Jump to content

318. Раздвояване на съзнанието чрез тези 2 Синдиката


Recommended Posts

318. РАЗДВОЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ЧРЕЗ

ТЕЗИ 2 СИНДИКАТА

След три месеца ме направиха магазинер на същия магазин, и Нестор ми беше помощник. При постъпването ми на работа в „Напред”, партийните деятели на Социалдемократическата партия веднага ме записаха за член на Свободните работнически Синдикати и почнаха да ми одържат от заплатата членски вноски, да ме задължават да ходя на събрания, които от никого не бяха посещавани.

Оше на първото събрание почувствувах отвращение, нежелание да ходя и да плащам членски вноски. И не само аз, но и всичките честни работници не желаеха и не ходеха на тези събрания. Салоните и столовете бяха празни, както бяха празни думите на ораторите. Разбира се, тук-таме по столовете имаше по някой работник добре облечен, въпреки че заплатите бяха много ниски, по-ниски от заплатите на фабричните работници. Всеки от тези работници беше затворен в себе си, разсъдлив и предпазлив и пазеше определена дистанция между себе си и другите, като че постоянно очакваше да бъде нападнат, стоеше на събранията като виновен и готов за отбрана. Всеки от тях имаше свое мнение, но много добре беше преценил, че няма смисъл да го казва, защото всички го знаят, затова даваше вид, че с всичко е съгласен.

Ораторите лъжеха и работниците тихомълком, като се съгласяваха ги лъжеха. Когато трябваше, дигаха ръка, гласуваха, съгласяваха се с всичко.

Съвсем други бяха работниците от общите работнически Синдикати - комунистите, с които бях се запознал още във Варна и в Софийските фабрики. Те непосредствено чувствуваха, че Синдикатите защищават техните интереси. Всички имаха един интерес - освобождението на работниците от общия враг - капитала. Затова те високо и открито манифестираха своите интереси и мнения, в тях другарското чувство беше силно развито. Лошото за мен беше в това, че не можех да посещавам събранията им, защото когато ставаха, аз бивах и на работа, но празнични дни редовно ходех с тях на Витоша и други излети. Там си правехме събранията, вземахме решения за митинги и провокации... Да знаете само как весело прекарвахме в игри и забавления, чувствувахме се като членове на едно голямо семейство, обединяваше ни един общ интерес!

Андрей изведнъж млъкна, прехапа си долната устна и загледа подозрително Христов, като си мислеше: „Ами ако е широканец, които навсякъде се набираха като въшки на чиста дреха? Ако ме предаде на полицията, и там почнат да ме бият да изкажа другарите си? Дали съзнателно този Христов не ме подведе? В полицията болните и ранените комунисти ги лекуват, за да ги изпитат и после ги убиват!”

Андрей продължаваше да гледа Христов в очите и се ядосваше, че от тези ечи нищо не можеше да разбере! Христов мълчеше, чакаше да помисли, всичко каквото можеше да помисли и накрая се усмихна и каза:

- След като ти дадох толкова доказателства, защо не вярваш, защо се страхуваш? Лошо правиш на себе си, че мислиш за един и същи човек две противоположни мнения! Това е нечистота, раздвоение на съзнанието -една от най-главните причини за всички болести! Но как са те пущали на събранията си, като не си бил член на техните Синдикати и Партията?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...