Jump to content

337. Природата чрез страданията кара човека да мисли, да наблюдава, да се учиш, за да еволюираш


Recommended Posts

337. ПРИРОДАТА ЧРЕЗ СТРАДАНИЯТА КАРА ЧОВЕКА

ДА МИСЛИ, ДА НАБЛЮДАВА, ДА СЕ УЧИШ, ЗА ДА ЕВОЛЮИРАШ

- Това разбрах, но аз зная, че има много хора, които са поставени при същите условия - всичките магазинери в „Напред”.

- Не, те само външно са поставени при същите условия - вътрешните условия са различни.

Техните съзнания се различават от твоето, те нямат твоята висота!

Те нито мислят, нито чувствуват като тебе!

В тебе е пробудено едно по-висше съзнание, в което вземат участие повече елементи, ти имаш ясна представа за действието на този закон, за който те нищо не знаят и затова са праволинейни. Те щом хванат крадеца, веднага го набиват и изпъждат, а ти търсиш начин да избегнеш, избиколиш действието на този закон, пазиш се да не попаднеш под неговите удари. Следващата крачка или стъпало е да не мислиш да го избягваш или изобикаляш, а да постъпваш според неговите изисквания, за да ти бъде добре, още по после няма вече да мислиш това. Но това сега не е важно.

- Разбрах, външните и вътрешните условия, при които съм бил поставен.

- Ти не забеляза кога Цонко внесе в мазето кафето.

- А Вие как схванахте от моите думи?

- Това не е важно. Аз схванах още много неща, но за тебе е важно, че ако не беше ти се случило всичко това, ти никога не би го забелязал и не би го проучавал така старателно. В това е пък смисълът на интереса, който е много необходим в дадена степен на съзнание. А някой хора го направили култ, и с това се спънали в живота си. Ако ти и от любов към знанието би направил така старателно тези наблюдения и проучвания, никога нямаше да ти дойдат тези страдания. Природата чрез страданията те накарала да мислиш, да наблюдаваш, да се учиш... да еволюираш. Дори и биволите мислят и еволюират, макар и много бавно пак благодарение на страданията, които мухите им причиняват като ги жилят.

На това Андрей се усмихна недоверчиво. Христов му забеляза:

- Ти се усмихваш на собственото си неразбиране! И Цонко за тебе беше една муха, която те жилеше и караше да мислиш, да наблюдаваш. Мухите като жилят биволите, принуждават гида мислят как да ги изпъдят, как да съчетаят движението на опашката си с мястото, където ги жилят мухите - страданието ги буди от техния сън и вкарва в пътя на еволюцията.

От случилото ти се, вземи знанието и останалото-черупките изхвърли, не се занимавай с тях както пилето, когато се излюпи, черупките на яйцето вече не му са нужни. Но много често глупавите хора се спъват в черупките, като ги вземат за най-важното.

- Не разбирам!

- Много просто! Благодарение на Цонко, придоби толкова много и особени знания. Знанията ти са като излюпеното пиле, а Цонко е вече ненужната черупка. Но тази черупка може да стане камък на препъване, ако решиш да му отмъщаваш. После и той ще ти отмъсти, и това ще продължи до безкрайност, както са войните между съседни държави.

Затова прости и повече с това не се занимавай, инък ще се отбиеш от правилния път на живота, после ще трябва да се връщаш, за да влизаш в правилния път, а за това няма да имаш време и енергия!

Христов му подхвърли това и продължи:

- Цонко не е виновен. Разумното в живота само си послужило с него, да те научи на нещо. Ако се опариш на печката, печката ли е виновна за това - отмъщаваш ли й? И на Цонко не трябва да отмъщаваш. Кучето на което е хвърлен камък, тича да го захапе - камъкът виновен ли е? - Не! И ти като кучето гледам те, готов си да затичаш да хапеш камъка - Цонко!

Разбери, условията при които сам си се поставил, непременно щяха да те срещнат с Цонко или друг някой Цонко - щеше непременно да ти се случи това, но може в друга форма.

- Тогава според Вас кой е виновен, щом Цонко не е виновен? -Ядосано попита Андрей, защото Христов беше предварил с това изяснение намерението на Андрей да отмъсти на Цонко.

- Не само според мене, но според най-обективната логика, единствен виновник за всичко си само ти.

- Чудно нещо, Вие сте първия човек, който ми казва това! - възкликна Андрей. - Вчера Благовест много правилно Ви забеляза - не че казвате нещо ново или особено не казано от другите, нито че имате право, но това, което казвате, казвате го така, като че сте първия и единствения, който го казва и сте абсолютно прав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...