Jump to content

351. Изгрева е обявен от Бога за опитно поле на новите идеи


Recommended Posts

351. ИЗГРЕВА Е ОБЯВЕН ОТ БОГА ЗА ОПИТНО

ПОЛЕ НА НОВИТЕ ИДЕИ

В коридорчето се почука и чу гласът на Детката:

- Дошъл е брат Ви.

- Хм, ще го науча аз него сега! - Погледна работника в очите изпитателно и излезе, като остави вратата на стаята си полуотворена, а външната врата затвори след себе си.

- Какво има Андрейко*? - запита той кротко брат си.

[*Андро Лулчев е рожден брат на Любомир Лулчев - виж в Изгревът”, т. 21. Той е депутат в Народното събрание и журналист, писател. Вижте приложените му статии след № 95.]

- Не можах да дойда тази сутрин, защото... - Христов рязко го прекъсна:

- Да, да, защото и ти уж си най за работа човек, но и ти си като всички. Обеща за тази сутрин, а идваш чак вечерта! — Ганьовска работа! Така работа не се върши!

- Но... - започна Андрейко. - Христов още по-рязко го прекъсна:

- Няма „а”, няма „б”, без оправдание - направо си Ганьо и нищо повече! Не можа да разбереш, че те искам като англичанин точен.

- Бате, има много арестувани комунисти и продължават да арестуват - заговори на друга тема Андрейко, за да отклони, или по-право по-леко да преглътне горчивия хап.

- И ти седиш и гледаш, умуваш как арестуват хората - арестуват ги, че искат хляб, че искат да живеят?...

- Какво мога да направя, когато това е политиката на правителството?

- Хм, било политиката на правителството! Прост си Андрейко, прост! Като е политиката на правителството, то си я върши, това е негова работа. Но нас не ни интересува политиката на правителството, нас ни интересува политиката на Бога. Ние правим ли това, което Бог ни нарежда, ние изпълняваме ли Божията политика? Каква е политиката на Бога към хората? Бог казва да им се даде хляб, да им се даде свобода...

- Разбрано бате - извика Андрейко по войнишки. И се върна на първата си мисъл: - Милан е много зает. Без разследване, не иска да освободи...

- Кой Милан?

- Милан - поручика от твоята рота през войната, когото по твое искане преместихме и повишихме началник на участъка, в района на който е вашия квартал - Изгрева.

- Андрейко, ти си оглупял! Как може да не иска бе? Човекът когото е арестувал не е никакъв комунист, той постоянно идва на Изгрева - той е брат. Всички които идват или живеят на Изгрева, са братя. Нито Милан, нито никой друг, нямат право да ги арестуват! Те не са комунисти, но погрешка е арестуван и затова трябва веднага да бъде пуснат, освободен. Как може да се арестува един невинен човек?

Аз ти казах и ти повтарям, запомни добре: Изгрева е обявен от Бога за опитно поле на новите идеи! Тук се правят опити за хиляди години, от които ще се ползва цялото човечество!

Ако Англия и Америка можеха да допуснат Русия да стане опитно поле на революция, кръвопролития и насилия, защо в България да не се допусне един квартал - Изгрева, да стане опитно поле на мира и свободата?!

Ти обикалял ли си границите на Изгрева? Обиколи границите на Изгрева и ще видиш, че Изгрева представлява един равностранен триъгълник, на който единият връх е обърнат на изток, другия на юг и третия на север. Равностранния триъгълник, обърнат с върха си на изток, е израз на хармония и разумност. Не само това, но сбора от ъглите на този триъгълник не е равен на два прави както е обикновено, а на повече от 180°, защото страните му са изпъкнали.

Едната му страна е завоя на околовръстната линия, другата-завоя на Дървенишкото шосе и третата - завоя на алеята край гората.

Това Учителя не е нагласил, това е проекция на нещо велико и красиво - символ от Божествения свят, което разпуква замръзналите форми на досегашната геометрия.

Учителя не позволява в пределите на този равностранен триъгълник - Изгрева, да бъдат арестувани хора и да се извършват престъпления! Той не иска заради Него никой да страда! Изгревът е като остров сред развълнуваното море - българският обществен живот - място, където удавници се спасяват! Човекът едвам се докоснал до спасителния бряг, и вие го арестувате - отново бутвате в морето! Това и на най-големия си враг не би направил! Ако трябвало един човек да бъде убит, то морето щяло да го погълне.

- Разбирам бате, но...

- Няма „но”, аз искам човекът веднага да бъде освободен, защото е брат!

- Веднага ще отида при Милан и... - Христов отново го прекъсна, понеже знаеше характера му.

- Иди пък сега извърши друга дивотия.

- Бате, ще го изкомандувам по войнишки - цял разярен Андейко отговори.

- Това не ме интересува! Искам невинния човек веднага да бъде пуснат на свобода! Милан си върши работата - арестува хората. Ти можеш ли да се похвалиш, че вършиш своята работа - освобождаваш хората, назначаваш на работа, избърсваш сълзите на хората?

- Ще отида в участъка, ако го няма ще го намеря, където и да е.

- Добре, но и ти да не останеш по-долу от фабрикантите, уволнил си един работник от Инвалидния дом.

- Зная бате, но чакай да ти обясня.

- Няма какво да ми обясняваш! Питам те - жена му и трите му деца какво са виновни? Отговори! - вече Христов викаше. - Защо съзнанието ти е толкова тясно, защо ти като уж по-нов човек защо не виждаш по-широко и по-високо?

- Не са, но той...

- Няма той! Защо го оставяш гладен, защо причиняваш страдание на цялото семейство за светлите Коледни празници? Ти знаеш ли какво значи Рождество Христово, какво значи да Се роди Христос? - Да се роди Любовта, Правдата, Свободата, Радостта... да бъдат избърсани сълзите от лицата на страдащите! А ти хубостника, наредил се до фабрикантите, сакън да не останеш по-долу от тях!...

Да върнеш веднага работника на работа, и за времето, през което е бил без работа да му заплатиш от собствените си пари!

А сега най-напред ще отидеш в семейството на този уволнен от тебе работник, и ще се погрижиш за вечерята им.

СТАТИИТЕ НА АНДРО ЛУЛЧЕВ В „ИЗГРЕВЪТ“ – Т. 21

1. Кога ще дойде мир в България? - с. 77-78.

2. Преди и сега - с. 93-95.

3. Нашият път - с. 125-128.

4. Накъде? - с. 130-131.

5. Утописти - с. 133-136.

6. Вечният път - с. 165-167.

7. Отговорности - с. 169-170.

8. Докога? - с. 172-174.

9. Някога и сега - с. 179-180.

10. Защо се появихме нии ратниците на свободата? - с. 182-183.

11. Нова България иде - с. 193-195.

12 Чия е България - с. 197-199.

13. А нии казваме - с. 204-206.

14. Нашата цел - с. 210-213.

15. Времето иска, носи своето - с. 215-216.

16. Солта се обезсоли - с. 222-223.

17. Нашият път - с. 228-229.

18. Съдбоносни дни - с. 239.

19. Тежки дни - с. 243-245.

20. Стига приказки - с. 248-249.

21. Афиф работа (несериозен) - с. 254-256.

22. Власт - с. 258-260.

23. Снахи ни трябват - с. 265-267.

24. Амнистия - с. 267-268.

25. Три речи на Андро Лулчев - с. 270-289.

26. Биографични данни за Андро Лулчев - с. 272-273.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...