Jump to content

383. Ако хората нямат любов към Бога и любов помежду си - няма резултат


Recommended Posts

383. АКО ХОРАТА НЯМАТ ЛЮБОВ КЪМ БОГА И ЛЮБОВ

ПОМЕЖДУ СИ - НЯМА РЕЗУЛТАТ

Христов мълчеше, чакаше процесите в съзнанието на Андрей да се завършат, да помисли всичко каквото можеше да помисли. А Андрей се страхуваше от мълчанието, затова побърза да заговори.

- Как тогава да живея? Всичко което казвате е така, но като сме се родили, все някак трябва да живеем - било като мухи, бръмбари или човеци - трябва да живеем! Кооперацията е едно предприятие, с което живота на работниците може да се подобри. - Андрей каза тези думи, които му бяха внушени от Социалдемократическата партия и управата на „Напред”, но при новата светлина на Христов те звучаха кухо и затова веднага почувствува тяхната неверност!

- Така да се мисли, е най-голямото и най-фаталното заблуждение! Как може да се мисли, че може да се живее само като се краде, лъже и да се подобри положението на работниците чрез кооперацията, чрез изобщо кооперирането? Кооперацията подобрява положението, но не на работниците, а на тези, които са се напъхали по върховете й както плъхове в хамбар.

Казвам ти - кооперацията, която и да е тя и каквито и форми да има, в никакъв случай не може да подобри положението на работниците, ако нейната управа няма доброто желание, любовта към тях!

Питам те - милионите растения и животни крадат ли, лъжат ли, те как живеят без лъжа и кражба? Те все от кооперация „Напред” ли се хранят, кооперацията ли им подобрява живота? На милионите хора по света, когато не е съществувала кооперацията, местата където и сега не съществува, кой им подобрява живота? Ще ми отговориш, че кооперацията се явява при дадена степен на съзнание, на развитие на обществото.

Да, но в един и същи момент не всички хора са на еднаква степен на развитие. Сега сме XX век, но шопите около София живеят още в XV век, както тогава са живели. А един Айнщайн живее може би сега в XXV-тия век, Учителя - в четирихилядната година. Тогава за тези, които са напред, кооперацията е изгубила значение и смисъл, за тези които пък са назад, тя още не е за тях.

Тогава с какво право натрапвате на първите и на последните кооперацията, с какво право подвеждате всички под един общ знаменател, когато те в действителност реално погледнато, те са неподведуеми? Това са неща, върху които трябва много да мислиш. Аз не съм против кооперацията, нито съм против всички съществуващи, където и да било и в каквато и форма да е обществени или икономически институти! Щом съществуват, аз ги приемам, те отговарят на някакви нужди! Но аз ясно зная, че кооперацията и всички институти, колкото и да оправят хората, няма да имат никакви резултати, ако хората нямат любов към Бога и любов помежду си. И млъкна.

С всички тези и други подобни разсъждения, Христов даваше възможност на Андрей да мисли, искаше да го научи да гледа реално, да го научи да мисли, а не на готово да взема нещата, освобождаваше го от втвърдените форми и внушени идеи, разширяваше съзнанието му и включваше в него нови елементи.

- Но има нещо друго - започна той отново - което с кооперацията и без кооперацията, без разлика при какъв строй - капиталистически, комунистически или авторитарен - най-добре разрешава проблемата на живота на всички хора, изобщо на всички същества, то никога досега не е приложено на опит.

Тук Христов съзнателно не се доизказа, може би между многото си съображения за това беше и това да предизвика любопитството на Андрей. Защото както вече на много места посочихме, че той използва всичко съществуващо за постигане на своите идеи. И сега премина на друга мисъл. И после, когато млъкна само за момент може би само да си вземе дъх, Андрей свари и го запита с интерес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...