Jump to content

Recommended Posts

ИЗБОР

В Природата има събития и закони, които се налагат неумолимо. Това се дължи на цикличния характер на всички явления. Колкото и да се противят, старите листа опадват наесен, за да се заменят напролет с нови. Старите растения се заменят с нови растения. Едно поколение си заминава, за да дойде ново поколение - с нови разбирания.

Когато една Божествена идея дойде в света, тя е младенец. който расте в душите на съществата. И всеки следващ цикъл, всяка следваща вълна въздига тази идея.

Между българите дойде новото учение, което носи знание за създаване на нов тип човек, с нови разбирания, ценности и начин на живот, за да послужи като семе за новото човечество с нова култура, с нова посока и съдба.

От това учение се зачева младенеца на едно ново съзнание в душите на хората. Образец за това съзнание даде Исус от Назарет - Човешкия Син, наречен Христос, т.е. Спасител. Само това ново съзнание на велика любов към човечеството, към душите - жертвена, всеобемаща, всеотдайна, може да въведе съществата в новия цикъл, в който човечеството навлиза. Само това съзнание може да спаси човека и човечеството от разрушителните последствия на техния неразумен живот.

Следователно, знанието на Новото, Божественото учение трябва да се приложи, за да се спаси човечеството и неговия планетен дом от гибел; за да влязат хората в по-висок еволюционен цикъл; за да се приспособят към новите по-висши условия - среда, общение с по-висши полета на разум и култура и пр.

Онези, които прилагат това знание, те си осигуряват трансформацията, която ги въвежда в новите условия, спасява ги от разрушителните последствия на стария цикъл. Всички останали са изправени пред избор - да приемат и приложат знанието, за да се издигнат с новата вълна или да се оставят на инерцията на стария цикъл, който ще ги завлече надолу към разрушението, ограничението и робството. И ако разумните същества задържат по всякакъв начин прехода, правят го, за да могат повече души да се определят към новото - да възприемат възходящия импулс.

България е във фокуса на посочения процес, защото в нея е изнесено знанието. Затова от върховна важност е, българите да осъзнаят своите отговорности към човечеството за вникване, прилагане и предоставяне на повереното им знание. Ако те съзнателно не направят това, ще бъдат подложени на големи ограничения и страдания, за да може под тяхното налягане да се концентрира ума им във вярна посока - да се пробудят за мисията си.

Векът, през който се проявява Мировият Учител в даден народ се нарича Златен век на този народ, понеже този Учител оставя в културата му Божественото знание. Ако народът използва присъствието на Учителя да се повдигне, той процъфтява - става светилник и огнище за човечеството. Ако не приеме искрата на Учителя, този народ се зачерква от Божествената книга, подлага се на поругание и ако оцелее, заема най-последното робско място между народите. Докато трае века на Учителя, обаче, той е съхранен, защото в него е Словото.

„Понеже България е в златния си век, никой не може да й напакости и навреди. Никой не може да отнеме добрите, благородните условия, при които тя се намира. Това спасява българите при сегашните събития. Ако тези събития се бяха случили в друга епоха, българите щяха да се справят мъчно. Благодарете, че милостта Божия не ви е изоставила.“ [57, с. 296]

„Вие се намирате в една струя, която носи сега този народ нагоре, която го въздига и се стреми да развие неговите заспали добродетели, да приведе ума, сърцето му и силите му в действие, да го освежи с нови мисли и желания за бъдещето.“ [23, с. 266]

.България е една духовна банка, която засега кредитира цялото човечество.“ [121, с. 92]

„България сега кредитира всички европейски народи и в бъдеще те ще се отплащат, в бъдещите епохи те ще я кредитират. Понеже България е в златния си век ще бъде пазена и закриляна от Провидението. Никой няма да стори зло на тази страна, която кредитира Европа.“ [10, с. 14]

Важен момент настава за българите: да формират съзнателно ядрото от нови хора, за да се пробуди в това ядро колективното, космично съзнание - да бъдат като един човек, една светлина, един пламък, да дадат онзи първи тласък, за който са дошли в България.

Както 12 поколения се подготвяха, за да дойде Божията майка и да роди Исуса, така българите хилядолетия са подготвяни, за да родят това ядро от хора, като зародиш, от който ще се роди младенеца на новото човечество.

„Българският народ е приготовляван от 5400 години. Той е пазен от Бога, за да може на днешния XX век да изпълни волята и задачата, която Бог му възлага.“ [62]

Досега змеят гонеше носителите на знанието, но идва вече ангел Господен - т.е. силите на Архангел Михаил - Светлите Братя, които грабват младенеца и го занасят на небето. Къде е това небе? Носителите на знанието ще се поставят между най-възвишените пробудени души на човечеството - да посеят Божественото Слово в техните райски градини. Тогава ще пламне такава пролет, такава култура, каквато никой не е очаквал.

Душата на народите ще се пробуди, всеки народ ще изпълни своята специфична, велика, Божествена мисия. Но затова трябва да се пробуди колективното съзнание на човека, трябва да се отворят радиостанциите на хората - да общуват независимо от пространството помежду си, както и с висшия разумен свят. За тази цел всяка душа трябва да излезе от своето индивидуално битие и да насочи вниманието си към душата на народа, към душите на народите, към Христовата душа на цялото човечество.

„Когато един народ съзнава своето положение вътре в човечеството като един уд, като един орган от общия организъм, който трябва да извършва своята длъжност навреме, тогава той ще бъде на своето място.“ [143, с. 443]

„Онези велики народи, които сега разрешават важни въпроси, ако не се подчинят на Божията Воля, ще станат по-малки от българския народ, ще бъдат наказани. Онези, които паднат морално, ще изостанат с хиляди години. Всичко, което става сега, става по Божия план.“ [58, с. 334]

„Всеки мисли, че на него е дадена ролята да оправи света. Прави са народите да мислят, че са избрани от Бога, но не само един народ, а всички заедно. Всички народи трябва да се обединят в един и всички заедно да изпълнят Божията воля. Тогава ще се сбъдне това, което Бог е казал: „Ще се вселя между хората, аз ще им бъда Бог, а те ще ми бъдат народ.“ Благословен да бъде деня, когато всички народи бъдат избрани от Бога.... Дошло е времето, всички хора и народи да посрещнат Бога и да се радват, че са Негови избраници.“ [28, с. 97]

„Един народ има в света, то е цялото човечество. Това е народът. Българският народ е уд на цялото човечество, френският народ е уд на цялото човечество. Всички народи са удо-ве на цялото човечество, което говори един език, а различните езици са само наречия.

Цялото човечество след като завърши еволюцията си, всички народи ще се обединят в един народ, тъй както една ябълка е расла 20 години и оставя един плод, и този плод може да се събере в една семка. То е бъдещата култура на Земята. След хиляди години ще се образува един човек, една цел. Всички хора ще станат толкова разумни, че ще бъдат в мисъл и чувство като че ли един човек мисли, не в еднообразие, но в разнообразие.

Следователно, ние ще се приготвим за онзи ред и порядък. Този ден ще дойде, той няма да бъде далеч. Даже в този век хората ще бъдат свидетели на едно начало на този порядък. ... тези, които ще доживеят до тогава, ще бъдат свидетели на един велик преврат, който ще стане в света. Цял един преврат ще стане в съзнанието, в разбирането на хората, в разбирането на жените, в разбирането на мъжете.“ [61, с. 243]

Сега славянството излиза от религията на труда и влиза в учението за живота. Влизането в културата на Божествените методи ще отвори нова, светла страница за човечеството.

,Докато живеят в религията на труда, хората все още ще се карат, ще се бият, но влязат ли в учението на живота, всичко това ще изчезне.“ [143, с. 429]

Сега учениците на новото трябва да насочат вниманието си за пробуждане съзнанието на българския народ за по-възвишени, по-благородни и духовни идеи. Знанията от всякакви източници, които се изнасят за нов начин на хранене, бит и отношения са от изключителна важност. Знанията, които се изнасят за нова нравственост и култура, за ново отношение към животните, растителния свят и природата, към живота изобщо, пробуждат нови нравствени сили и ценности в обществото. Идеите за нравствен дълг, за нравствена мисия към онеправданите, страдащите, към народа, към човечеството събуждат колективното съзнание на хората, внасят в тях порив към единодействие за доброто, подбуждат търсене на нова социалност.

Време е Божественото знание да се въплъти във възвишените дейности - музика, изкуство, благотворителност, форми на взаимопомощ, форми на дан за националното благо и пр., чрез които неговите сили могат да се изявят и разгърнат.

Преди всичко Божественото учение трябва да се изнесе есенциално в този народ. Ние ще направим в тази посока всичко, което е по силите ни, и ще го направим още по-добре, ако доброжелатели ни съдействуват да закупим и копираме по-пълен набор от издания и материали със Словото. Това е необходимо, за да се осъзнае от народа липсата на друга алтернатива и голямата отговорност, която лежи върху българите.

В скоро време понятието отговорност може да се замени с други понятия - бедствие, разгром, гибел.

„Българите, ако продължават да не зачитат Божиите закони, добро не ги чака.“ [132, с. 27]

„Ако Всемирното Бяло Братство се оттегли от тук, България няма никакво бъдеще.“ [62]

„Днешните страдания на българите-се дължат на усилията на разумния свят да ги пробуди за мисията им.“ [62]

„И сега, когато хората се оплакват: „Големи нещастия настанаха“, аз им казвам: „Радвайте се, че вашите затвори се разрушават. Вашите стари убеждения падат, защото, ако от едно шише не се излее застарялата вода, не може да се сипе в него нова.“ [56, с. 49]

Сега ние вярваме, че българите вече са узрели за възвишеното знание. Те трябва да се докоснат до есенциалната сила на това знание, да придобият някаква идея и образ за него. Голяма част от българите в малките селища още не са чували, че има такова знание, те нямат никакво понятие за него.

Времената са много напреднали. Човек, като се докосне до есенциапното знание, ако е буден, в него ще се събуди един пламък; ако спи - ще отмине. По този начин той ще направи своя избор. Сега вече пред избор е изправена всяка душа, накъде да продължи пътя си - към старото или към новото. Новото е Божественото в душите на съществата. Българите трябва да се обърнат към Божественото знание, за да се самопознаят, да познаят своето истинско, висше естество и предназначение.

„България никога няма да бъде голяма по територия! Но тя може да бъде велика само чрез Божественото учение.“

[60, с. 368]

Българите трябва да измият хулите, които са хвърлили върху лицето на Учителя, те трябва да очистят големия Извор от всичката неразбранщина, с която сами са го затлачили.

„... ако мислите тъй, че аз ви желая злото, не мисля за вашето щастие, аз съм готов да напусна дома ви и да отида другаде. Нямам нищо против. Но ако моето присъствие ви носи благословение, да ви направя свободни, да не пострадате като народ, не изпущайте случая.“ [5, с. 41]

На ония, които наричаха Учителя изменник, Той отговаря: „Които не приемат Божественото учение, те са изменници не само на своя народ, но и на цялото човечество. Защо? Защото Божествената енергия открива нов път, нови условия за човечеството. Това трябва всички да знаят. Ние не казваме на хората да вярват, но им казваме да опитат нещата.“ [10, с. 22]

Много пъти удря човек с брадвата върху чепатата цепеница, докато я разцепи; много пъти дърпа връвта, с която е вързан, докато я скъса. Когато капките на Божественото постоянно падат върху камъка на старото, те ще го пробият, ще се отвори нова пътека, нова перспектива.

„Парите са условие на живота, но не главен елемент. Знайте, че всеки, който ме слуша днес, като българин, може да допринесе нещо на своя народ. - Мога ли аз да направя нещо? Мога ли да помогна на България? - Може би, ти си последният, който, като минеш, ще скъсаш конците, и ще освободиш оня, който от години е вързан.“ [62]

Какво цели Божественото учение? - Да направи хората братя, да възстанови онази задружност между тях, която са изгубили. Хората трябва да се освободят от страха, от заблуждението, че има врагове, че има опасности в света - да заживеят в мир и добруване.

Нашите възрожденци, нашите апостоли на свободата си казваха „брате“; те се назоваваха братя помежду си. И Левски беше казал тъй: Не да благувам, но да умра за теб, брате! Това е новото, свещеното положение в живота.

„Ако ме попитате защо умират хората, ще ви отговоря: хората умират от своите стари идеи. Тогава как ще възкръсне човечеството? Казвам: станете млади, станете носители на новото Божествено учение, на което емблемата е братството. Братство, но в какво седи то? - Онзи, който се нарича твой брат, трябва да е готов да жертвува живота си, имота си и честта си - всичко за тебе. Когато един велик народ схване идеите на това братство, той трябва да е готов да жертвува всичко за тези идеи. Не жертвува ли, там няма никакво братство.“ [91, с. 66]

Едно ни остава да кажем: Братя, ако искате да живеете, вземете от пресния, топъл хляб, и яжте! Вземете, вземете, братя, от Божествения хляб, да оживеете за Вселената на новата култура, която с трепет очакват и небето, и земята. Всички гладни нека да дойдат да опитат този хляб. Ситите, обаче, ще останат със стария хляб.

„Казвам: Ако българите, както и всички останали народи, не приемат новото учение, което сега им се проповядва, никакво бъдеще не ги очаква. Помнете: Всеки дом, който не приеме новото учение, няма бъдеще; всяка партия, която не приеме това учение, няма бъдеще; всеки народ, който не приеме това учение няма бъдеще. Всички трябва да приемат учението на любовта, правдата и истината, не по форма, но вътрешно: да заживеят като братя, като чада на един Баща.“ [148, с. 123] „Някои казват: Какво ще стане с България? Щом България приеме Божественото учение, добре ще бъде за нея. Но ако не го приеме, зле ще й бъде. Колкото евреите прокопсаха, толкова и българите, ако попречат на Бялото Братство. Да го знаят българите. Съдба има. Какво са дали досега българите на света? Само една малка светлина - богомилството. Доколкото можем да служим за проводници на Божествените идеи, ще имаме място в света.“ [10, с. 14]

„Какво ще стане с България? - За България иде голямо добро, което всички трябва да приемат доброволно. Ако не го приемат доброволно, насила ще го приемат, но Бог няма да отмени решението си.“ [31, с. 120]

Днес българите изпращат делегации по света, търсят специалисти, мисионери, кредитори - корабът им потъва. Те не са съзнали още, че трябва да апелират към Божественото в себе си, да се обърнат към новите идеи, да внесат един висок идеал в душите и към него да апелират.

Трябва добри хора да дойдат от странство. - Вие имате добри хора. Те са между вас, между вашите добри овчари и овчарки. Аз намерих достатъчно умни хора между вас. България е пълна с моми и момци, които ще свършат велика работа.“ [31, с. 171 ]

„Иде Божествената вълна, която ще разтопи човешките езера; от тях помен няма да остане. Ти вече няма да бъдеш лед, но ще се превърнеш на чист извор, който ще тече по целия свят, да разнася новото учение. Ако българите приемат това, което Бог казва, в три години най-много, България ще се поправи.... Ако приложите това учение, ще опитате думите ми. Жив е Господ. От кого очакваме ние? На великите сили ли? Толстой казваше в Русия да се обърнат към Господа, но не го послушаха. Той беше пратеник на Господа, но гласът му остана глас в пустиня. Мислите ли, че ако и вие не ме послушате, България няма да пострада? Когато се върна на небето при Господа, ще Му разкажа цялата истина. Да възлюбим Господа, Който е бил всякога добър към нас. Да Му дадем място в себе си. Да дойде Царството Божие в нас.“ [31, с. 238]

Къде ще дойде Царството Божие? - Това царство на Любовта трябва да дойде първо в душата ти. Като се разтопят ледените сърца на хората, тази вода ще предизвика буйно течение. Това значи, че първичния, идейния живот се е събудил. Човек ще се изпълни с такива динамични идеи, че в живота му ще настане голямо оживление и раздвижване. Тогава в душата му ще се възцари това царство на разумност и порив за помагане. Той ще бъде преизпълнен с мир, всеотдайност, дух на служене.

Като приемат новото, българите ще станат едно средище. Западът се нуждае от новите идеи. Той ще внесе в тях технологичност, целенасоченост, практицизмът. Изтокът, т.е. славянството, в което има голям духовен глад, ще въплъти динамично и дълбоко тези принципи и методи в живота си. По този начин славяните ще се пробудят за възвишеното, душите им ще разцъфнат за една нова, универсална култура - култура на космичната любов.

„Русия ще послуша гласа на Толстоя, който бе глас на Бога живаго. И духовенството доведе болшевизма. Болшевизмът, това е камшикът на Бога в Христовата ръка. И днес Той ни пита: „Това ли създадохте в толкова години?“ [91, с. 82]

„България направи погрешка, че имаше неприятни отношения с Русия. България трябва да си поправи грешката - да не се бие с Русия. В Русия ще стане духовна промяна. Те ще приемат новите идеи. Русия ще изпълни своята духовна мисия.“ [60, с. 321]

Човечеството пъшка под товара на своята карма. Като приеме и приложи Божественото знание, то ще се освободи от този товар.

„Истина ви казвам, че ако приемете новото учение, няма да остане неплатена полица. Всички стари неизплатени полици Наричаме карма. Европейските народи страдат от своята карма.“ [107, с. 68]

Българите да отворят големите богатства в своите изби. Те са поели големи задължения - не само да изплатят дълговете си, но и щедро да раздават от изобилието, което имат в себе си. В България има много злато, скъпоценности, природни богатства. Те са скрити за бъдещите хора. Няма по-богати хора от българите.

„Аз бих желал българите първи да дадат пример. Важно е българският народ да се просвети духовно и да заеме достойно своето място между другите народи. Ако всички приемат Новото учение, пътищата им ще се оправят, семействата и училищата ще се повдигнат и тогава ще бъде приятно да преминавай от единия край на България до другия. Ще бъдеш като в рая. Ще вървиш и ще се радваш, че служиш на Бога. Дето минеш, дърветата и цветята ще ти се усмихват, плодовете сами ще ти се предлагат. Моми и момци ще те посрещат с радост и веселие. Всички ще бъдат добре облечени и украсени.“ [57, с. 297-298]

„Сега, именно, в тая епоха, българският народ има условия да стане културен, да пречисти своите сили и да се укрепи вътрешно, той не се нуждае от пари, защото земята му е богата. Той не се нуждае от чужди умове, защото умът е в него. Той не се нуждае и от чужди сърца да го топлят, защото животът е в него. Той не се нуждае от съветите на други да работи, защото по естество е работлив. Не отричам съдействието на други умове и сърца, но ония, които искрено го обичат.“ [31, с. 167]

„Днес България има нужда от герои на фронта срещу злото, които да проявяват търпение. Носете тази мисъл навсякъде. Помнете: няма зло за България. Българският народ ще се повдигне.“ [Да възлюбиш Господа]

Възниква въпросът: Защо все още учениците на новото не са отишли сред Природата - своята майка, а живеят в лисичите дупки на старата култура? Мисловната, чувствена и физическа среда на съвременните градове е пълна с отрова. Каквито и практики да прилага, човек не може да се освободи от тази отрова - тя се просмуква в него. Отровната аура на съвременните градове ги превръща в място на обреченост.

Нали трябва да живеем сред хората, да им помагаме, да ги трансформираме? - Ти си изпратен като дете на земната природа, да привличаш сили от небесните извори, да облагородяваш земята, да я превръщаш в райска градина, в място на изобилие и щастие. Онзи грешник като яде от плода, от хляба, напоени от твоето божествено градинарство, той моментално ще се преобрази. Днес хората ядат хляб, пълен с тягост и недоволство, поради което стомасите им са повредени.

Нали трябва да създаваме националното богатство? - Роби ще станете на това богатство, наемници, крепостници ще му станете. Твоето богатство идва от Баща ти, който е вътре в тебе, и от Майка ти, която ражда всичко - домати, краставици, картофи, жито, дини, ягоди, смокини и пр. Където минеш, сей костилки - край пътища, по синори и пустоши, в горите. Твоите внуци, където минат, ще има какво да ядат.

Новите хора са синове на Слънцето и Земята. Те ще напоят богато Земята с изворите на Слънцето, ще я направят райска градина, от която ще излизат във Вселената с изобилие.

Идейните хора да не оставят богаташите да изкупуват евтините къщи по селата, но да отидат да си направят там обиталища. Вие можете да изкупите цяло пустеещо селище в Балкана. Къпете се в небесните извори, облагородявайте земята, заливайки света с благословението си. Как иначе ще се приложат новите природни методи?

А, службиците си трябва да държим, - задължения имаме. - Човек не може да намери щастието си, ако не пожертва страничните неща и не се посвети на каква да е идея, която най-много го вълнува. Всичките му вещи и богатства ще се отнемат, идеята му също ще остане неопитана.

Учителя казва, че две са силните страни на българите -музиката и градинарството. Днес и двете тия области са в немилост.

Новото вече идва и се налага. Нека всеки да свърши нещо свое, оригинално; и нека всички заедно да извършат нещо необичайно, което нито се е чувало, нито се е виждало.

„... в пътя, по който вървим, сме дошли до едно място, дето вече Божествената Светлина и Божествената Любов могат да ни озарят, и ние можем да имаме едно приложение на туй учение, не в големи размери, но в малки.“ [15, с. 57]

„... условията и възможностите се подобряват. Всички нови течения вече проникват навсякъде. И в Индия, и в Япония изникват. Тези, които приемат новите идеи са приготвени не от сега, а от панти века. Те са напреднали души, приготвени. Всички неща са на мястото си.“ [62]

„Този, който не приеме новото, ще има старо тяло, стари условия, нищо няма да се измени, ще бъде изложен на болести, страдания, а пък. ако приеме новото, ще бъде пеперуда, няма да лази, ще има хвърчаща мисъл.

Целият свят засега има много лош аспект. В един затвор да искаш да живееш добре. Земята има сега чисто затворнически характер. Тепърва ще се поправи положението. Не трябва да се безпокоим. Онзи, великият живот, който ще дойде в нас в тази епоха, ще трансформира енергиите.“

„Ако едно дело е Божествено, то ще успее. Това дело, което ние поддържаме, ако е вярно, Земята с главата надолу да се обърне, то ще успее; то е дело на Любовта. И сега иде една възвишена култура на Любов, Любов, която ще свърже всички народи. Любов, която ще свърже всички индивиди, всички майки, всички приятели, от най-малките до най-големите, и между хората ще настане братство и равенство, но не само между хората, но и между животните. Туй иде и ще се наложи.“ [5, с. 42]

Едно време Словото се предлагаше на избраните - хора подготвяни с хилядолетия от пророци, кабалисти, посветени. Днес Словото се предлага на един от народите с много езици. Българите са от народите с много езици, събрани по кръстопътищата на историята. Навремето културните народи са ги наричали езичници или варвари. Те днес са поканени на сватбата на Агнето.

„Аз познавам душата на този народ. Тя е изстрадала много от своите учители, проповедници и управници. Тя има още малко да пострада, след което тя веднъж завинаги ще се освободи от старото робство.“ [60, с. 309]

„Пожелавам ви сега като българи да бъдете образец на всички народи. - Какво представляват българите? Те не са нито избраниците на Бога, нито ония първенци, които отказаха да присъстват на царската вечеря, под различни предлози: че си купили ниви и ги засели, че воловете си опитвали, че се оженили. Когато званите се отказаха от поканата на царя, той каза строго на слугата си: „Иди по кръстопътищата и ми доведи всички хроми, клосни, сакати и слепи да ги облека в нови премени, да седнат с мене заедно на трапезата.“ Това са българите. Хроми и сакати са те за греха, за престъпленията. Слепи са те за злото, не го виждат. Те са осиромашали за стария и грешен живот; те са се отказали от всички заблуждения и търсят новия светъл ден, в който Слънцето вечно грее, а Правдата строи нови пътища.

Благословен е онзи народ, за когото може да се каже:

„Който не беше мой народ, намери ме. Моят народ, обаче, остана вън.“ [13, с. 303-304]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...