Jump to content

378 Всеки, който не е достоен да защити Истината, е вече умрял


Recommended Posts

378. ВСЕКИ, КОЙТО НЕ Е ДОСТОЕН ДА ЗАЩИТИ ИСТИНАТА

Е ВЕЧЕ УМРЯЛ

- Пак Ви казвам, Вие сте много интересен и особен човек! „Интересен“ и „особен” не изразяват това, което чувствувам за Вас, те са много малки във всички посоки - тесни и ниски. Как можете да мислите и разсъждавате по този начин, как се научихте на това? Навярно Вие знаете и други подобни хватки на разсъждение? - Христов само се усмихваше.

- Сега ще си разменим ролите - аз ще те питам, да видим ти на мое място как би отговарял?

- Какво? - с интерес запита Андрей, готов веднага да отговаря.

- Ти повярва ли на това, което ти каза сестра Блатова за мене? -Андрей заекна за пръв път от няколко дни и отговори:

- Не! - И изведнъж настроението му падна много ниско, той се изчерви и нищо повече не можа да каже.

- Разбра ли сега защо заекваше? Когато се колебаеш, когато в тези нещата са и „да” и „не”. Добре, да приемем, че не си повярвал, кажи ми тогава какво направи да защитиш истината - нищо - демонстративно и повелително заяви Христов.

Очите на Андрей силно се разтвориха от тази мълниеносна изненада, защото този въпрос и този отговор никога не беше очаквал! А отговора беше тежка присъда, която веднага той почувствува направо в душата си. Замълча, и поне в това излезе разумен и зачака да види какво по-нататък Христов ще му каже, но цялото му същество беше разбъркано, размътено.

И Христов мълчеше, чакаше всичко в него да утихне, защото само след това, каквото му кажеше, щеше да се отрази вярно и правилно да бъде разбрано:

- И Пилат знаеше, че Исус не е виновен и той това заяви публично като каза: „Извеждам ви Исуса, за да разберете, че не намирам в Него никаква вина!” Но Пилат като представител на Римската власт, законност и на прословутото „Римско право”, той не Го защити.

Трябва да знаеш, че правото е, което крепи една държава и всяка власт. Рим с това право, което не можа да защити един невинен човек, и което допусна да бъде осъден на смърт, не можеше повече да съществува - той трябваше да загине!

Също трябва да знаеш, че винаги, когато в живота на една държава, общество или човек се забележи страх да защити истината, правдата -там лъжата, користта прави настъпление, там лицемерието марширува победния си марш, там вече смъртта витае! Тази държава, това общество, тази култура, този човек - са залезли за живота!

Рим загина, защото допусна в неговите предели да бъде осъден и разпънат един невинен човек, а това е само един ярък израз на един дълъг процес на беззакония в тази най-голяма тогава държава в света, който ние виждаме много късно - чак в постъпките на Пилат с Христа.

Рим и преди Христа беше наказвал и разпъвал много по-много или по-малко невинни хора, но Христос му беше последния и пробен камък - да бъде или да не бъде - съдба. Такова беше „правото” на Рим.

Това същото право, с което Рим загина, сега стана основа на Европейското право. Смърт очаква държавите, които са сложили Римското право в основата на своето право! Казах, всяка власт и държава се крепят на правото си. - Ти защити ли ме? - като изневиделица го запита Христов. И отговори още по-тържествено и рязко, като че отсече с меч: - Не! - И млъкна.

Двамата мълчаха. Андрей за първи път изживяваше такъв род мъка! Това беше агонията на старото в него. Това беше необходимо, за да се даде живот на новото в душата му.

Христов го съжаляваше, но това беше необходимо, макар да беше силно болезнено. Случая беше такъв, че трябваше да се направи операция без упойка. И после продължи, но вече по-меко:

- Всеки който не е достоен да защити Истината, трябва да знае, че вече е умрял. Разбира се, не защото Истината има нужда, който и да било да я защищава!

Златото, при всички условия на живота е злато, независимо с какви имена го наричат, как го клеветят и калят - то от нищо не се окислява.

Но всеки, който защищава Истината, където и да е тя, той преди всичко себе си утвърждава, застава на страната на Истината против лъжата, и като така, се ползва от благата и силите на Истината.

А Истината е всичко!

Лъжата е нищо - тя живее за сметка на Истината!

Лъжата е сянката на Истината и реалността, тя живее и съществува за сметка на Истината и ползва се от капиталите на Истината, като се стреми да наподобява на нея и се стреми някого, който не разбира да го излъже, за да я купи с цената, която се купува Истината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...