Jump to content

379 Без страх и без тъмнина да вземеш страната на Истината


Recommended Posts

379. БЕЗ СТРАХ И БЕЗ ТЪМНИНА

ДА ВЗЕМЕШ СТРАНАТА НА ИСТИНАТА

- Сломихте ме, съкрушихте ме, унищожихте ме! Нищо не мога да кажа за мое оправдание! Нямам думи, с които да изразя това, което изживявам! Чуден човек сте господин Христов! Но „чуден” още съвсем нищо не изразява от това, което е в душата ми - говореше Андрей плачлив глас. Още малко, и щеше да заплаче с висок глас! - Как пък дойдохте до тези изводи, и то така неочаквано, не можах да разбера?! Как можете да свържете всичко това в едно, защо и аз не мога така да се сещам и да говоря?

- Много просто - защото светлината ти е малка! Сега като ти светнах, и ти видя!

- Бих искал да поговорим по-подробно за падането на Рим.

Обаче Христов не се подаде на това изплесване, което Андрей несъзнателно се опитваше да прокара. Христов отново се върна на централната си мисъл, а Андрей отново подсъзнателно се опита да се изскубне като скочи на друга мисъл:

- Утре, рано сутринта ще отида и здравата ще наругая тази Блатова! Ако се опита нещо лошо да каже за Вас, ще я набия!

- Не, няма смисъл, ако е въпрос за ругаене, аз мога по-добре от тебе да я наругая. Аз ти казах това, само за да се видиш какво си и пред каква пропаст си се надвесил, да имаш ясна представа за себе си, и като ти дойдат нещастията да знаеш, че не си защитил Истината и затова ти идват нещастията.

- Но аз искам да живея - не искам да загина, както е загинал Рим!... Искам да зная Истината, да съм свободен, да работя за Истината, да я защищавам както вън така и вътре в мене, искам да стана писател на Истината. Моля Ви, кажете ми какво трябва да правя, за да постигна това? Ще набия Блатова, ще й счупя прозорците и ще запаля бараката й!

- Това идва да покаже, че не си ме разбрал. С този метод нищо няма да придобиеш и постигнеш. Това е старото, което трябва в тебе да умре. Всяко старо, което ако не се подмладява, ако не получава живот от новото и младото, осъдено е на смърт.

- Как може?

- Като приемем новото и го направим наш живот. Също излагаме се на смърт, и когато несъзнателно ставаме проводници на старото.

Ако ти отидеше да се разправяш с Блатова, сам ще подпишеш смъртната си присъда!

Ти трябва да постъпваш по нов начин! - Новият начин е да търсиш причините за всичко, което ти се случва в самия себе си и чрез себе си! Като се коригираш, ще поправиш другите!

- Кой е този начин? - извика пак с радост Андрей, защото си мислеше, че всичко може, защото това му казва Христов.

- Без страх и тъмнина да вземеш страната на Истината, и към нея да се придържаш през целия си живот!

В Истината е скрито новото! Само тя ще те направи свободен и ще те отведе в света, където ще видиш осъществени копнежите на душата си!

Скръбта на Андрей незабелязано, беше се превърнала в радост. Днес този момент беше най-високата точка на скръбта, и най-високата точка на радостта му.

Почука се. Христов излезе, но веднага се върна, затвори вратата на стаята и после външната врата. Запали външната лампа, и остана на площадката да говори с някого.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...