Jump to content

328. Ти не вярваш в Бога, още по-малко вярваш в Учението на Учителя


Recommended Posts

328. ТИ НЕ ВЯРВАШ В БОГА,

ОЩЕ ПО-МАЛКО ВЯРВАШ В УЧЕНИЕТО НА УЧИТЕЛЯ

Почука се. Христов каза:

- Ето и Петър - каза Христов и погледна любопитно Пенка, защото знаеше, че Петър е влюбен в нея. Но тя остана непроменена, в бойко и възбудено състояние.

Христов излезе и затвори след себе си двете врати.

- Добър ден брат! - Беше наистина Петър. Той с неестествена, принудена и без съдържание усмивка, погледна страхливо Христов.

-Добър ден Петре! Откакто те назначиха учител, не си идвал.

- Аз Ви писах брат, но Вие не ми отговорихте.

- Не ти отговорих, за да дойдеш да не се забравяме. Какво, професорът* нещо си е разпасал пояса, уволнил е много наши братя и сестри учители: Елена, Пенка, Каназирева... [*/7рофесорът, който ги уволнява е професор Александър Цанков, който прави преврата на 9 юни 1923 г. срещу Александър Стамболийски. Виж „Изгревът” т. 1. 2. изд., с. 519-522, т. 20, с. 903, № 71.)

- И аз съм уволнен. Точно така стана, както бях Ви писал.

- Петре, Петре, толкова години слушаш Учителя и още не се научи да мислиш! Ти мислиш, че си предсказал уволнението си. Не, да се предсказва отрицателното, това не е ясновидство. Ако искаше да не те уволняват, не трябваше да допущаш тази мисъл в главата си или трябваше да я пропъдиш! Като я допусна, ти сам подписа заповедта за уволняването ти. Ако беше държал мисълта, че няма да те уволнят, наистина нямаше да те уволнят!

Друг път Христов не говореше така грубо и направо на Петър, защото той беше много честолюбив, със силно развит аз и несъответствуващи на него умствени и душевни възможности и най-важното - беше много страхлив. Но Христов използваше случая, че имаше интерес от него - да го върне на работа, затова му говореше направо и грубо.

- Така е брат, още много съм немощен, слаб! Дано Бог ми помогне да стана по-силен и да ми даде светлина, да видя волята Му. Бих искал брат да ме приемете, да видим какво може да се направи да ме върнат на работа.

- Как е мотивирана заповедта за уволнението ти?

- Тук на улицата е неудобно, когато ме приемете ще Ви разкажа.

- Сега съм зает, при мене има посетител. Ела утре и винаги, когато няма при мене хора. Но през този месец има много празници - всички са празнично настроени, ядат, пият и не работят, затова нищо не може да се направи. Ти разбира се, не съжалявай за това - учителствуването затъпява. За учителите е необходимо от време на време да се обновяват, затова уволнението ти е добре дошло. Ти си пестелив, скътал си бели пари за черни дни. Разбира се, с това си привлякъл да дойдат черните дни. Но ние това ще използваме за Божественото. Седни, чети, пиши, обнови се, идвай и при мене да говорим. Ти си завършил естествените науки, да видим какво има ново в тази област на науката. Аз имам последните съчинения за дълголетието на клетката и много други.

Но Петър тези последните думи не ги чу, той си мислеше това, което го интересуваше - парите.

- Истина е брат, имам скътани парици, но постоянно като не се добавя и като се взема, то готовото скоро се свършва - после какво ще правя? Аз не съм научен да не работя.

- Чуден човек си Петре, че това, което ти мислиш и наричаш работа, тъкмо това не е работа, а това, което ти казвам е истинската работа. Ти искаш да ми кажеш, не си научен да не скътваш пари за черни дни. Ти си като гальотаджийски кон - искаш винаги да бъдеш запрегнат, да мъкнеш и да се радваш на париците си.

- Така е брат, разбирам Ви много добре - съгласяваше се Петър, защото имаше интерес сега от Христов, а Христов използваше това да му каже това, което никога друг път не би могъл да му каже. - Но какво да правя като нищо не ми се чете, не мога книга да погледна, нито беседи, нито книги. Когато бях на работа, повече четях.

- Не така Петре, ти трябва да се отпуснеш, да се предоставиш на Бога. Това Учение на Учителя не е само да се чете и разправя за него, то е да се приложи. Само тогава ще придобием силата му. Че това, което ти каза, това е още старото учение на Мойсей, който преди 3 300 години е казал да си предоставим делата на Бога и всичко ще ни тръгне добре. Ти виждаш ли колко назад си изостанал, само защото си разчитал на скътаните си парици.

Ти не уповаваш на Бога, още по-малко вярваш в Учението на Учителя! Твоя Бог и Учител са париците!

Бог те освобождава, за да работиш истински, а ти бързаш да се запрегнеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...