Jump to content

298 Подготовката за намирането на Учителя и намирането Му, това е живота на света


Recommended Posts

298. ПОДГОТОВКАТА ЗА НАМИРАНЕТО НА УЧИТЕЛЯ

И НАМИРАНЕТО МУ, ТОВА Е ЖИВОТА НА СВЕТА

- Тогава защо ругаете, защо се държите така?

- Аз вече ти отговорих, но още веднъж ще ти поясня - след като човек мине през посвещенията, а те имат смисъл, защото дават специални знания, за да работи, да помага, да стане съработник на Бога. Закон е, че всичко което съществува, има свой смисъл в живота - то и ругаенето има свой смисъл - както всички писани и неписани педагогики имат свой смисъл, всяка една от тях има отношение към дадена категория хора. И когато ругаенето аз го употребявам, за да помогна, то има един смисъл и едно действие и върху самия мен, и съвсем друго, когато го употребявам защото мразя, и защото съм свободен да го употребя и да не го употребя. Тъкмо свободата е най-важното и решителното.

При непосветените, грубостта не е свобода, а ограничение. Непосветения не може да постъпи другояче, освен грубо. Не ти ли прави впечатление, че никой от изследователите на Христа не Го обвинява като грубиянин, а Той се държи с фарисейте грубо, като ги нарича с разни обидни думи, изобличава ги... Това прави, защото ги обича. Любовта е важното, а в каква форма ще я облечете, то е вече метод.

- Вие можете ли да забогатеете?

Христов разбра, че ставаше дума как Благовест да постъпи с голямото си богатство:

- Разбира се, стига да не се привържа към богатството и да не си променя живота! - Да живея както сега живея без богатство, без да използвам богатството да се удоволствувам или с него да тормозя другите, а с него да помагам. Тогава богатството ми е, както са парите на касиера - дадени му са да ги раздава.

Затова се казва, че който тръгне по този път - всичко изгубва и всичко придобива! Тогава целият свят става негов.

- Това е и моето разрешение.

- Разбира се - му отговори Христов, за да започне да му направи мост към разрешение на задачата му. Ти сега можеш да започнеш с най-малкото. без да създаваш реакции в себе си, а останалото времето ще направи. Много неща изгубват смисъл и цена, която са имали, както цената на половото удоволствие на старини изгубва смисъл. Когато намериш по-ценни неща, изоставяш старите - по-малоценни.

Ако носиш в раницата си сребро и намериш злато - хвърляш среброто и взимаш златото! Така ще стане и с това, което имаш - като намериш нещо по-ценно от него, ще го хвърлиш, затова не бързай.

Тримата пътника и кученцето едвам-едвам се движеха, защото освен вятърът, сега се намеси и дълбокия сняг и нямането на никакви пътеки. И сега вятърът се обърна насреща им, и ги затрупваше със сняг. Христов, който вървеше напред, си провлачаше краката, правеше пътека за другите и те стъпваха в неговите стъпки. Това пак беше говор, имаше смисъл, поставяше началото те и после в живота да вървят по неговите стъпки, да следват неговия път, ще му се подчиняват.

Колкото и неудобно да му беше, той и сега продължаваше да им говори, защото желязото се ковеше докато е горещо. Сега и те бяха в най-изгодно положение да им говори и ги възпитава, макар тъкмо сега за него да беше най-трудно. Той поставяше двамата си пътника на изпити, но и живота пък него поставяше на изпит да продължи своята работа. Те вървяха съвсем близо в неговите стъпки, за да го чуват.

Подготовката за намиране на Учителя и намирането Му - това е живота на света. Всеки, когато и да е, ще дойде до задънената улица, до безизходното положение да се движи по-нататък, повече да живее по този начин - на света, със старите си разбирания! Там могат да го доведат и някой болести, които пак са резултат от разбиранията на света. Всеки, който се ръководи от личните си интереси, колкото и да иска да бъде справедлив, винаги взема повече и по-малко дава. По този начин нарушава равновесието на живота си.

Тогава идват болестите и противоречията.

Не е от особено значение наклоняването - било във физическия или в психическия живот. Тогава тръгва по лекари и професори да се лекува, които му вземат все по-големи и по-големи хонорари, от аптеките купува все по-скъпи и по-скъпи лекарства, специалитети, инжекции, правят му операции и др. По този начин дава не само това, което е взел в повече, дава и десятъка си, а болките са заплащане за удоволствието, което е получил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...