Jump to content

Глава III – Таблица на домовете


Recommended Posts

Глава III – Таблица на домовете

Таблиците на домовете, дадени в края на книгата, са пресметнати за 51° и 32' сев. геогр. ширина. Тя може да послужи за Лондон и близките до него места, а приблизително също така и за южна и средна Англия. За различните географски ширини има съставени специални таблици на домовете.

 

За да изясним използуването на тия таблици при разрешаване на астрономични проблеми, нека вземем положението на Слънцето в горния хороскоп, изчислен за 1 май 1890 год,. и да намерим кога залязва Слънцето в Лондон. Слънцето е в Телец, на 11°, и ще залезе, когато противоположната точка от Зодиака изгрее на изток. Под колоната, означена „Ascen.“, ще намерим 11° от Скорпиона, а срещу туй число в колоната, озаглавена „Sidereal Time“, сир. звездно време, ще прочетем 9h 49m 9s. Това ще бъде ректасцензията на М.С. в момента, когато Слънцето залязва в Лондон. Ние вече видяхме, че звездното време на 1 май, обяд, беше 2h 37m 28s. Като извадим туй число от даденото по-горе звездно време, ще получим 7h 1m след обяд за момента на залеза. В хороскопа, който взехме за образец, рожденият час беше 3h 30m след обяд. Като се извади туй време от 7h 12m, ясно е, че раждането е станало 3 часа и 42 минути преди заник-Слънце. Ако се умножи това число с 15, за да се обърне в градуси и минути от екватора, ще се получи 55° 30', число, което показва колко градуса и минути са минали през меридиана от мига на раждането до залез-Слънце. Като се има предвид, че една година от живота на човека отговаря на един градус, горното число отговаря на 55½ години – възраст, в която индивидът ще попадне под неблагоприятното влияние на Слънцето в опозиция с Асцендента и ще бъде изложен на известно заболяване от възпалителен характер, което ще засегне гърлото (орган, управляван от Телеца, дето Слънцето се намира в настоящия хороскоп). Така се правят предсказания. Но за това по-нататък.

 

Ако искам да знам коя част от Зодиака ще влияе на някого в една определена година от живота, сиреч кой градус от Зодиака ще изгрява на изток, ще прибавя но 1 градус на година към М.С. в радикалния хороскоп и ще добия по такъв начин новата среда на небето или М.С., а по нея пък ще намеря Асцендента, който управлява тая година. Така в случая, когато лицето беше родено на 1 май, 3h 30m след пладне, тридесетата година идва под М.С. в 2° от Лъва, който се получава, като прибавим 30° към началния М.С. – 2° от Рака. На 10-и дом в 2° от Лъва отговаря Ascend. 24° 7' от Везни. Този ще бъде управляващият знак през тая година. Значението и важността на тия изчисления ще се изтъкнат по-добре при по-нататъшното изложение.

 

Когато един градус – точка от еклиптиката – е на меридиана, сиреч 10-и дом, казва се, че „кулминира“, а когато е на хоризонта, на изток, казва се, че „възхожда“.

 

Средата на небето се нарича по латински medium coeli и се означава с буквите М.С. Противоположната точка се нарича Immum coeli и се бележи с I.С. Това са точките, в които еклиптиката сече меридиана над и под хоризонта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...