Jump to content

386. Основният закон на Вселената и живота е равновесието


Recommended Posts

386. ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА ВСЕЛЕНАТА

И ЖИВОТА Е РАВНОВЕСИЕТО

- Да ме извините, но в СССР е Рай! - извика раздразнено и ядосано Андрей.

- Добре, мисли както искаш - усмихнато и снизходително отговори Христов. После стана сериозен и продължи: - Там където отсъствува Бог, там са най-големите противоречия, там са болестите, страданията, смъртта!

Да знаеш, ще ти дам един ключ: там където има болести, да знаеш - там не е Бог! Ако членовете на едно семейство боледуват, умират, имат недоразумения, те може по цели дни да се молят, може хиляди благодеяния да правят... да знаеш - там Бог не присъствува!

Независимо от това как се наричат хората: комунисти, анархисти, капиталисти... дали казват, че вярват или че не вярват в Бога, което няма абсолютно никакво значение, ако не се покрива с истината, а истината е ако са здрави, ако живеят в хармония те са вярващи хора, в тяхната душа и в тяхната къща живее Бог. В живота всичко е относително, няма постоянни величини към които да отнасяме нещата, с които да ги мерим. А Бог е постоянното, непроменливото, вечното.

Във всички досегашни системи на управление и живот, основния двигател е интереса, а основния закон на Вселената и живота това е равновесието, правдата. Но не винаги интересът на хората съвпада с правдата, тъкмо напротив, интересът и правдата са във вечен конфликт. Интересът, това е правото на по-силния, а правото на по-силния е основния закон на животинското царство.

За тази вечер, по този въпрос толкова ти стига! Хората от памтивека до сега са прилагали най-различни системи на управление, и от всички са се разочаровали. Но никога не са приложили още Любовта като принцип и метод за оправяне на света. Всички по начало я отричат, без да са проверили, приложили в живота. А всички вярват в това, което всеки ден опровергава вярата им - това е златният Телец, който сами си изработват.

- Кой е златния Телец? - запита Андрей, като че неочаквано.

- Искали питане-парите. Хората могат да говорят за Бога, за велики,

красиви идеи, но винаги стискат здраво парите, в тях е единствената им надежда.

- Ясно ми е господин Христов, Вие говорите само парадокси!

- Точно в парадоксите е скрита Истината. Но това сега не е важно, важното е, че хората нямат желание да оправят света, още по-малко да оправят положението на работниците или на когото и да било друг.

Те винаги имат предвид своето лично положение, и по този начин объркват положението на всички останали и своето, защото всички хора са братя, удове на един общ организъм, и не може положението на единия пръст на ръката да бъде лошо а на другите да бъде добре. Щом на единия пръст е зле, и на всички останали пръсти и на цялото тяло е положението лошо, ако на всеки е добре, и на всеки от пръстите и удовете ще бъде добре.

- Това е метафизика. Можете ли да ми докажете, че аз и директора на кооперативна централа „Напред” сме удове на едно тяло? И той как живее охолно като някой цар, а аз?...

- И в тялото има клетки и системи, на които положението от наше гледище не е завидно - например клетките на очите не им е еднакво положението с клетките, които са на петите, на червата, на дебелото черво.

И готова мисли, сега да продължа мисълта си-кооперират се слабите, за да се борят със силните - капиталистите. Но слабите не отричат капитала, нито капиталистите. Те искат да са на тяхното място, да имат изгодите и живота на капиталистите, затова образуват кооперации! Но работата до тук не спира - започва се борба между отделните кооперации, която ти вече си наблюдавал...

Андрей веднага си спомни за борбата между кооперация „Напред” и коопеоация „Братски труд”, при която борба последната престана да съществува. Също както един търговец погубва друг и неговите средства, капитали, преминават в касата на първия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...