Jump to content

354. Хората остаряват и умират, защото се заразяват с мръсни мисли, чувства и постъпки


Recommended Posts

354. ХОРАТА ОСТАРЯВАТ И УМИРАТ, ЗАЩОТО СЕ

ЗАРАЗЯВАТ С МРЪСНИ МИСЛИ, ЧУВСТВА И ПОСТЪПКИ

Андрей гледаше Христов в очите, и не знаеш какво да каже и какво да мисли от учудване!

- Господин Христов, не зная какво да мисля за Вас, нямам съответните мисли и разбирания, само мога да кажа, че съм учуден и преучуден, но тези думи съвсем не могат да изкажат това, което искам да Ви кажа!

Чувствувам главата си като грамаден казан, пълен с вода! От три дни Вие поне сто пъти бръкнахте в този казан, и с всичката си сила завъртяхте водата. От дъното на казана - главата ми, се надигнаха какви ли не боклуци, всичко в главата ми се размъщаше и после утаяваше, избистряше като по чудо. Винаги от първите си мисли се разочаровах и съжалявах, че съм ги помислил.

- Това което си видял, право си го видял, което си помислил, право си помислил, но още какво видя да става с водата от този казан?

- Тя се изплискваше.

- И още нещо?

- Ако ми подскажете, може да Ви кажа.

- Заедно с водата, се изплискваха и боклуци навън?

- Да, аз вече не мога да мисля, че Вие може да изиграете един Антончо но отначало си помислих това, помислих и много неща, които после изгубиха смисъл!

- Изплискали се навън!

- Така е. Гледам, гледам и не мога да разбера как е можело в главата ми да стоят толкова много боклуци, такава нечистота?

- И още колко много има за чистене! Затова хората остаряват и умират, защото се замърсяват техните мисли, чувства, постъпки, замърсява се отвътре цялото им тяло и живота не може повече да се проявява!

- Господин Христов, кажете ми как може човек да разбере кога спи и сънува, и кога е буден? Това, което от три дни виждам и чувам - спя и сънувам, или е истина?

Христов почна високо да се смее и отговори доволно:

- Не може, това е голям въпрос. Напомни ми, друг път може да си поговорим повече.

- Е мен възникват с всичко това много въпроси. - Христов се приготви да слуша.

- Защо бяхте толкова любезен с този работник, защо не му се скарахте, че иска да пуши?

- Защото животът е достатъчно нелюбезен, груб и безмилостен към него.

- Защо не го направите дъновист?

- Да бъдем на ясно, аз нямам намерение никого да правя дъновист или какъвто и да било друг! Учителя и аз нямаме нужда от никого! Учителя само дава и нищо не иска! Ако някой дойде и остане при Него, това е защото има полза от Него - да учи една нова наука.

- Сетих се нещо друго - защо не разрешите и моя въпрос, както разрешихте въпроса на този работник?

- И това може - отвърна му с усмивка Христов.

- Напишете едно писмо до директора на Кооперативна централа „Напред”. Нали и с него се познавате? Той се казва Петър Пенчев. Подействувайте му с елемента „писъмце”, да видим какво съединение ще се получи. Нали вече почнахме да постъпваме като истински учени?

- Добре, добре - казваше Христов и се смееше - ти вчера стана евреин, и днес почна кибрит да продаваш. И това ще стане, но най-напред ти трябва да направиш това, което трябва, това което искам да направиш. А да напиша писмо, това е най-лесната работа. - И тъкмо да му каже, че чичо му - широкия социалист Христов е председателя на кооперация „Напред”, но като прецени, замълча.

- Господин Христов, и Вашия Учител ли се занимава с математика?

- Учителя и аз, и още много братя, се занимаваме с математика. Ученика на Учителя - Жорж Радев, за когото вчера стана дума, е завършил математика с отличен.

- Аз пък и всички хора мислим, че вие сте религиозни хора, които четат Евангелието и за Света Богородица, която ходила по мъките!

Андрей остана до късно. Говориха за много неща, и когато си тръгна, Христов го изпрати до външната врата, и като нещо много обикновено му напомни:

- След разговора, който имах с моя брат, и който ти чу, твоята задача стана много лесна! Иди при директора на Кооперативна централа „Напред” - Петър Пенчев и му кажи истината!

Андрей искаше нещо да възрази, но Христов го запита нещо друго: -Имаш ли дърва за тази вечер?

- Имам и дърва и храна. Господин Христов, щях да забравя, донесох Ви три дюли: „Заповядайте!” - И му ги подаде с дясната си ръка.

Христов, усмихнат ги пое с лявата си ръка, продължително благодари и ги постави при другите на етажерката.

Андрей си тръгна. Христов дигна дясната си ръка и с усмихнато лице каза:

- Ти си герой, кажи истината!

Андрей потъна в гъстата тъмнина.

Лампата над вратата на Христов, продължаваше да разлива светлина в нощта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...