Jump to content

ЧАСТ ТРЕТА – ЕЗИКЪТ НА ЗОДИАКА


Recommended Posts

ЧАСТ ТРЕТА –

ЕЗИКЪТ НА ЗОДИАКА

Установено е от вековни наблюдения, че дванадесетте знака на Зодиака символизират дванадесет човешки типа. Описанието на тези типове е познато почти на всички от Вечния календар. Може би много от онова, което е дадено в тия популярни описания, да изглежда необосновано и наивно. Но едно е вярно – оскъдни остатъци от едно древно знание, откъслечните данни в тия описания приличат на стари, изтъркани монети, по които едва личат образи и надписи. Все пак много от тия монети са от чисто злато. Който умее да вижда и да цени, ще отличи истинските от фалшивите монети и ще разчете загадъчните надписи по тях. Това, впрочем, не е необходимо. Защото писаното по тях може да се разчете направо оттам, отдето и древните са го почерпили – от безсмъртната Книга на звездното небе.

И днес, както и в миналото, се раждат хора. Раждат се по всяко време на годината, във всеки час от денонощието. Едни през март, други през юни, трети през януари, февруари и т. н. – Сутрин, по пладне, вечер, в полунощ. А кръгът на Зодиака минава денонощно през небесния свод, и Слънцето видимо обикаля всяка година 12-те зодиакални знака. Значи, раждането на всеки човек може да се отчете по звездното небе[49].

А това дава възможност да се сравняват хората помежду си, да се издири приличат ли си по нещо и защо? Такива наблюдения – от древност още и до наши дни – са показали, че хората, въпреки привидното разнообразие, попадат под 12 главни типа, които съответствуват на 12-те зодиакални знака. Затова се говори за хора, родени в „зодията“ на Овена, на Телеца, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби.

Що значи това? То ще рече, че ония, които се намират под зодиакалната власт на някой от тия знаци – нещо, което зависи от момента на раждането – имат определени телесни и душевни белези и са предразположени изобщо към един определен кръг дейност. Не че тия хора досущ си приличат – по външен вид, по душа и по съдба в живота. Не. Но те попадат под един общ тип, имат – в главните линии – нещо общо, принадлежат с една реч, към една особена група, предназначена от природата да върши определена работа. Иначе, между тях има много различия – и по физиология, и по психика, и по съдба. Защото, не е само знака, който определя всичко в човека.

За да дам що-годе представа за това, ще си послужа с една аналогия от музиката. Имаме 12 мажорни и 12 миньорни тоналности. Една музикална пиеса може да е написана на една, коя да е от тях, например в До-мажор. Е, добре, в до-мажор може да се напишат безброй музикални пиеси, но общото в тях е, че звучат все в до-мажорна тоналност.

Така е и с всеки от 12-те зодиакални знака – те тонират хората в една определена гама, създават една обща нагласа у ония, които органически и душевно „звучат“ в даден знак.

След тия общи указания, ще пристъпя към едно сбито описание на 12-те зодиакални типа. Нека читателите не очакват – като от Вечния календар – „разгадаване“ на техния живот и съдба. И да не се разочароват, ако туй схематично описание не съвпадне напълно с онова, що те са наблюдавали у себе си и другите. Туй описание се отнася до общите, чисти типове. Но ако те са прозорливи, ще схванат, че всички хора, а в туй число и те самите, са разумно организирани, по живи пътища, от Силите на Природата и ще се помъчат да намерят мястото си в тази естествена организация на Живата Природа[50].

_________________________________

[49] Това тъкмо представя задача на Астрологията. Тя съставя хороскоп, т. е. звездна карта за момента на раждането на дадено лице и тълкува този хороскоп по известни правила, които почиват на опитно-установени съответствия. Съвременната астрология, след като привлече в своите изследвания едно от най-мощните средства за издирване в съвременната наука - статистичния метод, установи, че връзка между „небето на раждане“ на даден индивид и неговия характер и съдба действително съществува. Тя провери, освен това по статистичен път много от данните на астрологичната традиция и ги включи в кръга на своите изследвания. След работата на редица научно школувани астролози, може да се каже, че научната астрология, в съвременния смисъл на думата, е в процеса на своето изграждане. [бел. Г. Радев]

[50] Материалът „Езикът на зодиака“, както и разяснението на 12-те зодиакални знака е публикуван в Календар „Братство“ за 1936 г., Севлиево, 1936 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...