Jump to content

381. Вие сте хипнотизирани - не виждате отровния вкус на лъжата и кражбата


Recommended Posts

381. ВИЕ СТЕ ХИПНОТИЗИРАНИ - НЕ ВИЖДАТЕ ОТРОВНИЯ

ВКУС НА ЛЪЖАТА И КРАЖБАТА

Христов говореше строго, смело, вдъхновено и всяка своя мисъл набиваше в съзнанието на Андрей, както гвоздей се набива в чамова дъска от чука на майстор. На всяка своя мисъл придаваше движение, импулс. Всички кътчета на душата му, до които се докосваха тези думи, предаваха техните качества и съдържания - движение напред и нагоре.

- Не Ви разбирам, но чувствувам, че е вярно... - говореше Андрей унесено както човек, който наднича през висок стобор в един друг свят, в света на повдигнатия корен квадратен от минус единица на четвърта степен.

Андрей пожела да бъде пеперуда, а не червей какъвто е бил досега, за да види, постигне великото, красивото, което се разкрива пред далечните хоризонти на вътрешния му поглед, и отново се видя на лъчезарния връх. И непосредствено пожела този момент на висша радост, която не можеше с нищо да изрази - да продължи, да му стане постоянен живот. Закопня да придобие Красотата, Светлината, Мирът и Радостта на този свят!

Обаче Христов, който с мощния полет на мисълта си го водеше от светове в светове, вдигаше го високо... Обаче Андрей, под тежестта на силните си желания, които носеха в себе си мъката, грижата... падаше като прострелян.

Христов извади от един албум една картичка - едно бебе, което учеха да върви. То беше паднало и плачеше. Андрей веднага разбра мисълта му, почна да се смее и каза:

- И аз съм такова бебе, което учите да ходи в света на корен квадратен от минус единица.

Една рядко красива усмивка на одобрение, се разцъфна по лицето на Христов! Но Андрей стана сериозен и продължи:

- Ако аз и моите колеги от „Напред” сме крали, крали сме, за да живеем като хора. Аз мисля, че ние сме вземали това, което не са ни дали - нашето си. Можеш ли да бъркаш в меда, и да не оближеш поне пръстите си? Нашите кражби са нищожни, в сравнение с кражбите на другите! Ние крадем с ръце, а другите крадат с камиони и вагони!...

- Ако другите крадат, това може ли да ти е основание, че и ти трябва да крадеш?... Но има нещо по-страшно, и тъкмо то е най-голямата ти трагедия - мисълта ти, че е мед това, което вече не е мед!

Това, което ти наричаш мед, в действителност са изпражнения на дявола... отрова... пелин! Вие сте като хипнотизираните, на които дават да ядат лук, картофи, а им внушават, че ядат ябълки и круши.

Вашите вкусове са извратени!

Страшното е в това, че вие не чувствувате отровния вкус на лъжата и кражбата!

Когато ти дойде при мене на 1 януари сутринта, ти беше отровен от кражбата и лъжата, ти беше с покварени чувства!... Затова дробовете ти бяха болни.

Има връзка, между пороците на хората и техните заболявания. На всеки порок, на всяко нарушение на природен закон - съответствува болест.

- Да, но министрите като крадат, защо са здрави? — свари да каже Андрей.

- Което казвам, и за тях се отнася. Те са в още по-тежко и по-жалко положение от вас! Тяхното реално истинско положение, не е за завиждане!

Тези които крадат и лъжат, са само за окайване и съжаление!

Човек който вижда и знае, би заплакал над техния живот като над умрял!

Мислите им са като клозети - вонят отдалече на престъпления!...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...