Jump to content

Recommended Posts

ПРИЕМАНЕ

Да „приемеш“, значи да ядеш хляб. Коренът вътре е „ем“, „ям“. Ти приемаш приятеля в душата си на свобода, приемаш най-обичните, най-хубавите, най-сладките неща.

Да мляскаш и разговаряш, да дишаш отгоре-отгоре, това още не е приемане на живия хляб. Това още не е хляба на живота.

Хляб е, дето българите са приели азбуката от Св. Св. Кирила и Методия. И те не задържаха този хляб за себе си, но дадоха и на русите да ядат, защото са техни братя - в един дом са живели, от една майка са сукали.

И казва Учителя: Днешната си слава вам я дължат. Защото с азбуката българинът благослови русина, както Мелхиседек благослови Авраама. Българите са този Мелхиседек, който сега ще благослови русите и всички славяни за мисията им. Той ще им даде „чистото словесно млеко“.

Русинът някога е бил рус човек, т. е. слънчев. Косата му била пламък. Днес се омесил много с кавказкото влияние. Словото ще усили в него онзи възвишен, слънчев елемент.

Каква е мисията на славяните? Да омесят новата раса, която ще обедини всички хора. Те са майката на новото човечество. Змеят гони майката в пустинята да грабне детето, но ангел господен идва и го взема в Царството небесно. И виждаме как тази майка - славянството с център Русия, живее в пустинята в лишения, преследвана от змея. Обаче змеят е вече цял обвит с веригата на ангела и скоро ще бъде укротен. Идва ден на свобода, на празник, на юбилей.

Америка и Западът ще дадат формата на новия тип човек и външни условия, а славяните - съдържанието, качествата на новата раса. Те имат в себе си самопожертвувание - качество на свръхсъзнанието.

Западът ще дойде между славяните да ги учи, защото те са малки деца, едва сега прохождат. Те обаче, носят в себе си голяма душа, която ще се разкрие в невиждана красота.

Понеже ще станат майка на новото, тези деца трябва да се нахранят сега с новата храна, както пчелите хранят своята майка.

Божественото Слово е хубав, топъл, пресен хляб, то е висша музика, дошла от висините на светлината. Неговите трептения съдържат свежи сили, които събуждат дарби, добродетели в съществата. Те подготвят нови условия, нов живот на съвършенство, красота и хармония.

Словото досега беше под пръстта, затрупано. Отвсякъде противодействие, отвсякъде мрак. Сега, обаче, се.запролетя-ва и покълва това семе. Очаква се голям урожай, голямо изобилие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...