Jump to content

310. Всеки природен закон, това е едно възвишено същество. Неговият живот за нас е закон


Recommended Posts

310. ВСЕКИ ПРИРОДЕН ЗАКОН,

ТОВА Е ЕДНО ВЪЗВИШЕНО СЪЩЕСТВО.

НЕГОВИЯТ ЖИВОТ ЗА НАС Е ЗАКОН

- Това ти е грешката, че ти искаш с ума си да разбереш неща, които с ума не се разбират, а с душата. Те са знания от друга категория.

Все пак ще се опитам да ти поясня - всеки природен закон, това е едно възвишено същество. Неговия живот е за нас закон. Съществото може да не виждаме, както не виждаме причините на вятъра, светлината, електричеството и много други неща.

- А какво виждаме?

- Резултатите от тяхната работа, действие от неговия живот. Съществото живее, прави нещо, за да живее и този негов живот ние схващаме като закон, а вие търсите да видите човешка форма или някаква друга форма, която познавате. Пак формите, черупките - те спъват.

- Пак не разбирам! - ядосано отвърна Андрей.

- Добре, представи си, че си се родил в един сутерен, от който през целия си живот не си излязъл навън - не познаваш света вън от сутерена. Този сутерен има прозорец към улицата, и тротоара минава край прозореца. От този прозорец ти можеш да виждаш нагоре около 60 сантиметра. И забелязваш от този прозорец, всяка сутрин към 7 часа същества две по две, едно след друго да отиват на изток да кажем, и после към 4 часа следобед същите същества, пак и по две по две, сега в обратна посока на запад се връщат. Това явление го наблюдаваш ден, два, три, четири, пет, шест и забелязваш, че на шестия ден съществата две по две не се връщат към 4 uaca, а към 2 часа. А на седмия ден никак не минават и после пак всека сутрин две по две отиват сутрин на някъде, и към 4 часа следобед се връщат. И тези явления се повтарят дълги години, които наблюдаваш и си изваждаш заключение за закономерността, с която се проявяват тези явления пред твоя прозорец.

Андрей слушаше внимателно, и когато Христов свърши той преразказа всичко, което Христов беше казал, за да провери да не е пропуснал нещо и каза:

- До тук всичко мие ясно, но какво искате с този пример да ми кажете, не разбрах?

Христов погледна Благовест, но и той беше разсеян, мислеше за семейството си и затова каза:

- Тези две същества, това са краката, които ти виждаш от своя сутерен само до коленете, това са краката на хората, които отиват сутрин на работа и същите хора вечер се връщат от работа. Първата закономерност е, че винаги без изключение те вървят винаги две по две като сиамски близнаци; втората закономерност, че в определен час на деня те отиват на изток и в друг определен час отиват същите същества пак два по две на запад; третата закономерност е, че на шестия ден тази закономерност се нарушава. При връщането на тези същества, вместо към 4 часа както обикновено, те сега се връщат в 2 часа и на седмия ден никак не минават. Това е събота, когато работниците работят до обед и се връщат по-рано. Ти който живееш в сутерена и няма как да излезеш от него, виждаш само това което може да се види от тези процеси и въз основа на това си изваждаш различни заключения и закони, а за този, който живее вън от сутерена, картината е съвсем друга.

- Това е интересно, премного интересно, как се сетихте пак? - извика Андрей възхитен и учуден! И после добави: - Кое е сутерена?

- Това са твоите очи, които надничат от своите орбити и виждат само част от света, виждат само краката на съществата - до коленете. Те не могат да видят, че това е едно същество, не виждат, че краката горе са свързани с тяло. Света е безкраен във всички посоки, а ние с нашите ограничени очи виждаме много малка част от този свят и въз основа на това ограничено гледане, вадим какви ли не „научни” заключения и закони.

И ако аз, който познавам света вън от сутерена вляза при тебе в сутерена и почна да ти говоря за света вън от сутерена и ти твърдя, че тези две пръчки с особена форма, които ти гледаш през своя сутерен през очите си, това са краката на едно същество, на което ти главата и трупа не виждаш и което има уста, мозък и пр. и пр. - ти ще ме вземеш за луд. Как е възможно да ти говоря такива глупости, такива фантазии?!...

- Отлично, отлично, ясно ми стана! Бих Ви предложил да останем тук, още да си поговорим. Наистина че на друго място, като че ли такива неща не могат да се говорят!

- Много право си разбрал! Тук средата е облагородена, създадени са условия да се раждат такива мисли и размисли. Тук на този Бивак, който е образуван от Учителя, Той е идвал стотици пъти, с присъствието Си е обработил тук средата, подготвил я за това.

- Вие пак Учителя! - забеляза Благовест.

- Но момчета, да тръгваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...