различните баничари. Сега ти предстои - ти лично да почнеш да правиш баници, най-после и да ядеш баници. Предстои ти да започнеш да подреждаш, после да правиш и собствени изследвания на неизвестното, на световете и най-после и да ядеш - да придобиеш силата и знанието.

Ако знаеш всичко в света и какво са казали нейните представители за вегетарианството, знаеш и за вредата от яденето на месо - ядеш месо, питам те, ти вегетарианец ли си? Разбира се, не! Ще бъдеш зегетарианец, ако не ядеш месо, а може и да не знаеш кой какво е казал за вегетарианството. Можеш да си ясновидец, без да знаеш кой какво е казал за ясновидството.

Силата и моженето е решаващия фактор!

Може цял живот да четеш как са правили хората баници, но това никак няма да те ползва, докато и ти не се опиташ, и не почнеш да правиш баници. Само тогава всичко каквото си прочел ще се осмисли, и когато имаш и плодовете на работата си, ще владееш и силата. Дали си посветен, ти вече знаеш.

- Как, не зная! - възрази с интерес Благовест.

- Много просто, както Учителя казва: „Натовареното магаре с най-красивите и съвършени икони, светия ли е?” Ти си се натоварил като ма_аре с толкова много знания, мъкнеш тези икони насам-нататък, разказваш за тях, искаш да покажеш с това, че си светия - окултист. Това знание не ползва нито тебе, нито когото и да било! Не само това, но то ти е бреме, товар, то те затруднява, защото знанието, което макар да не е материално, то има своя специфична тежест, то тегне и обременява... както тегне на съвестта едно парично задължение, и ако не го впрегнеш на работа, то ще те смаже.

- Как не са се разболели тези братя от „Житно зърно” и живеещите на Изгрева, които несравнено повече знаят от мене - аз ги познавам от десет години?

- Как нищо им няма?! Не ти трябват много знания, разбирания и специално виждане, за да видиш как са се огънали под тежестта на техните знания.

Единият изсъхнал под тежестта на своите огромни знания, и защото държи знанието само за себе си, радва му се както скъперница се радва на златото си, защото той не е поставил в услуга на хората.

- Нали пише, работи в списанието?...

- Трябва работа непосредствена - да отиде сред народа да разнесе това знание, или както се изразява Учителя - да пусне корени в душите на хората, тогава ще се развива нормално.

Другият тъкмо обратното - физически се толкова натоварил, че млад човек е, а едвам ходи!

Третият* пък се продал на една еврейка за няколко милиона лева, и главата му тепърва има да пати, защото ако не се опомни, може да си замине! [*Първият е Георги Радев, вторият е Борис Николов, третият е Георги Томалевски - Северов.]

Те не виждат и не познават Учителя!

Това се вижда при Жорж Радев, който преведе Бо Ин Ра, вместо да направи Учителя достояние на хората.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...