Jump to content

Предговор към прегледаното и разширено издание


Recommended Posts

Предговор към прегледаното и разширено издание

Откакто беше издадено това малко ръководство по практична Астрология, две издания бяха изчерпани. Интересът, с който то се посрещна, стигна до там, че стана необходимо да се издаде едно сбито съчинение, предназначено да служи като начално пособие за изучаващите Астрология, и при това на достъпна за всички цена. Ние вярваме, че прегледът и разширението, което претърпя това издание, ще го направи още по-популярно от преди.

 

Практичната полза от Астрологията от ден на ден все повече и повече се съзнава и оценява, макар че някои от най-висшите проблеми останаха по необходимост незасегнати в тия страници, все пак се надяваме, че онова, което бе възможно да се изнесе от тая трудна наука, ще даде възможност на читателя да следи предмета с вяра и задоволство. В такъв случай той безсъмнено скоро сам ще открие, и то без специални указания от моя страна, че Астрологията е от край до край една практична и полезна наука.

 

Има, разбира се, известни страни от тая завладяваща с магична сила наука, които не се изнасят в тоя малък труд, разглеждащ само така наречената Рождена Астрология, или учение за ражданията. Но ако е вярно – както поне аз мисля, – че „присъщият на човечеството предмет за проучване е човекът“, то ние без съмнение сме прави, като избираме тая тъкмо област от Астрологията като такава, на чието проучване начинаещият трябва най-напред да се посвети.

 

След като достигнем до едно пълно разбиране на многосложната природа на човешкия характер, както и на първопричините за голямото разнообразие в проявите му, след като видим как многоцветният храм на Светлината крепи под сводовете си подлунния мир със своята калейдоскопична игра от сили, ние ще бъдем донякъде по-добре подготвени не само да боравим с човешките характери, а и да насочваме силите на човешкия ум по известни канали, които водят до съхраняване на социалната икономия, и то не чрез каквито и да било стеснителни мерки, не чрез вредното във всяко отношение потискане на страстите и силите, а чрез превръщането им във форми, които са съзидателни и ползотворни.

 

Да знае човек върху кои способности по-специално да насочи своето внимание, да намери линиите на най-малката съпротива, да открие мястото на собствената си душа във вселената и границите, до които амбицията му може по един нормален начин да се стреми, това са неща, които е необходимо да се знаят.

 

На вън от научните истини, науката за планетните влияния ни разкрива и други не по-малко важни и обаятелни истини от чисто философско естество, до които тя неизбежно води ума ни и които не могат да не упражнят мощно влияние при оформяне на ония наши възгледи, които имат непосредствено отношение към целите на практичния живот. Тя изработва у мислещия човек едно съвсем ново становище по ред най-дълбоки проблеми на живота и факт е, че за ония, които се захващат за нейното проучване, Астрологията става истинско откровение. Тя става за тях едно убеждение, от което е невъзможно и нежелано да се освободят.

Сефариал

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...