Jump to content

ДЯЛ ВТОРИ – Построяване на хороскоп. Глава I – Ефемериди и ползването с тях.


Recommended Posts

ДЯЛ ВТОРИ –

Построяване на хороскоп

Глава I – Ефемериди и ползването с тях.

Ефемеридите са таблици на планетните положения за всеки ден през дадена година. Нагодени са в подходяща форма за астрологични изчисления. В първата колона се дава звездното или сидералното време за всеки ден, което не е нищо друго освен ректасцензията на Слънцето или отстоявието му от пролетната равноденствена точка, изразена в часове, минути и секунди, средно Гринуичко време. Чрез просто прибавяне на времето, ако раждането е след пладне, или изваждане, ако е преди пладне, ще се получи ректасцензията на меридиана или М.С. в мига на раждането. Службата на последната ще се види в следващата глава. Тя отговаря на една специална точка, т. е. градусът от зодиака, която минава през меридиана в мига на раждането.

Следната колона съдържа еклиптична дължина на Слънцето на пладне, всеки ден. Разликата от две последователни положения на Слънцето ще ни даде преместването му за 24 часа, а знае ли се то, лесно може да се изчисли положението му за часа на раждането чрез проста интерполация. Средното движение на Слънцето е 1 на денонощие или 2 ½ минути на час. В друга една колона ще намерите дължината на Луната, а в съседната ѝ нейната деклинация и широчина (Dи Lat.). Деклинацията е отстоянието на едно светило северно или южно от екватора, а небесната широчина е отстоянието му северно или южно от еклиптиката. Дължините на другите планети също са дадени за всеки ден, на пладне.

Средното изменение по дължина на отделните планети е следното: Слънце, 2 ½ минути на час или 1° на ден: Луна, 32' на час или 13° на ден; Нептун 2 минути на ден; Уран – три минути на ден; Сатурн около 5' на ден; Юпитер, близо 12' на ден; Марс, 45' на ден или около 2' на час; Венера, 72' на ден или 3' на час; Меркурий, 84' на ден, или 3½ на час. Тия данни важат само при право движение. Ала планетите са, както вече се изтъкна, понякога ретроградни и стационарни.

В таблиците са дадени и деклинациите на планетите, а каза се, че щом две планети имат една и съща деклинация, северна или Южна (напр. – 15° северна деклинация и – 15° южна деклинация) – те са в паралел, аспект, който действува като съвпада.

Вземете в ръка ефемеридите за вашата година на раждане и прочетете тая глава. Като разберете как са съставени те, вземете звездното време на пладне за същия ден и се обърнете към следната глава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...