Jump to content

346. Днес се искат герои, които да служат на Истината, герои,, които да служат на Бога


Recommended Posts

346. ДНЕС СЕ ИСКАТ ГЕРОИ, КОИТО ДА СЛУЖАТ

НА ИСТИНАТА, ГЕРОИ, КОИТО ДА СЛУЖАТ НА БОГА

- И така да е - съгласи се Андрей - но има нещо по-важно от това - аз трябва на всяка цена да надхитря тези широканци! Аз вече доста неприятности съм им създал, но мисля, че още мога. Мисля си да надраскам една статия във вестниците, да изнеса всичките мошеничества на кооперация „Напред”. По този начин ще ги принудя да ме приемат отново на работа. Аз зная не само това, което Ви разказах, но няма време всичко да Ви разказвам. Жалкото е, че кооперацията във всички редакции на вестниците има свои приятели и откупува много скъпо всяка статия, която се получава в редакциите против „Напред”.

- Ти досега колко статии си надрасквал? - запита го Христов с насмешка.

- Нито една, но мисля, че ще мога.

- Опитай се, пък тогава говори. Всичко в тебе е непроверено, неопитано, затова си стигнал до това положение.

- Но това не е важно.

- Как не е важно, това е най-важното - да говориш само проверени неща, и за които можеш.

- И така да е, искам друго да Ви кажа. Относно убийството на жена Ви, вестниците писаха за кръстосания разпит, на който сте били подложени от пет души следователи, които Вие сте сразили с няколко само отговори, които добре сте замислили.

- Така беше - отговори Христов, и една нежна въздишка се изтръгна от гърдите му, очите му се овлажниха и пак рязко каза: - Сразих ги, но с истината! Аз не бях убиеца на жена си!

Тези думи не направиха впечатление на Андрей. От много лъгане, той беше изгубил способността да разграничава истината от лъжата, те в него бяха се слели. И Андрей на свой ред, тежко и облекчително въздъхна.

- Ето господин Христов, казах Ви всичко по-съществено от това, което имах да ви казвам. И въпреки всичко, право да Ви кажа, чувствувам, че можете да ми помогнете.

- Конкретно кажете, какво искате от мене, каква помощ?

- Искам да ме научите как да излъжа, да измамя, да надхитря тези широканци, тези мошеници от кооперация „Напред”, така че да ме върнат на работа на същия магазин, а може и на друг? Както вече Ви казах, нямам никакви средства за живот и никакви перспективи да намеря другаде работа. Готов съм да изпълня до съвършенство всичко, каквото ми кажете.

Христов видя Андрей като плъх излязъл от хамбар, подишал чист въздух, видял слънце, още главата му е набрашнена, и пак гледа към хамбара да влезе. Христов и Андрей мълчаха, но Андрей не можеше да издържи на мълчанието, затова побърза с каквото и да е да го прекъсне:

- Повтарям, готов съм на всичко - каза той - само и само да изляза от това положение на безработица и мъчение.

Христов почна да се смее предизвикателно, с което като че искаше да каже: „Ще има главата ти да пати дето си се наперил, че всичко можеш да изпълниш!”

- Готов си на всичко - повтори Христов и добави - затвор те чака!

- И аз така мисля - загрижено отговори Андрей. - Христов си потърка челото и заговори сериозно:

- Днес от когато и да било друг път, най-много се искат герои, но не герои да се бият, не да умират за някаква мнима свобода, за слава и разни други глупости!... Трябват герои, които да служат на истината, герои които да служат на Бога!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...