Jump to content

26. Светъл лъч? Приятели на Слънцето? Не, те са погребани!


Recommended Posts

26. СВЕТЪЛ ЛЪЧ?.... ПРИЯТЕЛИ НА СЛЪНЦЕТО?....

НЕ, ТЕ СА ПОГРЕБАНИ

След демократичните промени, в най-големия център - София, Братството дълго време боксуваше. Трудно беше да се създаде план за дейност от хора, които не са участвали в живота на обществото до 1989 г.

Към книгоиздаването проявиха интерес личности, без никаква връзка с Братството, и се издадоха няколко книги на Учителя. Но тези издания не носеха духа на братското книгоиздаване.

Докато София се колебаеше, група братя и сестри създадохме в Бургас Издателство „Сила и Живот”. С баща ми и сестра ми бяхме в тази група.

Инициатор за създаване на издателството, бе брат Борис Николов.

Ние всички, дълго време преди да се създаде издателството, бяхме в близка връзка с него. Като пожизнено избран ръководител на Братството, той имаше висок критерий за творческа и просветна дейност. Така с появяването си преди всички други, Издателство „Сила и Живот” в Бургас стана безспорен наследник и продължител на Братското издателство, действало до 1948 г.

Всички опити да се скрие, да се изопачи, или да се обезличи този факт, говорят само за разединенението, настъпило в Братството по това време.

Преди 1989 г., разединение нямаше. Където имаше братски салони, и хора с творчески импулс, там се работеше, и работата бе плодотворна.

В Бургас имаше салон. И имаше човек, чиято работа даде плодове. Този човек се оказах аз.

Салонът ни бе в центъра на града, без опасност да бъде затворен. Посещавах го с родителите си, от най-ранна детска възраст. Техният ентусиазъм и интерес към Словото на Учителя премина в мен, по най-естествен начин.

Заради музиката на Учителя и според семейната традиция, бяха ме ориентирали към цигулката. Това е причина, много преди да се създаде издателство „Сила и Живот”, аз да започна работа с наследството на Учителя. Ето някои от инициативите ми в тази посока, които днес са изтрити от историята на общество Бяло Братство.

В края на 1977 г. - Интегрално изпълнение музиката на Учителя, серия от десет последователни цигулкови концерта, организирани по теми.

Декември, 1984 г.-Три срещи с Музиката на Учителя на тема „Учителят за музиката в живота на българина”, музиколожко изследване.

През 1985 г. довърших и издадох „Сила Жива. Ново разбиране за музиката”, в тираж само 20 книги, на машинопис.

През 1989 г. създадох с децата в Бургас „Приятели на Слънцето” - детски клуб за светлина и творчество, по идея от книгата на бр. Боев „Учителят за образованието”.

През 1990 г. започнах да издавам вестничето „Светъл Лъч” - орган на Бургаския детски клуб. На страниците му отразявах дейността на Клуба.

В цялата страна имах абонати на „Светъл Лъч”. Празниците му бяха посещавани от учители, родители и много деца. Някои български учители и досега работят по методи, за първи път екпериментирани в малкия детски клуб „Приятели на Слънцето”, Бургас. То излезе в пет пълни годишнини, по 10 броя зсяка.

Не крия, че бях изненадана, когато видях, че общество Бяло Братство е сложило кръст на „Светъл Лъч” и на „Приятели на Слънцето”, както и на другите новаторски идеи, които реализирах в Бургас. То бе свело моето 50 годишно творческо присъствие в Братството до едно единствено изречение с невярна информация.

През 1992 г. с баща ми сме били създали издателство „Сила и Живот”, и сме започнали да издаваме списание със същото име.

Издателство „Сила и Живот”, не е създадено от мен и баща ми! Създадено е през 1991 г. от девет души, братски колектив, в който всеки един от нас бе лично поканен от брат Борис.

Първите срещи и разговори на този колектив, бяха в Малкия дом на „Волоколамско шосе” 14.

Аз не създадох това издателство. Нито баща ми го е създал.

Баща ми беше избран за управител. Но след една година той се отказа от ръководството, и групата натовари мене да продължа работата в „Сила и Живот” сама. Натовариха ме, защото знаеха плодовете от работата ми. Плодовете бяха вестничето „Светъл Лъч”, и клуб „Приятели на Слънцето”.

Но сега тези плодове са погребани от онези, които успешно, и за да им е удобно, подмениха истината за Братството. Според личните си интереси.

Публикувано от Milka Kraleva в 10:27:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...